2 mei 2023

VN-deskundigen waarschuwen voor dwangarbeid en bedreiging van de Tibetaanse cultuur

De International Campaign for Tibet verwelkomt de verklaring die zes onafhankelijke speciale VN-rapporteurs op 27 april 2023 hebben uitgebracht over de zogenaamde “beroepsopleidingsprogramma’s” van de Chinese autoriteiten voor Tibetanen. Daarin spreken de deskundigen hun bezorgdheid uit over berichten dat de vermeende “programma’s voor arbeids overdracht en beroepsopleiding” worden gebruikt als excuus “om de religie, taal en cultuur van Tibet te ondermijnen en de Tibetanen te controleren en politiek te indoctrineren.” De speciale VN-rapporteurs stellen verder dat dergelijke programma’s kunnen leiden tot dwangarbeid.  De Chinese regering moet duidelijk maken dat Tibetanen de mogelijkheid hebben om deelname aan de programma’s te weigeren en uitleggen hoe zij de programma’s zal afstemmen op de verplichtingen krachtens het internationaal recht om dwangarbeid te voorkomen.

 

De International Campaign for Tibet verklaarde: “De internationale gemeenschap moet de eisen van de VN-deskundigen steunen en hun bezorgdheid over deze arbeidsprogramma’s krachtig kenbaar maken. Tibetanen hebben geen mogelijkheid om op legale wijze aan dergelijke programma’s te ontsnappen. Daarom is er inderdaad reden tot bezorgdheid dat dit programma’s zijn die leiden tot dwangarbeid. Het is ook duidelijk dat de CCP met deze programma’s ideologische doelen nastreeft. Tibetanen moeten worden geïndoctrineerd, geïntimideerd en gehoorzaamd aan de Communistische Partij.”

 

Op 6 februari 2023 hebben de speciale VN-rapporteurs de Chinese autoriteiten schriftelijk verzocht de arbeids programma’s voor Tibetanen te evalueren en ervoor te zorgen dat de betrokkenen niet tegen hun wil hoeven deel te nemen. Ook moeten de arbeidsomstandigheden voor Tibetanen worden gecontroleerd en moet ervoor worden gezorgd dat Tibetanen niet worden gediscrimineerd op basis van hun religie, taal of cultuur. Volgens berichten zijn sinds 2015 honderdduizenden Tibetanen gedwongen om hun traditionele manier van leven op het platteland op te geven en laagbetaalde banen voor laaggeschoolden aan te nemen via een zogenaamd “vrijwilligersprogramma”. Bovendien verklaarden de VN-experts dat de “programma’s voor arbeids overdracht” zouden worden vergemakkelijkt door een netwerk van “beroepsopleidingscentra” die geen professionele ontwikkeling nastreefden, maar eerder het doel van culturele en politieke indoctrinatie, vooral in verband met militaire oefeningen.

Share this
17 mei 2023

Politie verwijdert met kracht protesterende zus van gevangen Tibetaan

Lees meer
9 mei 2023

Prijswinnaar Tibetaanse filmmaker Pema Tseden overlijdt op 53-jarige leeftijd

Lees meer