VN-waarschuwing voor Tibetaanse kinderen toont noodzaak om conflict op te lossen
VN-deskundigen bekritiseren gedwongen kostscholen en scheiding van tot een miljoen Tibetaanse kinderen van hun families
De International Campaign for Tibet (ICT) verwelkomt het persbericht dat op dinsdag (6 februari 2023) is uitgegeven door drie VN-deskundigen, waarin zij hun ernstige bezorgdheid uiten over het assimilatiebeleid van de Chinese regering ten aanzien van Tibetanen, dat een ernstige schending van de mensenrechten inhoudt. Volgens het persbericht worden momenteel een miljoen Tibetaanse kinderen getroffen door het beleid van de Chinese regering om deze kinderen van hun familie te scheiden en te streven naar “culturele, religieuze en taalkundige assimilatie van de Tibetaanse bevolking door middel van een residentieel schoolsysteem”, aldus de speciale rapporteurs van de VN over minderheidsvraagstukken, over het recht op onderwijs en over culturele rechten.
“De schandelijke pogingen van China om Tibetaanse kinderen af te snijden van hun taal, religie, cultuur en familie vormen een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur in Tibet”, aldus ICT. “De internationale gemeenschap moet de druk op Beijing opvoeren om terug te keren naar de onderhandelingstafel met de gezanten van de Dalai Lama om het decennialange conflict over Tibet vreedzaam op te lossen terwijl Zijne Heiligheid nog een actieve rol kan spelen in de onderhandelingen en voordat de prachtige cultuur van de Tibetanen door de Chinese regering wordt uitgewist.”
In de kostscholen, zo vrezen de VN-deskundigen, zijn de onderwijsinhoud en -omgeving gebaseerd op de cultuur van de meerderheid van de Han-Chinezen, waarbij de inhoud van de schoolboeken bijna exclusief de ervaringen van de Han-studenten weerspiegelt. Tibetaanse kinderen worden gedwongen een “verplicht schoolprogramma” in het Mandarijn te volgen, zonder toegang tot traditioneel onderwijs of onderwijs dat voor hen cultureel relevant is. In de regeringsscholen is ook geen ruimte voor onderwijs in de Tibetaanse taal, geschiedenis en cultuur. “Als gevolg daarvan verliezen Tibetaanse kinderen het vermogen om hun moedertaal te spreken en dus gemakkelijk met hun ouders en grootouders te communiceren in de Tibetaanse taal, wat bijdraagt tot hun assimilatie en erosie van hun identiteit,” voegden de VN-deskundigen eraan toe.
In november 2022 hadden de speciale rapporteurs van de VN de Chinese regering al rechtstreeks geschreven om hun “ernstige bezorgdheid” te uiten over een “grootschalige campagne van de Chinese autoriteiten om de Tibetaanse cultuur en taal te assimileren”. Het belang van deze kostscholen kan niet worden genegeerd.