24 december 2014

Tibetaans tiener-meisje steekt zichzelf in brand vandaag

Tseypey

Hartverscheurende beelden en video kwamen gisteren naar voren uit Tibet van de zelfverbranding van een 19-jarige Tibetaanse vrouw in het centrum van een stad in Ngaba (Chinees: Aba), het Tibetaanse gebied Amdo. Ze is door bronnen in ballingschap geïdentificeerd als Tseypey, de vierde van zes kinderen uit een gezin in Meruma en dezelfde bronnen zeggen dat ze ter plekke overleed. 

Tseypey werd door Tibetanen, die haar kenden, beschreven als “wellevend, eerlijk en zachtaardig”, aldus Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala. Ze had geen formele onderwijs genoten, maar groeide op met werken als herderin samen met haar ouders. Volgens dezelfde bronnen zijn haar 60-jarige vader en 50-jarige moeder naar verluidt meegenomen door de politie, maar het is onduidelijk of ze zijn aangehouden. 
De video van de brandende vrouw, met een stem op de achtergrond die gebeden reciteert, is verspreid op de sociale media.[1] De foto’s tonen hoe haar lichaam achteraf wordt meegenomen door de politie. Sinds de zelfverbranding heeft plaatsgevonden is volgens andere Tibetaanse bronnen in ballingschap de toegang tot het internet in het gebied beperkt en zijn lokale telefoons geblokkeerd. 
Een Tibetaanse vader van twee kinderen, Kunchok Tseten, stak zichzelf in brand en overleed vorig jaar op 3 december 2013 in dezelfde stad, Meruma, de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur Ngaba, Sichuan, en veroorzaakte protesten toen de lokale bevolking de politie probeerde te stoppen om hem weg te halen, nadat hij op de weg in vlammen neergevallen was. (ICT-rapport, Tibetaanse vader van twee zet zichzelf in brand in Ngaba). 
Een Tibetaanse man van midden in de dertig genaamd Sangye Khar stak zichzelf in brand en overleed vorige week op 16 december bij een politiebureau in Amchok, Sangchu (het Tibetaanse gebied Amdo), aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap. Zijn lichaam werd door de paramilitaire politie meegenomen, ondanks protesten van Tibetanen. 
De zelfverbranding van vandaag is de 135ste in Tibet en China sinds 2009. De foto’s tonen het verbrande lichaam van de vrouwelijke zelfverbrandster, en hoe het lichaam door de politie wordt meegenomen. 
Voetnoot [1]: de huiveringwekkende video is geüpload naar https://www.youtube.com/watch?v=W2VCYOqm0Q8

Politie rond het lichaam van de vrouw die zichzelf in brand had gestoken

WAARSCHUWING: Hieronder grafische afbeelding

Het verkoolde lichaam van de vrouw, die zichzelf in brand heeft gestoken in een stadscentrum in Ngaba (Chinees: Aba)

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer