Volgens Freedom House is Tibet het op één na minst vrije land ter wereld
Het thuisland van de Dalai Lama en het Tibetaanse volk krijgt slechts één punt op een mogelijke 100 in de nieuwste Global Freedom Scores van de Amerikaanse waakhond Freedom House.
Dat is goed genoeg (of, beter gezegd, slecht genoeg) om Tibet te rangschikken als het op één na minst vrije land ter wereld – een positie die het de afgelopen jaren heeft ingenomen.
Volgens de scores is zelfs Noord-Korea vrijer dan Tibet.
Het enige land dat het slechter doet? Syrië, in de greep van een dodelijke burgeroorlog, behaalde een score van nul.
Chinese heerschappij in Tibet
Om zijn scores toe te kennen, keek Freedom House naar 195 landen en 15 territoria over de hele wereld en gaf elk van hen scores op basis van hun burgerlijke vrijheden en politieke rechten in 2019.
Het is geen verrassing dat Tibet – een historisch onafhankelijk land dat China in 1959 annexeerde – op beide punten jammerlijk faalde (het krijgt een drie op burgerlijke vrijheden en een negatieve twee op politieke rechten).
Levend onder Chinees bestuur, wordt Tibetanen hun meest fundamentele vrijheden ontzegd. Ze kunnen hun godsdienst niet vrij beoefenen, deelnemen aan hun culturele tradities of vreedzaam protesteren tegen hun Chinese onderdrukkers.
In de afgelopen jaren hebben de Chinese autoriteiten Tibetanen gearresteerd en gemarteld, simpelweg omdat ze het gebruik van de Tibetaanse taal hebben gepromoot, contact hebben opgenomen met mensen buiten Tibet en hebben gebeden voor Tibetaanse boeddhistische leiders.
Onlangs heeft de Chinese politie naar verluidt een Tibetaanse man gearresteerd omdat hij mensen vroeg om gebeden op te zeggen om het coronavirus af te weren.
Gevangen in deze repressieve omgeving, hebben meer dan 150 Tibetanen zichzelf in brand gestoken sinds 2009, waarbij ze hun eigen lichaam in brand staken in een wanhopige poging om de aandacht van de wereld op hun situatie te vestigen.
Hulp van wereldwijde gemeenschap
Ondanks deze tragedies blijft de Chinese regering haar mensenrechtenschendingen in Tibet voortzetten.
De wereldwijde gemeenschap – onder leiding van de Verenigde Staten – onderneemt echter steeds meer actie om Tibetanen te helpen.
Eind 2018 keurde het Amerikaanse congres de wet inzake wederzijdse toegang tot Tibet goed, die China oproept zijn isolement van Tibet van de buitenwereld te beëindigen en het ministerie van Buitenlandse Zaken verplicht sancties op te leggen aan Chinese functionarissen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het buiten Tibet houden van Amerikanen.
Verkozen leiders in het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben hun eigen versies van de wetgeving inzake wederzijdse toegang geïntroduceerd en eerder vandaag heeft de Internationale Campagne voor Tibet het ministerie van Buitenlandse Zaken opgeroepen om de wet uit te voeren.
Tibet Policy and Support Act
In januari heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de Tibet Policy and Support Act met een overweldigende meerderheid aangenomen.
Deze verstrekkende wetgeving zal de Amerikaanse steun voor het Tibetaanse volk drastisch verbeteren en het officiële Amerikaanse beleid maken dat alleen Tibetaanse boeddhisten de volgende Dalai Lama kunnen selecteren.
Als Chinese functionarissen in de toekomst hun eigen Dalai Lama proberen te noemen, zullen ze onder het wetsvoorstel worden gestraft.
De Senaat zal naar verwachting binnenkort over het wetsontwerp stemmen.
Lees het Freedom in the World 2020-rapport van Freedom House.https://freedomhouse.org/article/new-report-freedom-world-2020-finds-established-democracies-are-decline