De opwarming van Tibet

Je wordt er koud van!

Klimaat in Tibet

Tibet is de bron van de acht grootste rivieren ter wereld. Meer dan 1 miljard mensen in Azië zijn afhankelijk van deze rivieren voor drinkwater en voor vruchtbare grond. Dit is 15 procent van de wereldbevolking!

De rijke biodiversiteit maakt het Tibetaanse Plateau een unieke en prachtige plek. Maar China’s roekeloze ontwikkelingsbeleid verwoest Tibets natuur. Dit vormt een gevaar voor het klimaat op de hele wereld.

De derde pool wordt ernstig bedreigd

Het Tibetaanse plateau bevat de grootste zoetwatervoorraad buiten de Noord- en Zuidpool. Daarom wordt Tibet ook wel de derde pool genoemd.

De temperatuurstijging op het Tibetaanse plateau als gevolg van de klimaatverandering gaat hier bijna drie keer sneller dan de rest van de wereld. Hierdoor smelten de gletsjers, stijgt het waterpeil in de rivieren en vermindert de biodiversiteit in Tibet met als gevolg dat wilde dieren met uitsterven worden bedreigd.

De yak, antilope en wilde ezel verdwijnen

Als er niet snel iets verandert, zal een derde van alle gletsjers in de Himalaya in 2100 verdwenen zijn. Dit is de voorspelling van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Dit heeft niet alleen enorme consequenties voor de toekomst van ons allemaal. Dit heeft nu al een directe impact op de unieke flora en fauna in Tibet. Hele gebieden zijn veranderd in woestijngebied en de unieke wilde dieren in Tibet zoals de antilope, yak en wilde ezel worden met uitsterven bedreigd.

Gratis poster: De opwarming van Tibet, je wordt er koud van!

In deze infographic ziet u de consequenties van de klimaatverandering in Tibet. Én hoe China de problemen aanzienlijk verergert: door de nomaden te verdrijven, belangrijke grondstoffen te delven en af te voeren, en dammen in rivieren te bouwen voor de eigen watervoorziening. Dit gaat allemaal ten koste van Tibet en haar buurlanden. Download de gratis poster en sla hem op, stuur hem door naar vrienden & familie, of print hem uit om thuis op te hangen.

Download hier de gratis poster!

 

Desastreus Chinees Beleid

De Chinese machthebbers zien Tibet als wingewest. De belangen van de Tibetaanse bevolking spelen geen enkele rol in hun beleid. China bouwt dammen om de eigen watervoorziening veilig te stellen. 1,3 miljard mensen in de landen stroomafwaarts krijgen daardoor met watertekorten en overstromingen te maken. Onder het mom van goed ecologisch beheer maakt China bovendien internationaal goede sier door honderdduizenden vierkante kilometers grasland te omheinen en als Nationale Parken te bestempelen.

Nomaden worden verdreven

De Tibetaanse nomaden, van oudsher de hoeders van Tibets fragiele ecosysteem, worden daardoor verdreven en gehuisvest in speciaal gebouwde betonnen barakken. Hun grond wordt niet meer beheerd en nomaden worden gedwongen om hun yaks achter te laten, waardoor deze dieren massaal naar de slacht worden gebracht door China.

Help Tibetanen hun natuur te redden in het belang van de wereld.

De Dalai Lama heeft de alarmklok geluid over de noodzaak om Tibet’s natuurlijke schoonheid te beschermen. In 2021 vindt de VN Biodiversiteitsconferentie plaats aan de voet van het Tibetaanse Plateau. ICT Europe doet er komend jaar alles aan om het klimaat in Tibet hoog op de agenda te plaatsen voor de conferentie. Help jij mee?

Geef om Tibet, voor het te laat is!