10 October 2013

Troepen openen vuur op Tibetanen in escalerende crisis in Nagchu

Internationale Campagne voor Tibet op 8 oktober 2013

. Minstens 60 Tibetanen raakten op 6 oktober in Driru gewond, waarvan sommigen ernstig, nadat Chinese troepen het vuur openden op Tibetanen. De Tibetanen riepen op tot de vrijlating van een lokale Tibetaan, die bezwaar had gemaakt tegen de orders van een ‘patriottisch heropvoeding’ werkteam voorafgaand aan China’s nationale feestdag op 1 oktober.
. Het incident volgde op een hardhandig optreden op 29 september in de gemeente Driru (Chinees: Biru), in de prefectuur Nagchu (Chinees: Naqu) in de Tibetaanse Autonome regio, na een mislukte poging van de autoriteiten om families en kloosters in het gebied te dwingen de Chinese nationale vlag te hijsen om de verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China te markeren. Meer dan 40 mensen werden gearresteerd en een veel groter aantal raakte ernstig gewond als gevolg van grove mishandeling door de veiligheidstroepen.
. Tsering Gyaltsen, die is in de twintig is, wordt door bronnen genoemd als een van degenen die na marteling tijdens gevangenschap ernstig gewond is geraakt, nadat de politie hem blijkbaar als “kopstuk” van de vreedzame uitingen van ontevredenheid aanwees. Ondanks zijn ernstige toestand werd hij gedurende een aantal dagen medische behandeling onthouden. Hij verkeert nu in kritieke toestand in het ziekenhuis in Lhasa. Andere door mishandeling of marteling gewonde Tibetanen waren niet in staat om te reizen voor medische behandeling als gevolg van beperkingen op de bewegingsvrijheid in het gebied.
. De militarisering in het Driru gebied is drastisch opgevoerd na verzet tegen de teams, die gestuurd waren als onderdeel van een over de hele Tibetaanse Autonome Regio geïntensiveerde campagne om loyaliteit aan de Chinese Communistische Partij af te dwingen. Tibetanen in Driru lopen nog steeds gevaar, aangezien de autoriteiten een nog intensere handhaving dan voorheen opleggen en de communicatie met de omgeving blokkeren. Een aankondiging is in Lhasa verspreid om mensen van de provincie te waarschuwen om op dit moment niet terug te keren, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap.

Het is niet bekend of troepen met scherp schoten toen ze op zondag (6 oktober) het vuur openden op de in Driru (Chinees : Biru) protesterende Tibetanen, maar tientallen Tibetanen werden gewond – waarbij enkele Tibetaanse bronnen melding maken van minstens 60 slachtoffers. De Tibetanen hadden zich verzameld om te protesteren tegen de detentie van een Tibetaan, die door bronnen aangeduid wordt als Dorje Dragtsel. Dorje Dragtsel had zich op een bijeenkomst uitsproken tegen het door een bezoekend werkteam gedwongen hijsen van de Chinese vlag om loyaliteit aan de communistische partij te betuigen. Dragtsel werd door beveiligingspersoneel uit de vergadering verwijderd en zijn verblijfplaats is onbekend.

Tibetanen verzamelden zich in Dorje Dragtsel’s thuisgebied, het dorpje Dathang, om te op te roepen tot zijn vrijlating. Volgens een Tibetaanse bron was de agressieve reactie van de politie hartverscheurend voor lokale mensen, die “met geweld werden onderdrukt door ongeveer 300 veiligheidstroepen voorzien van wapens en ijzeren stokken” aldus het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie en andere Tibetaanse bronnen (TCHRD , Diru in staat van beleg: een Tibetaan veroordeeld; meer gewonden door geweerschoten en verdwijningen).

Een Tibetaan, die bronnen in het betrokken gebied heeft gesproken zegt dat Dorje Dragtsel “een van de toonaangevende lokale mensen was, die zich zorgen maakte over het welzijn van zijn gemeenschap.”

Tibetaanse bronnen in ballingschap hebben de naam bekend gemaakt van vier Tibetanen, die bij het incident ernstig gewond zijn geraakt: Tagyal (Tashi Gyaltsen) werd in zijn been geschoten en brak zijn dijbeen. Tsewang had zijn kaakbeenderen aan beide kanten gebroken, zei een bron, toen de kogel zijn gezicht binnendrong. Ze werden beiden meegenomen naar Lhasa voor medische behandeling en bevinden zich naar aangenomen in kritieke toestand. Lobsang Wangchen en PADOR werden ook genoemd als gewonden, terwijl veel meer mensen het bewustzijn verloren, nadat traangas werd ingezet, aldus dezelfde bronnen.

Het is de afgelopen maanden de tweede keer dat Chinese troepen op een bijeenkomst van Tibetanen hebben geschoten. In Tawu (Dafu Chinees) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kandze (Chinees: Ganzi) in de provincie Sichuan opende de politie op 6 juli het vuur op Tibetanen, die vreedzaam de 78ste verjaardag van de Dalai Lama vierden. Hierbij vielen minstens tien gewonden. Andere Tibetanen werden in gevangenschap gemarteld. Sociale media netwerken en mobiele telefoonverbindingen werden afgesloten, toen ambtenaren probeerden te voorkomen dat informatie uit de omgeving de buitenwereld zou bereiken. Er is weinig bekend over de huidige toestand van degenen die in Tawu zijn neergeschoten. (ICT-rapport, Schietpartij in Tawu op Dalai Lama’s verjaardag).

Tsering Gyaltsen, die op 29 september tijdens het hardhandige politieoptreden in het dorp Mowa in Driru provincie samen met een aantal andere Tibetanen in hechtenis gewond was geraakt, werd op 6 oktober opgenomen in het ziekenhuis in Lhasa, na een paar dagen ondanks zijn kritieke toestand zonder medische hulp te zijn geweest. Een Tibetaanse vriend van hem, Choezin, die hem in het ziekenhuis bezocht, is volgens Tibetaanse bronnen verdwenen.

Dezelfde bronnen melden dat veel Tibetanen uit verschillende dorpen in Driru niet in staat waren om een medische behandeling te krijgen als gevolg van beperkingen op de bewegingsvrijheid en de intimiderende aanwezigheid van troepen.

Het in Dharamsala gevestigde Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie meldt dat een 68 jaar oude Tibetaan, genaamd Dayang, is veroordeeld tot twee jaar en vijf maanden voor het schreeuwen van leuzen voor de terugkeer van de Dalai Lama en een vrij Tibet tijdens een cultureel uitvoering op 3 september in het dorp Tsachu in de provincie Driru. TCHRD meldde: “Tijdens een door Chinese autoriteiten georganiseerde culturele show in Tsachu, waar Tibetanen Chinese vlaggen moesten zwaaien en doen alsof ze gelukkig waren, schreeuwde Dayang slogans tegen het geforceerde spektakel van gelukkige lokale Tibetanen. Dezelfde dag mocht de uit het dorp Dongla Rudo in de gemeente Tsachu afkomstige Dayang naar huis terug te keren. Maar rond 2 uur drong een groep van ambtenaren van het Public Security Bureau opeens Dayang’s huis binnen en voerden hem weg terwijl andere officieren een doek over het hoofd van zijn vrouw wierpen. De daaropvolgende paar dagen bleef de verblijfplaats van Dayang onbekend, totdat werd vernomen dat hij in het provincie ziekenhuis van Driru was opgenomen om behandeld te worden voor verwondingen die hij opliep tijdens zijn geheime detentie” (TCHRD,door. Diru onder staat van beleg: een Tibetaan veroordeeld; meerdere gewond door  geweerschoten en verdwijningen).

TCHRD meldde dat in de gemeente Tsachu ongeveer 100 Tibetanen verwondingen hadden opgelopen, nadat ze door veiligheidstroepen waren geslagen voor het protesteren tegen het politiegeweld en de geheime detentie van Dayang. De demonstranten uit de dorpen Taklha, Lahog, Kona, Baro en Bhalag in de gemeente Tsachu waren gewond geraakt, maar mochten niet naar buiten gaan om medische behandeling te ondergaan.

Radio Free Asia haalde een Tibetaanse bron aan die zei dat “de Chinese autoriteiten meer dan 200 paramilitaire en politievoertuigen naar dorpen [in Driru] hebben gestuurd voor het opzetten van controleposten op alle belangrijke wegen. Ze hebben de mobiele telefoons van Tibetanen geconfisqueerd en communicatie via de telefoon en het internet geblokkeerd. Mensen moeten hun identiteitskaarten bij zich hebben, zelfs als ze naar buiten gaan om te winkelen, en de politie neemt alle Tibetanen mee, die hun legitimatie niet kunnen laten zien.” (RFA, Chinese politie in Driru schiet op ongewapende Tibetaanse demonstranten).

De huidige campagne om loyaliteit aan de CCP af te dwingen door het verplicht tonen van de Chinese vlag is onderdeel van de strategie van de partij om de controle over de TAR te intensiveren als het antwoord op de politieke ‘instabiliteit.’ (ICT-rapport, Militarisering escaleert in Nagchu, na verzet van Tibetanen tegen hijsen van de Chinese vlag).

Het vreedzame protest in Driru, dat leidde tot het schieten door troepen op Tibetanen deze week, vond plaats in een toch al onderdrukkend klimaat. Tibetanen in Driru zijn sinds 2008, toen een aantal vreedzame protesten tegen de Chinese overheersing plaatsvond, onderhevig aan toenemende beperkingen. Op China’s nationale feestdag op 1 oktober 2008 kondigden de autoriteiten een ‘Veilig Driru’ werk team aan om ervoor te zorgen dat bewoners op de hoogte waren van de ‘anti-separatisme’ wet en andere maatregelen om afwijkende meningen te onderdrukken. (Tibet Watch die www.xznqnews.com, citeert 1 oktober 2008). Grote aantallen troepen en werkteams waren vanaf maart 2008 in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing in Driru gestationeerd om geïntensiveerde ‘patriottische educatie’ uit te voeren.

Tsering Jampa, Directeur van de International Campaign for Tibet in Europe, zei  “Terwijl de autoriteiten beweren dat ‘veiligheid’ en ‘stabiliteit’ prioriteit heeft, bewijst de escalerende crisis in Driru dat deze onderdrukkende benadering het tegenovergestelde effect heeft. Tibetanen in het gebied hebben geprobeerd om zich vreedzaam te uiten. Er is een dringende noodzaak voor de overheid om aandacht te besteden aan hun grieven en het geweld en de intimidatie door troepen in Nagchu te beëindigen. Tibetanen die gewond zijn geraakt, moeten dringend toegang krijgen tot medische hulp.”

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer