6 February 2020

Europese landen geven hun mening over het recht van Tibetanen om de volgende Dalai Lama te kiezen

Europese landen geven hun mening over het recht van Tibetaanse boeddhisten om de volgende Dalai Lama te kiezen

Nederland en België hebben zich uitgesproken over de rechten van Tibetaanse boeddhisten, door te verklaren dat het aan de Tibetaanse religieuze gemeenschap is om de toekomstige Dalai Lama te selecteren, en China’s inspanningen af ​​te wijzen om de opvolging van de gerespecteerde Tibetaanse leider te beheersen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken: Stef Blok zei eind 2019 in een officiële brief: “Het standpunt van dit kabinet is dat het aan de Tibetaanse religieuze gemeenschap zelf is om een ​​toekomstige opvolger van de Dalai Lama te benoemen.”

Tsering Jampa, directeur ICT Europe in de Tweede Kamer over Tibet
Tsering Jampa, directeur ICT Europe in debat in de Tweede Kamer over Tibet hoofdstuk in de Nederlandse China-notitie.

 

In antwoord op een vraag van parlementslid Samuel Cogolati over de positie van zijn regering, zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin vorige maand: “Het is logisch dat de Tibetaanse religieuze gemeenschap zijn opvolger aanwijst zonder tussenkomst van de tijdelijke autoriteiten.”

Belgisch parlementslid Samuel Cogolati met bezoek aan Tibetaanse parlementariërs en ICT-medewerkers Vincent Metten en Tibet Bureau-medewerker Rigzin Genkhang.
Belgisch parlementslid Samuel Cogolati met bezoek aan Tibetaanse parlementariërs en ICT-medewerkers Vincent Metten en Tibet Bureau-medewerker Rigzin Genkhang.

 

Weigeren van Chinese inmenging

De Dalai Lama is nu 84 jaar oud. Volgens de Tibetaanse boeddhistische overtuigingen kan een Dalai Lama ervoor kiezen om na zijn uiteindelijke dood te reïncarneren om de mensheid ten goede te komen.

De Dalai Lama – die de overgang van Tibetanen naar een democratische bestuursvorm in ballingschap initieerde – heeft echter aangegeven dat de beslissing om al dan niet door te gaan met de instelling van de Dalai Lama nadat hij sterft, door Tibetanen en volgelingen van het Tibetaans boeddhisme zelf moet worden genomen.

Maar in een grove ondermijning van religieuze vrijheid zegt China – dat Tibet op brute wijze bezet heeft sinds het de Dalai Lama in 1959 in ballingschap heeft gedwongen – dat de selectie van de volgende Dalai Lama moet worden goedgekeurd door de Chinese regering.

Het doel van China is om controle over het Tibetaanse volk te krijgen en de propaganda van Beijing over de hele wereld te verspreiden.

 

Tibetan Policy and Support Act

De Amerikaanse regering heeft ook actie ondernomen om de claim van China over reïncarnatie aan te vechten.

Bestuursambtenaren, waaronder de Amerikaanse ambassadeur voor internationale religieuze vrijheid Sam Brownback, hebben publiekelijk verklaard dat de Chinese regering de rechten van de Tibetaanse boeddhisten om te beslissen over de reïncarnatie van de Dalai Lama moet respecteren.

Ook hebben leden van het Congres de Tibetan Policy and Support Act geïntroduceerd, een tweeledig wetsvoorstel dat het officiële Amerikaanse beleid zal maken dat alleen Tibetaanse boeddhisten kunnen beslissen over de opvolging van de Dalai Lama en Chinese ambtenaren die proberen hun eigen Dalai Lama te noemen zullen sanctioneren toekomst.

Het Parlement heeft vorige week overweldigend gestemd om het wetsvoorstel goed te keuren, en de Senaat zal dit naar verwachting binnenkort opnemen.

 

 

Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...