Zelfverbranding in het oosten van Tibet; grote troepen inzet in Lhasa, terwijl Tibetanen religieuze herdenkingsdag markeren
- Een Tibetaanse man midden in de dertig, aangeduid als Sangye Khar, stak zichzelf gisteren in brand en stierf buiten een politiebureau in Amchok, Sangchu (het Tibetaanse gebied Amdo), aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap. Zijn lichaam werd door de paramilitaire politie meegenomen, ondanks protesten van Tibetanen, en de situatie in het gebied is gespannen, aldus dezelfde bronnen. Sangye Khar is de 134ste Tibetaan, die zichzelf sinds 2009 in Tibet in brand heeft gestoken. Als dag koos hij een grote religieuze herdenkingsdag, gekenmerkt door gebed ceremonies in heel Tibet.
- Er was gisteravond en gisteren een grote inzet van gewapende troepen met schilden in de straten van het centrum van Lhasa, waar Tibetanen zich hadden verzameld om een belangrijk Tibetaanse religieuze festival te markeren, namelijk, de herdenking van het overlijden van Tsongkhapa, stichter van de Gelugpa (Gele Hoed) school van het Tibetaans boeddhisme. Beelden tonen een menigte pelgrims bij de heilige Jokhang Tempel in een krachtige uitdrukking van toewijding, en troepen in camouflage pakken met schilden en brandweerlieden in rode uniformen met brandblussers ter plaatse.
In een opmerkelijk tafereel van religieuze toewijding verzamelen Tibetanen zich om de herdenkingsdag van Tsongkhapa’s heengaan in Lhasa, met het Potala Paleis, de voormalige woning van de Dalai Lama, op de achtergrond, te markeren. Vanaf het plein is opstijgende wierook te zien.
Het religieuze festival valt op de 25ste van de 10de Tibetaanse maand (die dit jaar samenvalt met 16 december) en wordt traditioneel gekenmerkt door aansteken van boter-lampen. Zowel de Dalai Lama als de Panchen Lama behooren tot de Gelugpa (Gele Hoed) orde van het Tibetaanse boeddhisme, opgericht door leraar en wijsgeer Tsongkhapa (1357-1419). Het festival wordt gehouden in de Jokhang tempel in Lhasa, een van de heiligste plaatsen van Tibet, zoals de beelden van vandaag laten zien.
De massabijeenkomst van zowel pelgrims als troepen volgen op eerdere grote demonstraties van gewapende troepen tijdens vreedzame religieuze feesten in Tibet over de afgelopen twee jaar. In 2012 verschenen soortgelijke afbeeldingen uit Lhasa ten tijde van het festival met buiten de Jokhang tempel verzamelde troepen en brandweerlieden, waaronder troepen in zwarte uniformen, waarvan een aantal in camouflage uniform.In 2013 confronteerden rijen van samengetrokken gewapende troepen pelgrims, die de vreedzame bijeenkomsten in grote kloosters in het oosten van Tibet bijwoonden.
Krachtige op social media verspreide beelden tonen groter dan gebruikelijke aantallen Tibetanen, die bijeenkwamen om te bidden bij de grote kloosters – Labrang en Kumbum – tijdens het Monlam (gebedsfestival), welke ook verband houdt met Tsongkhapa, terwijl troepen op wacht staan of de pelgrims omsingelen. (Afbeeldingen op: Duizenden Tibetaanse pelgrims geconfronteerd met troepen bij religieuze ceremonies in het oosten van Tibet). De aantallen pelgrims die zich, ondanks een dergelijke intimiderende paramilitaire aanwezigheid, blijven verzamelen om te bidden, zijn het overtuigende bewijs van de Tibetaanse veerkracht en vastberadenheid om op te komen voor hun religieuze identiteit.
Zelfverbranding van Sangye Khar
Sangye Khar, die zich vandaag in Amchok, Amdo, in brand stak.
Sangye Khar’s zelfverbranding vandaag in Amchok, gemeente Sangchu (Chinees: Xiahe), Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Chinees: Gannan), provincie Gansu, volgt op de zelfverbrandingen van drie Tibetanen, waarvan twee buiten kloosters, op dezelfde Tsongkhapa herdenking in december 2012. Naar wordt aangenomen komt Sangye Khar uit een semi-nomadisch gebied in Kanlho, Gansu. Op dezelfde Tsongkhapa herdenkingsdag in 2012 stak de 23-jarige boer Pema Dorjee zichzelf in brand en stierf dicht bij de belangrijkste aula van het Shitsang Garser klooster in Luchu op de dag van de Tsongkhapa herdenking in 2012. (ICT-rapport, Binnen twee dagen steken drie Tibetanen zichzelf in brand tijdens belangrijke boeddhistische herdenking, fotos van troepen in Lhasa als Tibetanen bidden).
Details over de zelfverbranding zijn onvolledig vanwege de veiligheidsbeperkingen in het gebied. De laatste twee zelfverbrandingen in Tibet vonden ook plaats buiten politiebureaus. Tibetaanse student Lhamo Tashi stak zichzelf in brand en overleed op 17 september (2014) buiten een hoofdkantoor van de Public Security Bureau van de regering in Tsoe City, het noordoosten van Tibet, waar hij studeerde. De dag ervoor, op 16 september, stak de 42-jarige Tibetaan Kunchok zichzelf in brand buiten een politiebureau in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Golog (Chinees: Guoluo) in de provincie Qinghai
Paramilitaire politie in zwarte uniformen te midden van pelgrims in de buurt van de Jokhang vandaag, waarbij wierook omhoog stijgt .
In een opmerkelijk tafereel van religieuze toewijding verzamelen Tibetanen zich om de verjaardag van Tsongkhapa’s heengaan in Lhasa te markeren, met het Potala Paleis, de voormalige woning van de Dalai Lama, op de achtergrond . Van het plein zijn opstijgende wierook pluimen te zien.
Paramilitaire troepen in oproeruniform patrouilleert in het Barkhor gebied, Lhasa, op 15 december, de vooravond van het boter-lamp festival van Tsongkhapa.
Troepen in oproeruniform patrouilleren in Lhasa op 15 december.
Brandweerlieden verzamelen zich op 15 december in het Barkhor gebied van Lhasa.
Politie in zwarte uniformen buiten de Jokhang
Politie in zwarte uniformen buiten de Jokhang