Religieuze vrijheid

Godsdienstvrijheid in Tibet wordt aangevallen.

De Dalai Lama en de Tibetaanse diaspora willen het Tibetaanse boeddhisme met de hele wereld delen. Maar in Tibet wordt het Tibetaanse boeddhisme  in zijn voortbestaan bedreigd als gevolg van Chinees beleid.

Tibetanen worden vervolgd vanwege hun geloof. Ze worden eenvoudig gearresteerd voor het bezitten van foto’s van de Dalai Lama of het vieren van zijn verjaardag. In Chinese gevangenissen worden ze mishandeld en gemarteld.

 

 

China probeert het Tibetaanse systeem van reïncarnatie te controleren. Na de ontvoering van de reïncarnatie van de Panchen Lama toen hij nog maar zes jaar oud was, zegt de Chinese Communistische Partij nu dat het van plan is om de volgende Dalai Lama te selecteren – een absurde bewering. De internationale gemeenschap begint hiertegen stelling te nemen. De Ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Duitsland, België, Amerika en de EU hebben zich officieel uitgesproken dat de opvolging van de Dalai Lama een zaak van de Tibetaanse gemeenschap en de Dalai Lama is en dat China zich hier niet mee moet bemoeien. Een nieuwe Amerikaanse wet legt zelfs sancties op aan Chinese functionarissen die zich met de opvolging bemoeien. 

Kern van het Tibetaans boeddhisme is een systeem van rigoureuze studie dat sterk wordt beperkt door het Chinese beleid. Chinese autoriteiten onderwerpen monniken en nonnen aan ‘patriottische heropvoeding’ en verdrijven hen uit hun boeddhistische instituten. In of naast kloosters zijn politiebureaus neergezet om totale controle op Tibetaanse monniken en nonnen te hebben.

Deze inspanningen maken deel uit van China’s plan om het Tibetaans Boeddhisme te ‘Siniciseren’, wat betekent dat het onder de controle van de Chinese Communistische Partij komt te staan. De Chinese overheid onderdrukt ook christenen, moslims en beoefenaars van andere religies.

Help ICT om religieuze vrijheid in Tibet te beschermen.