15 July 2014

Tibetanen vieren verjaardag Dalai Lama in Tibet ondanks intensieve bewaking en militaire aanwezigheid

Tibetanen over heel Tibet vierden afgelopen week de 79ste verjaardag van de Dalai Lama ondanks aangescherpte veiligheid beperkingen, waaronder een verbod op grote bijeenkomsten en een intensivering van troepeninzet in sommige gebieden. De Dalai Lama markeerde zijn verjaardag in ballingschap in Ladakh, India, tijdens het onderricht van een grote religieuze bijeenkomst, de Kalachakra.

Tibetanen in Tawu, Sichuan, vieren de Dalai Lama’s verjaardag op de graslanden.

Foto’s en video’s uit de gebieden van Amdo en Kham in Oost Tibet laten grote foto’s van de Dalai Lama zien tijdens een picknick in de graslanden, paardenrennen, het ophangen van gebedsvlaggen op heilige bergen en het branden van wierook. Tibetaanse liederen ter ere van de Dalai Lama werden op YouTube gepost en gedichten op Tibetaanse blogs.

In sommige gebieden van Tibet werden sociale netwerk diensten geblokkeerd, mogelijk met de bedoeling te voorkomen dat Tibetanen nieuws kregen over de Kalachakra en het religieuze onderricht daar.

. Een op de sociale media circulerende video toonde grote pluimen van wierook, die op 6 juli, de Dalai Lama’s verjaardag, opsteeg uit een klooster en huizen in Tawu (Chinees: Dawu / Daofu), Sichuan.

. Schreeuwen en vreugdekreten ter gelegenheid van de viering konden vanuit alle richtingen gehoord worden. Vorig jaar opende de politie in Tawu, het Tibetaanse gebied Kham [1] het vuur op een menigte, die vreedzaam waren bijeengekomen om de verjaardag te vieren. Ze schoten daarbij twee monniken in het hoofd [2]. Ondanks de intimiderende aanwezigheid van gewapende troepen vierden monniken, nonnen en leken Tibetanen de verjaardag op zondag (6 juli) in diverse gebieden, waaronder Amchok (in Sangchu, Chinees: Xiahe, Gansu), het Labrang Tashikyil klooster (ook Sangchu), Kanlho (Chinees: Gannan, Gansu), Tawu, Kardze (Chinees: Ganzi, Sichuan), Lithang (Chinees: Litang, Sichuan), Draggo (Chinees: Luhuo, Sichuan) in Kardze, Golog (Chinees: Guoluo, Qinghai) en Kumbum (Qinghai). Vaak waren de vieringen ingetogen, waarbij Tibetanen voor picknicks naar de graslanden waren gegaan, ver weg van kloosters of steden, waar ze afbeelding van de Dalai Lama uitstalden, wierrook verbranden en gebeden reciteerden.

. In Amchok, het Tibetaanse gebied Amdo, viel de Dalai Lama’s verjaardag samen met een traditioneel feest met paardenraces en picknicks. Als onderdeel van de ceremonies droegen Tibetanen in traditionele kledij sierlijk opgeluisterde pijlen naar een heilige berg, waar ze werden gedrapeerd met witte zegen sjaals, en waarbij offerandes werden gemaakt.

. Monniken van het Labrang Tashikyil klooster in het Tibetaanse gebied Amdo reciteerden in de graslanden buiten het klooster gebeden voor een lange levensduur van de Dalai Lama.

Een Tibetaan uit Amdo vertelde bronnen in ballingschap, dat de afgelopen periode van twee weken in de aanloop naar de verjaardag de beveiliging in het gehele gebied van Kanlho was geïntensiveerd, waarbij lokale ambtenaren was opgedragen om waakzaam te zijn vanwege de Kalachakra in India en de verjaardag van de Dalai Lama.

In Lhasa werden tijdens de gevoelige periode van de verjaardag de restricties aangescherpt door het inzetten van troepen in het centrale Barkhor gebied, bij de Jokhang tempel, en in Norbulingka, het voormalige zomerverblijf van de Dalai Lama, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap.

Bekijk foto’s hieronder :

GandenTripa Rizong Rinpoche samen met senior monniken en supporters tijdens de Langleven Ceremonie voor de Dalai Lama op de laatste dag van de 33ste Kalachakra in Leh, Ladakh, J & K, India op 13 juli 2014. (Manuel Bauer)

Traditionele Tibetaanse feesten en paardenrennen op de verjaardag in Amchok

Tibetanen in Tawu, Sichuan, vieren de Dalai Lama’s verjaardag op de graslanden.

Beeld van een klooster in Kham op de Dalai Lama’s verjaardag

Traditionele ceremonie met houten pijlen, het markeren van de Dalai Lama’s verjaardag, Amchok, Amdo

Een beeld van de Dalai Lama op een verjaardag in de Amdo graslanden.

Paardenrijders verspreiden gebedsvlaggen op de Dalai Lama’s verjaardag in Amchok, Sangchu.

Voetzoekers en festiviteiten in bij de Amchok vieringen op de Dalai Lama’s verjaardag, die samenviel met een traditioneel feest.

Tibetanen in Tawu, Sichuan, vieren de Dalai Lama’s verjaardag op de graslanden.

Radio Free Asia meldde, dat in de Tibetaanse gebieden van Sichuan openbare bijeenkomsten van meer dan drie families door de autoriteiten waren verboden, veiligheidstroepen in marktgebieden werden ingezet, en dat de toegang tot het populaire online sociale netwerk WeChat was geblokkeerd, aldus Tibetaanse bronnen (Radio Free Asia, 7 juli 2014).

Een nu in ballingschap verkerende Tibetaan uit Lithang vertelde RFA: “Er is ook een ongewoon zware inzet van Chinese veiligheidstroepen in marktgebieden en in de straten in heel de provincie Lithang, en zelfs de nomadische gebieden worden niet gespaard”.

Een Tibetaanse uit Kham vertelde bronnen in ballingschap: “Het is erg moeilijk om de verjaardag te vieren, en we kennen de risico’s. Maar het bijeen brengen van familie en vrienden om deze belangrijke gebeurtenis te vieren, geeft ons hoop en helpt ons om te gaan met de angst, druk en spanning, die we ervaren.”

Populaire songs uit Tibet markeren de verjaardag

Een aantal Tibetaanse zangers markeerde de verjaardag door het opnemen van nummers ter ere van de Dalai Lama en deze te uploaden naar Youtube.

“Luister allemaal, Tibetaans volk uit drie provincies [3]
Vandaag is een gunstige dag
met het teken van veelkleurige schitterende sterren
Zijne Heiligheid’s verjaardag nadert
”

gezongen door een Tibetaanse zangeres en als video gestuurd naar de Tibetaanse taal dienst van Radio Free Asia.
Ze wijdt de song op aan Zijne Heiligheid’s ‘terugkeer naar Tibet’.

Een populaire zangeres uit Amdo was te zien op een video, onder een thangka met een witte khatag, als symbolisch offer aan Zijne Heiligheid, begon zijn song met:

“Witte wolk
Als u vliegt naar India in het Zuiden
Neem dit lied daar heen
[…] zes miljoen Tibetanen wachten op u
”.

Verwijzend naar zichzelf als “Deze zoon van Amdo” met “onvergoten tranen in zijn ogen”, zegt hij dat dit lied van toewijding, is “sterker dan ik zelf”.

Een volkszanger is afgebeeld zingen in traditionele stijl van de Amdo graslanden, zonder begeleiding, verwijzend naar de Dalai Lama als “de Witte Leeuw met de turquoise manen”, onder vreugdekreten whoops en gejuich van zijn publiek.

De liedjes maken ook emotionele verwijzingen naar het verdriet over de huidige situatie van de Tibetanen (“Bevrijdt de ruimte van verdriet van de paarse mist en wolken”), terwijl ze de hoop op de terugkeer van de Dalai Lama aangeven.

Related Rapport
ICT-rapport, Chinese beleid en de Dalai Lama geboorteplaatsen (10 juli 2014)

Voetnoten
[1]   In Kardze (Chinees: Ganzi) Tibetaanse Autonome Prefectuur, Sichuan.
[2] Twee Tibetaanse monniken werden in het hoofd geschoten en anderen ernstig gewond.
ICT report: Tibetaanse monniken in het hoofd geschoten nadat politie op Dalai Lama’s verjaardag het vuur opent op biddende Tibetanen
[3] The traditionele Tibetaanse gebieden van Kham, Amdo en U-Tsang

 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer