25 June 2020

China staat een groep diplomaten toe om twee Tibetaanse gebieden onder strikte controle te bezoeken

ICT: Bezoek heeft alleen betekenis als schendingen van rechten ter sprake worden gebracht

De International Campaign for Tibet heeft berichten in de Chinese media ontvangen over diplomaten uit tien Europese en andere landen die op reis worden meegenomen naar twee Tibetaanse gebieden in de provincie Sichuan. Hoewel ICT de belangstelling voor het begrijpen van de omstandigheden van het Tibetaanse volk verwelkomt, is het duidelijk dat het bezoeken van de twee toeristische plaatsen weinig inzicht geeft in het welzijn van het Tibetaanse volk.

De twee bezochte Tibetaanse gebieden liggen buiten de Tibetaanse Autonome Regio, welk onderhevig is aan een strenger regime van reisbeperkingen dan welke andere regio van China dan ook. Om de TAR te bezoeken hebben alle buitenlanders, inclusief diplomaten en journalisten die in China wonen, een speciale vergunning nodig, die hen vrijwel zonder uitzondering wordt geweigerd. Wanneer de vergunning niet wordt geweigerd, wordt reizen in de TAR streng gecontroleerd en alleen toegestaan via door de staat goedgekeurde reisbureaus. In 2018 keurde het Amerikaanse Congres de wet inzake wederzijdse toegang tot Tibet (Tibetan Policy and Support Act) goed, die van het ministerie van Buitenlandse Zaken vereist dat ze visum sancties uitvaardigt tegen Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van de toegang tot Tibet voor Amerikaanse burgers.

De Chinese staatsmedia Ngaba (Chinees: Aba) meldde op 22 juni dat een groep van 21 diplomaten de Chinese stad Chengdu de provincies Zitsa Degu (Chinees: Jiuzhaigou) en Zungchu (Chinees: Songpan) bezochten, in de provincies Ngaba Tibetan en Qiang Autonome prefectuur in Sichuan op 17 en 18 juni. De diplomaten waren afkomstig uit Australië, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Israël, Pakistan, Polen, Singapore, Zwitserland en de Verenigde Staten, en de gastheer was de Commissie Buitenlandse Zaken van de Provinciale Communistische Partij van Sichuan Commissie.

De Ngaba Daily zei dat het bezoek was “om het positieve beeld van de opening van de Tibetaanse gebieden in de provincie Sichuan naar buiten te laten zien en de resultaten van de wederopbouw bekend te maken” na een aardbeving in de regio in 2017. Het bezoek was ook gericht op “onderzoek naar het herstel van het lokale toerisme en gerichte armoedebestrijding na de epidemie.”

 

Een groep van 21 diplomaten uit 10 landen wordt meegenomen op reis naar een Tibetaans gebied in Sichuan
Een groep van 21 diplomaten uit 10 landen wordt meegenomen op reis naar een Tibetaans gebied in Sichuan

 

De diplomaten werden geïnformeerd door Wu Liyan, de adjunct-secretaris van de Staatspartijcommissie, aldus het rapport.

Het rapport zei dat onder meer de Huanglong Scenic Area en Jiuzhaigou Scenic Area, Jiuzhaigou International Tourism Emergency Medical Rescue Centre en de Xiangzang Art School in Tsotsang Gon (Chinees: Chuanzhusi) Township waar de groep naar toe werd gekeken, waar ze naar Thangka-schilderen en wierook kijken keken . Thangka’s zijn een vorm van traditionele Tibetaanse kunst.

Toerisme en aanverwante voorzieningen zijn de minste van de problemen waarmee het Tibetaanse volk onder Chinese heerschappij wordt geconfronteerd. Zoals de toenmalige EU-chef van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, de plenaire vergadering van het Europees Parlement in april 2018 vertelde: “vrijheid van godsdienst of overtuiging wordt vaak geschonden in Tibet, en er zijn ook beperkingen op de toegang tot de regio.” De International Campaign for Tibet is van mening dat de diplomaten door het bezoeken van toeristische gebieden en faciliteiten de staat van godsdienstvrijheid, bewegingsvrijheid en andere essentiële grondrechten voor het Tibetaanse volk niet mochten begrijpen.

Hoewel China systematisch de toegang tot Tibet ontzegt aan buitenlandse regeringen, behalve tijdens door hoge podia beheerde, beperkte rondleidingen, en onafhankelijke bezoeken voor journalisten vrijwel onmogelijk maakt, beweert China nog steeds dat het “de openstelling van Tibet voor de buitenwereld gestaag vergroot” .

Het is duidelijk dat zorgvuldig uitgekozen bezoeken van regeringsdelegaties door de Chinese autoriteiten worden beheerd als een integraal onderdeel van een wereldwijde strategie om de realiteit van wat er vandaag in Tibet gebeurt te verbergen en om te proberen het gesprek rond Tibet te domineren en te beheersen en daarmee verder te gaan met China’s politieke agenda en macht. Door middel van dergelijke officieel georganiseerde reizen, waarbij de diplomaten geen ongehinderde en onafhankelijke interactie met gewone Tibetanen hebben, proberen de Chinese autoriteiten hun geheime en dwingende beleid te verdoezelen, terwijl ze tegelijkertijd betekenisvolle betrokkenheid bij de situatie ter plaatse voor journalisten en regeringen. ICT roept leden van dergelijke delegaties uit andere landen op om zich ervan bewust te zijn dat hun bezoeken mogelijk worden gebruikt voor propagandistische middelen, en klaar te staan om dergelijke staatsmedia-uitingen tegen te gaan, ook in het openbaar. In het geval van bezoeken aan Tibetaanse gebieden zoals Ngaba waar systematische repressie en Tibetaans protest plaatsvinden, dringt ICT er bij regeringsafgevaardigden op aan kwesties als religieuze vrijheid, vervolging van andersdenkenden en mensenrechtenverdedigers aan de orde te stellen, en berichten over foltering en mishandeling.

Het bezoek van de diplomaten vond twee weken na de publicatie van het belangrijkste rapport van ICT plaats. Dit rapport gaat over de weigering van toegang tot Tibet voor Europese burgers. ICT’s rapport, dat op 15 juni 2020 werd gepubliceerd, stelde dat er “op het niveau van de Europese Unie steeds meer het besef groeit van het belang van wederkerigheid, niet alleen met betrekking tot handels- en economische betrekkingen, maar ook meer in het algemeen met betrekking tot toegang tot Tibet. Er zijn dan ook stappen ondernomen om wetgeving te ontwikkelen in Europa, vergelijkbaar met die in de Verenigde Staten. ” De wetgeving waarnaar wordt verwezen is de wet inzake wederzijdse toegang tot Tibet.

Op dezelfde dag van de publicatie van het rapport publiceerden 57 parlementariërs uit 19 Europese landen een opinie in Euroactiv en andere Europese publicaties waarin ze de EU-regeringen opriepen om “hun eigen versies van de wederzijdse toegang tot Tibet-wet door te geven en Peking een bericht te sturen dat zijn oneerlijke behandeling van Europeanen – en ook het isolement van het Tibetaanse volk – niet langer acceptabel is. ”

Vicepresident van de Europese Commissie Josep Borrell zei op 9 maart 2020: “De Commissie zal de Chinese autoriteiten blijven oproepen om wederzijdse toegang tot Tibet toe te staan als onderdeel van de discussies in de mensenrechtendialoog.”

 

ICT wacht op rapporten van de diplomaten over hun reis. De Chinese autoriteiten blijven echter de kwestie van de toegang tot Tibet politiseren, waarbij toegang alleen wordt verleend onder de specifieke voorwaarden van China en met andere voorwaarden dan de rest van de Volksrepubliek China. Toegang weigeren of dreigen te doen, wordt gebruikt om kritiek van overheidsfunctionarissen, wetenschappers, journalisten en onafhankelijke deskundigen af te sluiten.

Share this
27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel

23 September 2024

Meer tickets beschikbaar voor ‘Ganden: A Joyful Land’

Wegens de grote belangstelling voor de documentaire ‘Ganden: A Joyful Land’ zijn er extra tickets beschikbaar!