8 August 2012

Vrouw van in de twintig sterft na zelfverbranding; Verblijfplaats Kirti monnik onbekend na zelfverbranding gisteren

ICT-rapport

Een vrouw van in de twintig genaamd Dolkar Kyi stak zichzelf in brand en is gisteren overleden in de buurt van het Tsoe klooster in Kanlho1) (Chinees: Gannan Tibetaanse Autonome Prefectuur) in de provincie Gansu (het Tibetaanse gebied Amdo).


21 jaar oude Kirti monnik Lobsang Tsultrim en een jonge moeder met twee kinderen Dolkar Tso zijn de meest recente Tibetanen die zichzelf hebben opgeofferd.

Haar dood volgde op de zelfverbranding een dag eerder van een 21-jarige Kirti monnik Lobsang Tsultrim in Ngaba (Chinees: Aba), van wie aangenomen wordt dat hij het heeft overleefd. Lobsang Tsultrim (op de foto in 2009 2)) was een klasgenoot van Phuntsog, die zichzelf op 16 maart 2011 in brand stak.

Dolkar Kyi3), die 25 of 26 is en uit een boerenfamilie komt, stak zichzelf begin deze middag in brand vlak bij een witte stupa in het Tsoe klooster in de stad Tsoe (Chinees: Hezuo). Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap uit haar woongebied, riep ze om de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet, en schreeuwde dat er geen vrijheid was in Tibet.

Dezelfde Tibetaanse bronnen in ballingschap zeiden dat de eerste mensen die getuige waren van haar zelfverbranding, oudere mensen waren, die een rondgang maakten om het Tsoe Gaden Choeling klooster. Vervolgens stormden monniken het klooster uit en werden de vlammen gedoofd. Tibetanen in ballingschap zijn in het bezit van deze foto (! waarschuwing: zeer afschrikwekkend beeld) 4) van haar zwart geblakende lichaam. Monniken vervoerden Dolkar Kyi naar het ziekenhuis, en hoewel artsen en medisch personeel haar nog probeerden te redden, bleek dit niet meer mogelijk.

Monniken namen haar lichaam terug naar haar geboortedorp, Tasur, in Nawu Township, wat ongeveer 10 kilometer van Tsoe Stad ligt (acht gemeenten vallen onder het beheer van de autoriteiten in Tsoe). De lokale bevolking is begonnen zich te verzamelen om voor haar te bidden.

Tibetanen uit de gebied van Tsoe waren actief in het uiten van vreedzaam protest, bij de protesten in 2008 en 2010 tegen de Chinese overheersing door de lokale bevolking en met door Tibetaanse studenten en scholieren5). Bijna een jaar geleden werd een gerespecteerde geleerde monnik, die de eerste getuige verklaring uit Tibet op Youtube zette, waarin hij zijn aanhouding beschreef, vastgehouden in Tsoe (Hezuo). Jigme Guri (ook bekend als Labrang Jigme) werd gearresteerd op 20 augustus 2011, en werd enige tijd vastgehouden voor verhoor in een hotel in Tsoe. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend en er wordt gevreesd voor zijn welzijn.

De zelfverbranding van Kirti monnik Lobsang Tsultrim

De eenentwintig jaar oud Kirti monnik, Lobsang Tsultrim, stak zichzelf gisteren in brand in Ngaba6).

Volgens Kirti monniken in ballingschap in India, hoorde men Lobsang Tsultrim schreeuwen, toen hij zichzelf in brand stak, maar wat hij zei is niet bekend. Het gebied, waar hij zelf in brand stak, staat plaatselijk bekend als ‘Helden Straat’, na de zelfverbranding van Tapey in februari 2009, de eerste in Tibet.

Volgens de Kirti monniken in ballingschap, probeerde Lobsang Tsultrim om langs de hoofdstraat te lopen in de richting van het kantoorgebouw van het Department van Bosbeheer, voordat hij op de grond viel, en de gewapende politie kwam en de vlammen doofde. Een lokale Tibetaan vertelde de Kirti monniken in Dharamsala, dat Lobsang Tsultrim nog in leven was toen de politie hem weg voerde. Hij wordt verondersteld naar het lokale overheidsziekenhuis te zijn meegenomen, en vervolgens naar elders te zijn weggevoerd. Zijn huidige verblijfplaats en welzijn zijn niet bekend.

Lobsang Tsultrim werd geboren in het dorp Ryiwa, gemeente Cha in Ngaba, en hij trad toe tot het Kirti klooster op zeer jonge leeftijd. Hij was een klasgenoot van Phuntsog7), die zichzelf op 16 maart 2011 in brand stak en naar verluid hield hij van basketbal spelen. Het wordt gezegd dat Lobsang Tsultrim veel heeft geleden en is mogelijk vastgehouden na het hardhandige optreden in Ngaba vanaf 16 maart 2008, toen ten minste tien Tibetanen na vreedzame protesten werden gedood door Chinese troepen. Hij is de 27ste Tibetaan uit Ngaba die zichzelf sinds februari 2009 in brand heeft gestoken en de achtste Kirti monnik8).

In 2008 organiseerde de bevolking uit de Tsoe regio, alsmede Tibetanen uit de nabij gelegen omgeving, voortdurend protesten tegen de Chinese overheersing in Tibet. Veel mensen werden gearresteerd en sommigen van werden veroordeeld. De stad Tsoe was precies de plaats waar Labrang Jigme begin dit jaar gearresteerd werd. De gehuchten Bora en Amchak zijn zeer afgesloten gebieden op slechts enkele kilometers van de stad Tsoe.

Er zijn nog geen recente updates van wat daar in het dorp gebeurt, maar op dit moment is het lichaam van Dolkar Kyi aangekomen in het dorp waar ze is geboren. En is ook niets bekend over de reactie van de overheid en de troepen beweging van militaire beveiliging in Tsoe Stad met betrekking tot de eerste zelfverbranding in de regio.

Noten

1) Kanlho (Chinees: Gannan Tibetaanse Autonome Prefectuur) in de provincie Gansu (het Tibetaanse gebied Amdo).

6) Ngaba (Chinees: Aba) Stad, in Ngaba, Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur, Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer