21 February 2013

Twee Tibetaanse tieners steken zichzelf in brand in Ngaba

Rinchen, 17, stak zichzelf op 19 februari 2013 in brand. 
  • Twee Tibetaanse tieners staken zichzelf in brand en stierven gisteren, 19 februari, in Dzorge, Ngaba. De zeventien-jarige Rinchen en de 18-jarige Sonam Dargye kwamen uit hetzelfde dorp Gardong en gingen samen naar de lagere school, aldus Tibetaanse monniken uit Kirti klooster in India.
  • Van de 104 Tibetanen die zichzelf in Tibet in brand hebben gestoken sinds februari 2009, waren 22 achtien jaar of jonger.
  • Familie en vrienden van Namlha Tsering, die zichzelf op 17 februari in brand stak en overleed mochten geen gebeden uit te voeren in zijn huis, en de autoriteiten namen zijn lichaam op dezelfde dag mee voor crematie. Degenen die hem kenden omschreven hem als een “zachte en eerlijke” persoon.
  • Tibetanen zijn uitermate geschokt door de veroordeling van Tibetanen tot lange gevangenis straffen door de Chinese autoriteiten. De insteek om zelfverbrandingen te criminaliseren, leidt er mogelijk toe, dat zelfverbrandingen juist langer door zullen gaan, aldus een bericht. 
De zelfverbranding van Rinchen en Sonam
Rinchen en Sonam gingen samen naar de lagere school in het dorp Kyangtsa in het gebied Dzorge (Chinees: Ruergai / Zoige), in de Tibetaanse en Qiang Autonomous Prefectuur Ngaba in de provincie Sichuan, het Tibetaanse gebied Amdo. Rinchen had elders gewerkt en keerde naar huis terug voor de Losar (Tibetaans Nieuwjaar) vakantie.
Volgens dezelfde Tibetaanse bronnen, konden de families van Rinchen en Sonam Dargye de lichamen terug krijgen, maar het is niet duidelijk of hen zal worden toegestaan ??om de traditionele gebeden uit te voeren.
Hun zelfverbrandingen gisteren volgde op het overlijden van een Tibetaanse monnik in het midden van de ’30, Lobsang Namgyal, die zichzelf op 3 februari buiten het Public Security Bureau in dezelfde provincie in brand stak. Terwijl hij in vuur en vlam stond, hoorde men hem roepen voor de lange levensduur van de Dalai Lama, aldus Tibetaanse monniken uit het Kirti klooster in India.
Hiermee samenhangend nieuws
In gerelateerd nieuws, werd het de familie en vrienden van Namlha Tsering, die zichzelf op 17 februari in brand stak en overleed, niet toegestaan om in zijn huis de gebeden uit te voeren. De gewapende politie, die de vlammen doofde toen Namlha Tsering zichzelf in brand stak, nam zijn lichaam mee en een motorfiets, die waarschijnlijk hem toebehoorde (ICT-rapport, Tibetaanse boer uit nomadische gebied steek zichzelf in brand in Labrang). 
Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap, cremeerden de Chinese autoriteiten Namlha Tsering diezelfde dag op een crematie plaats op ongeveer twee kilometer afstand van de stad Labrang. Tibetanen werd niet toegestaan om dit bij te wonen. Troepen en politie omringden het dorp van Namlha Tsering en lieten niet toe dat Tibetanen zijn ouderlijk huis bezochten om hem eer te bewijzen en waarschuwden dat iedereen die dat deed zou worden gearresteerd. Dezelfde Tibetaanse bronnen, die uit het gebied van Labrang (Chinees: Sangchu) in Gansu komen, deelden mee: “Namlha Tsering was een zachte en eerlijke persoon en hij werd in zijn dorp veel gerespecteerd. Na zijn zelfverbranding probeerden vrienden uit zijn dorp zijn lichaam van de Chinezen terug te krijgen, maar de Chinese troepen en de politie hielden hen tegen. Namlha Tsering had een fijne familie en comfortabele leefomstandigheden, maar hij koos voor deze weg als gevolg van de harde lijn van het Chinese beleid in Tibet.”
Het Tashikyil klooster van Labrang is een van de belangrijkste religieuze Gelugpa instellingen, en honderden Tibetanen verzamelden zich daar na Losar voor het gebed. De afgelopen drie dagen is Labrang sinds Namlha Tsering’s zelfverbranding door troepen afgesloten en politie controleert hotels en de identificatiepapieren van religieuze pelgrims. Een checkpoint werd ingesteld op de weg van Labrang naar het dorp van Namlha Tsering. Een Tibetaan in ballingschap, die verzocht heeft anoniem te blijven, maar die met Tibetanen in het gebied van Ngaba in contact staat, heeft gewaarschuwd dat de autoriteiten door de onderdrukkende reactie op de zelfverbrandingen riskeren de situatie verder op scherp te stellen. Hij zei dat Tibetanen in het gebied dermate geschokt zijn door het opleggen van hoge gevangenisstraffen aan Tibetanen van wie beweerd wordt dat ze hebben “aangezet” tot zelfverbrandingen, dat lokale mensen zeggen, dat als de Tibetanen niet in vrijheid gesteld worden, de zelfverbrandingen “nog zeer lange tijd door zouden kunnen gaan”.
Op 31 januari 2013, werden zes Tibetanen na de zelfverbranding en het overlijden van Dorje Rinchen op 23 oktober 2012 door de Volksrechtbank in Sangchu (Ch: Xiahe) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Ch: Gannan), in de provincie Gansu, veroordeeld tot gevangenisstraffen met een looptijd variërend van 3 tot 12 jaar. De zes straffen volgen twee eerdere straffen in soortgelijke aanklachten in Ngaba, waaronder een voorwaardelijke doodstraf aan een monnik uit het Kirti klooster. In een reactie gaf Kirti Rinpoche, de abt van Kirti klooster in ballingschap, aan te “vrezen voor hun leven.” (ICT-rapport, Verbijstering over doodvonnis Tibetaan voor het ‘aanzetten tot’ zelfverbranding).
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer