19 December 2019

Tibet Support Act in VS goedgekeurd door Foreign Relations Committee van House of Representatives

De Foreign Affairs Relations Committee van de US House of Representatives heeft vandaag wetgeving goedgekeurd die de Amerikaanse steun voor Tibet versterkt en opkomt voor de religieuze vrijheid van Tibetanen, door Chinese functionarissen te bestraffen die proberen de opvolger van de Dalai Lama te benoemen.

De wetgeving, de Tibetan Policy and Support Act (TPSA), werd vandaag, 18 december 2019, unaniem goedgekeurd door de Commissie buitenlandse zaken tijdens een markup-hoorzitting op Capitol Hill.

De volgende stap zal zijn dat het voltallige Huis stemt over het tweeledige wetsvoorstel, dat dit najaar werd geïntroduceerd door Rep. James McGovern (D-Mass.). Een soortgelijk wetsvoorstel is in de Senaat geïntroduceerd door senator Marco Rubio (R-Fla.).

De stemming van vandaag betekende een belangrijke stap voorwaarts voor de wetgeving, die belangrijke steun zal bieden aan de bevolking van Tibet – een historisch onafhankelijk land dat China de afgelopen 60 jaar op brute wijze heeft bezet – en het helpen van Beijing’s langetermijndoelstelling om een ​​pro- Chinese pop als de toekomstige Dalai Lama tegen de wensen van de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap.

Wetsbepalingen

De TPSA:
Maakt het officieel Amerikaanse beleid dat de selectie van Tibetaanse boeddhistische leiders, inclusief een toekomstige Dalai Lama, de wensen van de beoefenaars van de religie en de instructies van de huidige Dalai Lama moet volgen, vrij van overheidsinmenging.
Sanctioneert Chinese functionarissen die in de toekomst proberen hun eigen Dalai Lama te benoemen. Deze sancties kunnen inhouden dat hun activa worden bevroren en toegang tot de VS wordt geweigerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal ook op internationaal niveau moeten werken om steun te creëren voor de vrijheid van Tibetaanse boeddhisten om hun eigen leiders te kiezen zonder tussenkomst van de overheid.
Verbiedt China om een ​​nieuw consulaat in de VS te openen totdat een Amerikaans consulaat is toegestaan ​​in Lhasa, de hoofdstad van Tibet.
Update de Tibetan Policy Act van 2002, historische wetgeving die ondersteuning voor Tibet onderdeel van de Amerikaanse wetgeving maakte.
Noemt waterveiligheid en andere milieukwesties in Tibet als aangelegenheden van geopolitiek belang.
Formaliseert de financiering voor humanitaire projecten voor Tibetanen die in Tibet wonen en in ballingschap zijn tot ten minste 2025.
Complimenteert de Dalai Lama en Tibetanen in ballingschap voor het aannemen van een democratisch regeringssysteem.

Citaten van wetgevers en ICT

Tijdens de markup van vandaag spraken de commissieleden van beide partijen om hun steun te betuigen aan de TPSA en het Tibetaanse volk.

Commissievoorzitter Eliot Engel (D-NY) zei: “Het is een ondenkbare schending van de basisprincipes van religieuze vrijheid dat de Chinese regering de religieuze leiders van het Tibetaanse volk kiest in plaats van het Tibetaanse volk toe te staan ​​om deze beslissing te nemen via hun oude en heilige traditie. Met dit wetsvoorstel sturen we een duidelijke boodschap: als Chinese ambtenaren inbreuk maken op de godsdienstvrijheid van het Tibetaanse volk, zullen we hen verantwoordelijk houden. Ik ben trots om deze maatregel te ondersteunen en hoop dat alle leden hetzelfde zullen doen. ”

Rep. Chris Smith (R-NJ) zei: “In de 17 jaar sinds de oorspronkelijke Tibetaanse beleidswet van 2002 is de mensenrechtensituatie in Tibet helaas en tragisch verslechterd. De Chinese regering heeft geweigerd een dialoog aan te gaan met Tibetaanse leiders en Chinese functionarissen hebben gedreigd toekomstige Tibetaanse boeddhistische leiders, waaronder de opvolger van de veertiende Dalai Lama, te selecteren, in duidelijke schending van hun internationale verplichtingen inzake religieuze vrijheid en de traditionele praktijken van de Tibetaanse boeddhistische geloofsgemeenschap. Bovendien heeft het beleid van de Chinese regering de Tibetaanse religie en cultuur, taal, middelen van bestaan ​​en de natuurlijke omgeving ernstig aangetast.

“Dit wetsvoorstel, samen met de Wederzijdse toegang tot de Tibet-wet, die het Congres in 2016 heeft aangenomen [aangenomen in 2017], stuurt de juiste boodschap naar Beijing: het lot van Tibet, zijn mensen, middelen en religie zijn van strategisch belang voor de Verenigde Staten. Bovenal hebben zij recht op vrijheid en zij hebben recht op democratie. ”

Rep. Steve Chabot (R-OH) zei: “Ik wil graag mijn steun uitspreken voor HR 4331, de Tibetan Policy and Support Act van 2019. Ik wil de heer McGovern en de heer Smith bedanken voor hun werk aan dit belangrijke wetgeving, die de religieuze vrijheid van Tibetaanse boeddhisten verdedigt door het religieuze karakter van de opvolging van de Dalai Lama te bevestigen. De Chinese communistische partij is niet bereid om een ​​autoriteit buiten haar eigen macht, menselijk of goddelijk, te erkennen. We kunnen niet leven in een wereld waar de overheid, niet het geweten van mensen, bepaalt hoe religie moet worden beoefend. Daarmee zou ik mijn collega’s aansporen om dit wetsvoorstel te steunen.

Rep. Gerry Connolly (D-VA) zei: “Ik ben er trots op cosponsor te zijn van H.R. 4331, de Tibetan Policy and Support Act. Als reactie op de Chinese officiële dreigingen om toekomstige Tibetaanse boeddhistische leiders te selecteren, stelt dit wetsvoorstel als Amerikaans beleid dat de opvolging of reïncarnatie van Tibetaanse boeddhistische leiders, inclusief de toekomstige 15e Dalai Lama, een exclusief religieuze kwestie is die uitsluitend door de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap wordt beslist , en niet door de Chinese overheid.

“Ik denk dat dit een zeer overtuigend standpunt is van deze commissie en van dit congres, en een sterk symbool van steun voor het Tibetaanse volk, en ik hoop dat het voor de Chinese regering een bron van waarschuwing is om zich niet in zo’n belangrijk proces te mengen. Ik geloof dat het versterken en ondersteunen van de doelen en ambities van een hele etnische groep, het Tibetaanse volk, een zeer belangrijke waarde is voor dit Comité en uiteindelijk het Congres, om te steunen en opnieuw te bevestigen. Ik denk dat de auteurs dit wetsvoorstel bij ons hebben ingediend. ‘

In reactie op de goedkeuring van de wetgeving zei Rep. Jim McGovern (D-MA), medevoorzitter van de Congressional Executive Commission on China, en voorzitter van de Reglementencommissie: “Ik ben er trots op dat de Commissie buitenlandse zaken vandaag deze nieuwe wetgeving heeft aangenomen die de Amerikaanse steun voor het Tibetaanse volk versterkt in hun strijd voor mensenrechten, religieuze vrijheid en echte autonomie. Chinese functionarissen moeten zich ervan bewust zijn dat inspanningen om zich te bemoeien met de Tibetaanse boeddhistische praktijk van het kiezen van haar religieuze leiders, waaronder een mogelijke 15e Dalai Lama, zal sterk worden tegengewerkt door de VS en onderworpen aan gerichte sancties, waaronder die in de Global Magnitsky Act. ”

De Internationale Campaign for Tibet-president Matteo Mecacci zei: “Al tientallen jaren is het langetermijnplan van de Chinese communisten om de Tibetaanse nationale identiteit en cultuur te vernietigen en vervolgens te vervangen door door de overheid gecontroleerde instellingen in alle sectoren van de samenleving. De 14e Dalai Lama heeft deze inspanningen effectief gedwarsboomd, zowel door Tibetaans boeddhisme en cultuur steeds populairder te maken over de hele wereld, als door de eerbied en het respect van de mensen in Tibet te blijven genieten, ondanks de pogingen van China om zijn imago aan te tasten.”

Mecacci voegde eraan toe: “Door zich te bemoeien met de selectie van de volgende Dalai Lama, gelooft Beijing dat het in staat zal zijn het Tibetaanse boeddhisme te beheersen en het te gebruiken om zijn invloed en zachte macht over de hele wereld te vergroten. Door vandaag de Tibetaanse beleids- en ondersteuningswet te bevorderen, heeft het Amerikaanse congres niet alleen zijn programmatische en politieke steun voor Tibet bevestigd met belangrijke nieuwe bepalingen, maar het heeft Beijing ook gewaarschuwd dat de ondermijning van de godsdienstvrijheid en de instelling van de Dalai Lama niet in stilte zullen worden geaccepteerd door de vrije wereld , en dat de verantwoordelijken zullen worden bestraft. ”

 

Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...