19 February 2013

Tibetaanse boer uit nomadische gebied steekt zichzelf in brand in Labrang

Een 49-jarige Tibetaanse man genaamd Namlha Tsering stak zichzelf vandaag in brand in de hoofdstraat van Labrang, in Gansu (het Tibetaanse gebied Amdo), niet ver van het klooster in Labrang. Beelden waren te zien van een man, ineengedoken op de weg, te midden van het verkeer met zijn lichaam in vuur en vlam. Chinese politie en paramilitaire verschenen snel op het toneel en verwijderden Namlha Tsering. Het is niet bekend of hij nog leeft.

Beelden, die later vandaag verschenen, toonden Chinese paramilitaire troepen, die na het incident ter plekke arriveerden en lieten zwarte overblijfselen op de grond zien. Volgens verschillende Tibetaanse bronnen in ballingschap was Namlha Tsering een boer en nomade, was getrouwd en had vier kinderen. Hij kwam uit een nomadische gebied, het dorp Ganja, ongeveer 20 kilometer van de stad Labrang (Sangchu). Namlha Tsering is de 102de Tibetaan, van wie bekend is dat hij zichzelf  in brand heeft gestoken.
Namlha Tsering’s zelfverbranding volgt een andere zelfverbranding vorige week, ook in Kanlho (Gannan) in de provincie Gansu. Op 13 februari, de derde dag van het Tibetaanse Nieuwjaar (Losar), overgoot Drugpa Khar, in de twintig en vader van drie kinderen, zichzelf met benzine en stak zichzelf in brand in de stad Amchok in de provincie Sangchu (Xiahe).
Op 22 oktober 2012 was een Tibetaanse man van in de zestig, genaamd Dhondup, de eerste Tibetaan die zichzelf in brand stak buiten het Tashikyil klooster in Labrang, één van de belangrijkste centra van de religieuze cultuur in Tibet.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer