20 november 2012

Tibetaanse zelfverbranding in Rebkong

Een Tibetaanse moeder van twee, Chagmo Kyi, stak zichzelf op zaterdag 17 november om ongeveer 4 uur in brand en stierf op het Dolma Plein in Rebkong (Chinees: Tongren), Qinghai. Het was de achtste zelfverbranding in het Rebkong gebied sinds 4 november, en de 75ste in Tibet sinds februari 2009 (zie het Tibet Zelfverbrandingen Fact Sheet).

Lokale Tibetanen en monniken verzamelden zich om de dood van Chagmo Kyi te gedenken, ondanks de intense militaire opbouw in het gebied na de vreedzame protesten en andere zelfverbrandingen van de afgelopen week. Volgens Tibetaanse bronnen woonden honderden Tibetanen haar crematie bij op een plaats, die gewoonlijk gebruikt wordt voor de crematie van monniken en lama’s. Ze werden omringd door troepen.

Chagmo Kyil kwam uit het drop Madpa in de provincie Rebkong, in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Malho (Chinees: Huangnan) in Qinghai (het Tibetaanse gebied Amdo). Ze was taxichauffeur en reed vaak tussen Rebkong en Xining, de provinciale hoofdstad, en daarnaast was ze boerin. Ze had twee kinderen.

Het nieuws van de zelfverbranding bereikte vandaag Tibetanen in ballingschap, ondanks de restricties op communicatie in het gebied van Rebkong na een intense week van zelfverbrandingen en protesten. (ICT: Tibetanen verzamelen zich in grote getale op begrafenis locaties en ICT: Thousands of Tibetan students and schoolchildren gather for peaceful demonstration in Rebkong).

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer