Tibetaanse non sterft na zelfverbranding in de buurt van klooster tijdens een belangrijk religieus onderricht
Wangchen Dolma
. Een Tibetaanse non is op 11 juni overleden na zichzelf in brand gestoken te hebben in de buurt van een klooster in Tawu, Oost-Tibet, tijdens een bijeenkomst van enkele duizenden monniken voor religieus debat en onderricht.
. Afbeeldingen van monniken en lama’s uit meer dan 50 kloosters, bijeengekomen voor het inter-monastieke debat, zijn het bewijs van de Tibetaanse veerkracht en vastberadenheid om hun godsdienst uit te oefenen en de kernleerstellingen te beschermen ondanks het intimiderende en hardhandige veiligheidsoptreden en het steeds repressievere beleid in Tibet.
De Tibetaanse non Wangchen Dolma, van vroeg in de dertig, werd door de politie meegenomen nadat ze zichzelf in brand had gestoken en stierf op 14 juni, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap die in contact staan met Tibetanen in het gebied. De Chinese autoriteiten hebben haar lichaam niet teruggegeven aan de familie, die onder streng toezicht staat en die het niet is toegestaan om hun huis te verlaten, aldus dezelfde bronnen. Volgens Tibet Express, een website in ballingschap, en andere Tibetaanse bronnen, werd een Tibetaanse man, die het vuur probeerde te blussen en Wangchen Dolma te helpen door de politie aangehouden. Ambtenaren verhinderden monniken, familieleden en lokale mensen om haar huis te bezoeken voor het aanbieden van condoleances na haar dood.
Wangchen Dolma koos er voor om zichzelf niet in brand te steken in haar eigen retraite plaats in de bergen, Barshab Dragkar, maar dichtbij het Nyatso klooster in Tawu (Chinees: Daofu), in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi), in Sichuan (het Tibetaanse gebied Kham) tijdens een belangrijk inter-monastiek debat en onderricht. Meer dan 3.000 monniken uit minstens 50 kloosters, die alle boeddhistische scholen vertegenwoordigen, woonden het onderricht bij. Na de zelfverbranding is de communicatie in het gebied beperkt en de bewaking van monniken bij Nyatso klooster geïntensiveerd.
Wangchen Dolma kwam uit het kleine dorpje Dragthog, ten oosten van de stad Tawu. Omdat er daar geen nonnenklooster was, studeerde ze aan een nabijgelegen retraite plaats in de bergen, genaamd Barshab Dragkar. Het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie meldde dat ze gestudeerd had bij een boeddhistische Nyingmapa meester genaamd Chökyi Nyima, en voor haar zelfverbranding vier maanden mediterend doorbracht. (TCHRD, Non sterft door zelfverbranding, familie onder huisarrest).
Een aantal belangrijke lama’s zijn aanwezig bij het onderricht en debat in het Nyatso klooster, dat begon op 10 juni en deze week eindigt. Volgens een voormalige Tibetaanse monnik die nu in ballingschap leeft, worden al enige jaren inter-monastieke debatten gehouden in de belangrijke kloosters in Kham en Amdo waaronder Nyatso, ondanks de intense beperkingen op de uitoefening van religie in Tibet.
Monniken uit meer dan 50 kloosters verzamelden zich bij Nyatso in Tawu voor een inter-monastiek debat en onderricht vanaf 10 juni.
De Tibetaanse non Wangchen Dolma stak zichzelf op 11 juni in de buurt van Nyatso klooster in brand, op het moment van een belangrijke religieuze bijeenkomst.
Via Tibetanen in ballingschap in bezit gekregen afbeeldingen uit Tawu, tonen een menigte van monniken die zich hebben verzameld bij het Nyatso klooster.
Eerder dit jaar verspreiden zich veelzeggende beelden op de sociale media waarin grotere aantallen Tibetanen dan gebruikelijk bijeenkwamen om te bidden in de grote kloosters – Labrang en Kumbum – tijdens het Monlam gebedsfestival tijdens de laatste paar dagen van het Tibetaanse nieuwjaar (Losar), terwijl troepen de wacht hielden of de pelgrims omringden. (Afbeeldingen bij: ICT-rapport, Duizenden Tibetaanse pelgrims worden bij religieuze ceremonies geconfronteerd met legereenheden in het oosten van Tibet).
Terwijl het hardhandige veiligheidsoptreden sinds 2008 zowel in omvang als tactiek in omvang in Tibet in zijn geheel is toegenomen, en meer recentelijk in gebieden waar zelfverbrandingen zich hebben voorgedaan, zijn de beelden verder bewijs dat Tibetanen steeds vaker onbevreesde stappen ondernemen om de kernwaarden van hun cultuur te verdedigen.
Wangchen Dolma’s zelfverbranding is de 120ste door een Tibetaan in de Volksrepubliek China (ICT, Zelfverbrandingen door Tibetanen). Veel Tibetanen, die zichzelf in brand gestoken hebben, hebben getracht de religieuze context van hun daden te onderstrepen. Sommigen zijn gestorven met hun handen gevouwen in gebed terwijl anderen, zoals Wangchen Dolma er voor hebben gekozen zichzelf in brand te steken nabij een stupa (reliekschrijn gebouw), klooster of nonnenklooster. Dhondup, een gerespecteerde ouderling in zijn gemeenschap, overleed na zichzelf in brand gestoken te hebben aan de zijkant van een tempel in de buurt van de ingang van het Labrang klooster (ICT verslag, zelfverbranding in Tibet Labrangklooster), terwijl de jonge moeder Dolkar Tso zichzelf in brand stak naast een witte stupa bij het Tsoe Gaden Choeling klooster. (ICT-rapport, Vrouw van in de twintig sterft na zelfverbranding; Verblijfplaats Kirti monnik onbekend na zelfverbranding gisteren).