9 November 2012

Escalatie aantal Tibetaanse zelfverbrandingen aan vooravond Chinese partijcongres; Tibetanen verzamelen zich in grote getale op begrafenis locaties


Het Ngoshul klooster, Ngaba (Chinees: Aba). Drie monniken van het Ngoshul klooster staken zichzelf op 7 november 2012 in brand.

ICT-rapport, 2012

Honderden Tibetanen kwamen gisteren (8 november) in Rebkong (Chinees: Tongren) bijeen na de zelfverbranding en dood van een Tibetaanse nomade genaamd Jinpa Gyatso.
Een soortgelijke uitstorting van emoties deed zich eergisteren (7 november) voor op de plaats van de zelfverbranding van een jonge moeder, toen een ongekend aantal van vijf Tibetaanse zelfverbrandingen plaatsvond op één en dezelfde dag, waaronder een drievoudige zelfverbranding door jonge monniken in Ngaba.
Gisteren (7 november) werd door de Tibetaanse regering in ballingschap en Tibetaanse taal diensten van Voice of America en Radio Free Asia de zelfverbranding gemeld van een Tibetaanse man in het dorp Bankar, gemeente Driru in de prefectuur Nagchu (Chinees: Naqu), in de Tibetaanse Autonome Regio. Details van deze zelfverbranding zijn niet bekend.
De frequentie van zelfverbrandingen in Tibet is in de afgelopen weken geëscaleerd tot een totaal van 69 bevestigde incidenten sinds februari, 2009 (factsheet zelfverbrandingen – Engels).


Schoolkinderen en studenten demonstreerden in Rebkong (Tongren), Qinghai, het Tibetaanse gebied Amdo.

Een emotioneel beladen bijeenkomst van honderden, wellicht duizenden, Tibetanen vond gisteren plaats na de zelfverbranding en dood van Jinpa Gyatsoop op het plein voor het Rongpo klooster in Rebkong (Chinees: Tongren), Malho (Chinees: Huangnan), de Tibetaanse Autonome Prefectuur in de provincie Qinghai (het Tibetaanse gebied Amdo). Terwijl Jinpa Gyatso zich in lichterlaaie zette, kon men hem horen schreeuwen om de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet, aldus een Tibetaanse bron in ballingschap. Zijn lichaam werd door de lokale Tibetanen meegenomen naar een plaats waar hoge lama’s worden gecremeerd. Volgens andere bronnen in ballingschap, begonnen Tibetanen zich na de crematie te verzamelen op het plein waar Jinpa was gestorven, en sommige riepen leuzen voor een lange leven voor de Dalai Lama en zijn terugkeer naar Tibet. De situatie blijft gespannen.

Tibetanen reageerde met dezelfde sterke emotie op de zelfverbranding eergisteren (7 november) van Tamdrin Tso, een 23-jarige moeder van een zes jaar oude jongen. Tamdrin Tso stak zichzelf in brand en stierf in het centrum van het dorp Drorong Po in het gehucht Dowa in Rebkong (Chinees: Tongren). Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap, was het lokale Tibetanen opgevallen, dat Tamdrin Tso bad voor Tibetanen, die had zichzelf in brand hadden gestoken: “Ze zei Mani mantra [mantra’s, die verband houden met de Dalai Lama] en legde geloften over vasten en niet drinken af. Ook bad zij en offerde boterlampen in het klooster. Lokale mensen vertelden dat, hoewel Tamdrin Tso al deze dingen deed, ze het uiteindelijk niet kon verdragen. En ze stak zichzelf in brand.”

Hoewel het gisteren in de avond was, toen het nieuws van Tamdrin Tso’s zelfverbranding zich verspreidde, verzamelden honderden locale mensen zich ter plekke, waarbij velen van hen riepen om een lange leven voor de Dalai Lama en voor hem om naar huis terug te keren. Dezelfde Tibetaanse bronnen in ballingschap zeiden: “Mensen van ver weg en monniken gingen naar het dorp van Tamdrin Tso om hun respect te betonen en hun condoleances aan te bieden.  Mensen zeiden dat er meer dan 300 voertuigen waren op de plaats van de zelfverbranding.”

Aan de vooravond van de opening van het partijcongres in Peking op 8 november, hebben drie jonge monniken van het Ngoshul klooster in de provincie Ngaba (Chinees: Aba) in de Ngaba Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur, Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo) zichzelf in brand gestoken; Één van hen overleed, terwijl naar verluid de twee anderen het hebben overleefd en door de autoriteiten zijn weggevoerd. Volgens Tibetaanse monniken in ballingschap uit Kirti klooster, zetten de drie monniken zich rond 3 uur eergisteren (7 november) in brand onder het roepen om de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en voor een vrij Tibet. Één van de monniken, de 15-jarige Dorjee, stierf onmiddellijk, terwijl de 16-jarige Samdrup en de 16-jarige Dorjee Kyab het overleefden en door de autoriteiten werden meegenomen. Tibetaanse bronnen in ballingschap zeiden dat er sprake is van een zware militaire opbouw in het gebied, onder meer in het Ngoshul klooster, en dat mensen nu niet naar buiten kunnen. Het Ngoshul klooster, dat van de Gelugpa tak van het boeddhisme is, heeft een bevolking van iets meer dan 100 monniken.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer