Dalai Lama op Nightline: ‘meer lijden, meer vastberadenheid’
Als de spirituele leider van Tibet is de Dalai Lama zich op unieke wijze bewust van hoe te volharden in moeilijke tijden.
Dus gisteravond verscheen hij op ABC’s “Nightline” om zijn wijsheid over het doorstaan van de coronavirus pandemie met de wereld te delen.
‘Net als onze eigen [Tibetaanse] zaak, dachten we er nooit aan om op te geven’, zei de Dalai Lama in het interview. ‘We proberen, proberen … Eén keer mislukt. Weer moeite doen. Mislukt. Weer moeite doen. Dat is de juiste manier.’
De Tibetaans-boeddhistische leider sprak (virtueel) vanuit zijn huis in Dharamsala, India, waar hij in ballingschap heeft geleefd sinds China in 1959 zijn geboorteland Tibet annexeerde.
Verdriet omzetten in vastberadenheid
Tijdens de COVID-19 ‘lockdown’ is de Dalai Lama thuisgebleven om te voorkomen dat hij de ziekte oploopt of verspreid.
Hoewel de aanstaande 85-jarige gelukkig gezond is gebleven, voelde hij het verdriet om mensen te zien lijden aan de uitbraak.
‘Toen ik op de televisie een aantal uitgehongerde mensen of arme mensen zag, huil[de] ik soms’, zei hij.
Maar, voegde hij eraan toe, ‘verdriet moet [in] vastberadenheid veranderen. Meer lijden, meer vastberadenheid. Mag geen hulpeloosheid voelen. Dat is een mislukking’.
Tibet en China
Tijdens het “Nightline”-videosegment wees de interviewer, Dan Harris, op de worstelingen waarmee de Dalai Lama zijn hele leven te maken heeft gehad.
Zoals Harris opmerkte, was de Dalai Lama nog maar een tiener toen China zijn boeddhistische thuisland binnenviel en pas 23 toen hij gedwongen werd te vluchten in ballingschap.
Onder Chinese heerschappij is Tibet volgens de Amerikaanse waakhondgroep: ‘Freedom House’ de op één na minst vrije plek op aarde geworden, na Syrië en nog erger dan Noord-Korea.
Tibetanen missen fundamentele mensenrechten, worden geconfronteerd met systemisch racisme van de Chinezen en dienen jaren in de gevangenis omdat ze een foto bezitten van de Dalai Lama, hun spirituele leider.
Ondanks dit alles – en ondanks de groeiende terugslag waarmee China wordt geconfronteerd vanwege de verkeerde behandeling van de uitbraak van het coronavirus – vertelde de Dalai Lama aan Harris dat hij nog steeds grote compassie voelt voor de mensen in China, die zelf het slachtoffer zijn van hun repressieve regering.
‘China, geen democratie. Politiek gezien vrij strakke controle, ‘zei de Dalai Lama. ‘Dus een totalitair regime. Maar dit zal veranderen. Ik denk dat China zal veranderen.’
“Altruïsme is de ultieme bron van geluk“.
Toen Harris hem vroeg hoe hij zijn angst in deze verontrustende tijd kon verminderen, was het antwoord van de Dalai Lama eenvoudig: mededogen.
“Altruïsme is [de] ultieme bron van geluk …”, zei hij. ‘Zodra ik wakker word, denk ik altijd altruïsme. Dat brengt echt innerlijke rust, innerlijke kracht.’
De Dalai Lama kreeg steun voor die bewering van de Amerikaanse neurowetenschapper Richard Davidson. Ongebruikelijk voor een religieuze figuur, is de Dalai Lama ‘een belangrijke wetenschappelijke figuur’ geworden, merkte Harris op.
De Dalai Lama moedigde Davidson aan om moderne wetenschappelijke technieken te gebruiken om de impact van meditatie op het menselijk brein te begrijpen. Door dat onderzoek leerde Davidson dat het ontwikkelen van mededogen zelfs ontstekingen in het lichaam kan verminderen.
Meditatie (en dierenvideo’s)
Voor iedereen die meditatie wil gebruiken om hun gezondheid te verbeteren of zichzelf te helpen tijdens deze crisis, raadde de Dalai Lama aan om klein te beginnen. ‘In het begin een paar seconden, twintig of dertig seconden’, zei hij.
‘Dan kun je geleidelijk, één minuut, vijf minuten, tien minuten in die pure geest zitten.’ Wat doet de Dalai Lama nog meer om te ontspannen en plezier te hebben? ‘Ik kijk naar dieren’, zei hij tegen Harris. ‘Echt, de natuur. Soms zie je die dieren, tijgers of luipaarden, soms een beetje ongemakkelijk. Maar herten bijvoorbeeld, heel vredig. ‘
Bekijk de tweede dag van de “Avalokiteshvara Empowerment” van de Dalai Lama vanavond, 29 mei 2020, om 11.30 uur EDT via een live webcast op www.dalailama.com/live.
Lees meer over de reactie van de Dalai Lama op het coronavirus.