28 december 2014

Zelfverbranding van monnik die bekend stond om het beschermen van zijn religie en cultuur

Kalsang Yeshe in een ongedateerde foto.

Een Tibetaanse monnik, die bekend staat om zijn werkzaamheden in boeddhistisch onderwijs aan anderen, heeft zichzelf vandaag in Tawu, het Tibetaanse gebied van Kham, in brand gestoken en is aan de gevolgen overleden, aldus rapporten van Tibetanen in ballingschap. Volgens dezelfde bronnen heeft Kalsang Yeshe zichzelf in brand gestoken in de buurt van een politiebureau, dat recentelijk opgericht was in zijn Nyitso klooster, waar de onderdrukking van monniken en de plaatselijke bevolking de afgelopen jaren bijzonder intens is geweest.

Lokale mensen verzamelden zich daarna om op te roepen voor de teruggave van zijn lichaam door de politie met het oog op het uitvoeren van traditionele religieuze ceremonies, aldus Tibetanen uit het gebied, die nu in ballingschap zijn.
Het is de derde zelfverbranding in Tibet in een week, na de dood van een jonge Tibetaanse vrouw, Tseypey, die zichzelf gisteren in Ngaba in brand stak.

Een huiveringwekkende afbeelding van de brandende lichaam van Kalsang Yeshe, die vermoedelijk in de twintig of dertig is. [1], circuleert op de sociale media. Volgens dezelfde bronnen, riep Kalsang Yeshe op voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en voor vrijheid voor de Tibetanen, toen hij zichzelf in brand stak. Gewapende politie verwijderde na afloop zijn lichaam.

Een Tibetaanse bron meldt dat Kalsang Yeshe een paar jaar lang had gestudeerd in een klooster in ballingschap, alvorens terug te keren naar Tibet om verder te studeren en lokale Tibetanen te onderwijzen in het Tibetaans boeddhisme. De bron vermeldt: “Hij werkte heel hard om de Tibetaanse culturele identiteit en taal te beschermen en te behouden.”

Een Tibetaanse monnik genaamd Tsewang Norbu uit het Nyitso (ook bekend als Nyatso) klooster was een van de eerste Tibetanen, die zichzelf in brand stak in de golf van zelfverbrandingen, die Tibet overspoeld hebben sinds 2009.

De repressie is bijzonder intens geweest in Tawu (Chinees: Daofu) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi), Sichuan. In juli 2013 werden twee monniken van Nyitso neergeschoten en raakten gewond, nadat de politie het vuur opende op een groep Tibetanen, die de verjaardag van de Dalai Lama aan het vieren waren.

Het Nyitso klooster ligt in provinciestad Tawu en wordt bevolkt door meer dan 200 monniken (voorafgaand aan de Culturele Revolutie waren er naar verondersteld wordt bijna 2.000 monniken gevestigd). Het heeft meer dan 400 jaar oude geschiedenis en is in Sichuan erkend als beschermd erfgoed. Monniken uit andere gebieden van Kham en Amdo komen vaak naar Nyitso om te studeren, terwijl de monniken van Nyitso ook naar elders reizen voor studie.

De Chinese autoriteiten hebben de oprichting van politiebureaus in kloosters opgevoerd als onderdeel van hun mechanismen voor toezicht en controle.

Voetnoten:
[1] Verschillende bronnen vermelden zijn leeftijd als oftewel 28 of 38.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer