7 November 2020

Klimaat in Tibet: natuurgebied wordt opgeofferd voor toeristen, en tibetaans plateau vervuild

De rijke biodiversiteit maakt het Tibetaanse Plateau een unieke en prachtige plek. Maar China’s roekeloze ontwikkelingsbeleid verwoest Tibets natuur. Dit vormt een gevaar voor het klimaat op de hele wereld.

In een recent artikel van de China Daily wordt beschreven hoe de Yarlung Zangbo Grand Canyon in Tibet “nationale erkenning” krijgt. Wat hier werkelijk wordt bedoeld, is dat een fragiel natuurgebied wordt gekwalificeerd tot premium toeristische attractie, met alle gevolgen van dien.

 

De Chinese overheid bestempeld een fragiel natuurgebied als ‘top’ toeristische attractie.

De Yarlung Zangbo Grand Canyon in Nyingchi in de autonome regio van Tibet, zal binnenkort worden erkend als een nationale toeristische attractie van kaliber ‘5A’, volgens een verklaring van het ministerie van Cultuur en Toerisme van 2 november jl, aldus het artikel in de China Daily.

Natuurgebieden met de classificatie AAAAA (5A) zijn de belangrijkste en best onderhouden toeristische attracties in de Volksrepubliek China, het hoogste niveau in de classificatiecategorieën die worden gebruikt door het Ministerie van Cultuur en Toerisme van China. Vanaf 2020 zijn er 279 toeristische attracties vermeld als 5A. [1]

Volgens de verklaring [2] werd de Yarlung Zangbo Grand Canyon eerder dit jaar voorgesteld door de afdeling cultuur en toerisme van de regio. Na “relevante monitoringprocedures” is het Tibetaanse natuurgebied gekwalificeerd voor een nationale ‘5A’ attractie in China.

De Yarlung Zangbo Grand Canyon staat bekend als een grote geografische ontdekking van de mensheid in de 21e eeuw en is een van de diepste en langste canyons ter wereld. De kloof herbergt veel unieke dieren en planten die nauwelijks werden beïnvloed door de mens. Tot nu toe…

A view of the Yarlung Zangbo Grand Canyon in Nyingchi, Tibet autonomous region. Photo by Tsewang for chinadaily.com.cn

 

Desastreus Chinees beleid

De Chinese machthebbers zien Tibet als wingewest. De belangen van de Tibetaanse bevolking spelen geen enkele rol in hun beleid. China bouwt dammen om de eigen watervoorziening veilig te stellen. 1,3 miljard mensen in de landen stroomafwaarts krijgen daardoor met watertekorten en overstromingen te maken. Onder het mom van goed ecologisch beheer maakt China bovendien internationaal goede sier door honderdduizenden vierkante kilometers grasland te omheinen en als Nationale Parken te bestempelen. In de onderstaande poster hebben wij de klimaatproblemen, en het desastreuze beleid op het Tibetaanse plateau in kaart gebracht.

ICT's Poster van de klimaatproblemen op het Tibetaanse plateau

 

Lees meer over het Klimaat in Tibet op ICT’s website

 

Vervuiling op het Tibetaanse plateau door ijsverlies in de Arctische zee

Naast het desastreuse Chinese beleid, heeft het Tibetaanse plateau ook direct te maken met vervuiling door de bevolking van omringende Aziatische landen.

Nieuw onderzoek in een artikel van green queen [3] suggereert een atmosferische verbinding tussen smeltend ijs in de Arctische zee en antropogene aerosolvervuiling*  boven het Tibetaanse plateau.

*Antropogene Aërosolen zijn kleine vaste of vloeibare deeltjes die in de lucht zweven, door menselijke activiteit veroorzaakt [red].

In april is de belangrijkste bron van antropogene luchtverontreiniging op het Tibetaanse Plateau afkomstig van bosbranden en de verbranding van landbouwafval uit Zuid-Azië.

Het Tibetaanse Plateau is een van de meest ongerepte ecologische regio’s ter wereld. Het plateau staat bekend als de derde pool, omdat het de grootste land-ijsmassa’s bevat buiten de Noord-, en Zuidpool. Het Tibetaanse plateau bevat smeltwater van gletsjers dat bijdraagt ​​aan de watervoorziening van meer dan een miljard mensen.

Vanwege de schaarse bevolking heeft het Tibetaanse Plateau een verwaarloosbare lokale vervuiling, maar wordt het geflankeerd door grote woestijnen en de dichtbevolkte Indo-Gangetische vlakte van Zuid-Azië. Deze nabijheid maakt het plateau kwetsbaar voor natuurlijke luchtverontreiniging door stofstormen en voor antropogene aërosolen van industriële, transport- en landbouwemissies.

“Op dit moment blijft het Tibetaanse Plateau als geheel schoon. Als externe verstoringen – bijvoorbeeld luchtverontreinigende stoffen – echter blijven toenemen, zal een reeks milieurisico’s worden verergerd”, schreef Fei Li in een e-mail. Fei Li is een geofysicus aan de Universiteit van Bergen en het Bjerknes Centrum voor Klimaatonderzoek in Noorwegen en hoofdauteur van een nieuwe studie die de luchtvervuiling op het Tibetaanse plateau opspoort.

Regionaal probleem, regionale oplossing

Verhoogde luchtvervuiling zou een diepgaand effect kunnen hebben op het Tibetaanse plateau. Lichtabsorberende aerosolen kunnen de lokale atmosfeer verwarmen en de smeltsnelheid van gletsjers verhogen.

“Alleen een grootschalige vermindering van de vervuiling kan dit transport naar het Tibetaanse Plateau helpen verminderen.” – Maheswar Rupakheti, Instituut voor geavanceerde duurzaamheidsstudies.

“Zelfs als we kijken naar de plaatsen [op het Tibetaanse Plateau] waar geen belangrijke bronnen van antropogene emissies zijn, zien we dat bijna 50% van de zwarte koolstof afkomstig is van verbranding van fossiele brandstoffen”, zei Maheswar Rupakheti, een expert op het gebied van luchtverontreiniging – klimaatinteracties bij het Institute for Advanced Sustainability Studies in Potsdam, Duitsland, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

“Dat [cijfer] betekent dat bijna de helft van die vervuiling ergens anders vandaan komt. Het zijn regionale emissies. Het kan afkomstig zijn uit Nepal, India, Pakistan of verder weg, maar het is een regionale kwestie. Hiervoor hebben we regionale samenwerking nodig. Alleen een grootschalige vermindering van de vervuiling kan dit transport naar het Tibetaanse Plateau helpen verminderen. ”

Geofysicus Fei Li was het daarmee eens: “Er is gezamenlijke wereldwijde actie nodig om de vermindering van antropogene emissies door internationale samenwerking aan te pakken, wat de enige manier is om de milieurisico’s te beteugelen, niet alleen voor het Tibetaanse plateau maar ook voor het noordpoolgebied en de hele aarde.”

 

Help Tibetanen hun natuur te redden in het belang van de wereld.

De Dalai Lama heeft de alarmklok geluid over de noodzaak om Tibet’s natuurlijke schoonheid te beschermen.

In 2021 vindt de VN Biodiversiteitsconferentie plaats aan de voet van het Tibetaanse Plateau. ICT Europe doet er komend jaar alles aan om het klimaat in Tibet hoog op de agenda te plaatsen voor de conferentie.

Help jij ook mee?

Bekijk ICT Europe’s Klimaat Campagne

 

[1] bron: AAAAA toeristische attracties van China – https://nl.qaz.wiki/wiki/AAAAA_Tourist_Attractions_of_China

[2] bron: China Daily: http://global.chinadaily.com.cn/a/202011/06/WS5fa4ef5da31024ad0ba8390f.html

[3]: bron: Green Queen: https://www.greenqueen.com.hk/tibetan-plateau-third-pole-pollution-linked-to-arctic-sea-ice-loss/ 

 

Tags: China, Klimaat, Tibet
Share this
27 March 2024

Tibetaanse dichter Gendun Lhundrub nog steeds vermist

De Tibetaanse schrijver en dichter Gendun Lhundrub werd drie jaar geleden, op 2 december 2020, gearresteerd in de provincie Qinghai. Sindsdien is ...

25 March 2024

International Campaign for Tibet geëerd met een zilveren plaquette

Lees meer