BLAUW GOUD VAN HET HOOGSTE PLATEAU

BLAUW GOUD VAN HET HOOGSTE PLATEAU: Tibet’s water en mondiale klimaatverandering

“De impact van de klimaatverandering in Tibet is hard. Terwijl de wereld zich bij de COP21-bijeenkomsten van de Verenigde Naties richt op klimaatactie moet Tibet centraal staan bij iedere geboekte vooruitgang. Het Tibetaanse plateau heeft bescherming nodig, niet alleen voor de Tibetanen, maar voor de milieu-gerelateerde gezondheid en duurzaamheid van de gehele wereld. Als rentmeesters van hun eigen land moet de deskundigheid van de Tibetanen deel uitmaken van het aanpakken van klimaatverandering.”

de Dalai Lama

 

Omringd door hoge bergen en met een gemiddelde hoogte van 4.500 meter boven de zeespiegel is het Tibetaanse Plateau het grootste en hoogste plateau in de wereld en het is een ‘hotspot’ voor mondiale biodiversiteit. Het staat bekend als de Derde Pool van de aarde vanwege het strategische belang ervan als de grootste bron van zoet water buiten de Noord- en Zuidpool, het is een landschap met enorme gletsjers, alpiene meren en machtige watervallen. Als een opslagplaats van zoetwater en de bron van de acht grootste riviersystemen van de aarde is Tibet een essentiële hulpbron voor ’s werelds tien meest dichtbevolkte naties rondom het plateau.

Samenvallend met de COP21-besprekingen in Parijs, die van kritiek belang zijn voor het voortbestaan van de planeet, belicht dit rapport een onthutsende en weinig bekende ontwikkeling – Tibet is een epicentrum van klimaatverandering, dat bijna drie keer zo snel opwarmt als de rest van de aarde. De gletsjers smelten en de permafrost verdwijnt. En in plaats van er naar te streven dat dit kwetsbare hooggelegen ecosysteem beschermd wordt en de belangrijke uitdagingen aan te pakken, transformeert het beleid van China het Tibetaanse landschap met verwoestende gevolgen.

Hieronder kunt u het volledige rapport downloaden.

Blauw Goud van het Hoogste Plateau: Tibet’s water en de wereldwijde klimaatverandering.