24 October 2012

Eerste zelfverbranding in Labrang klooster

ICT-rapport, 22 oktober 2012


Een KHATAG (Tibetaanse witte zegen sjaal) werd geplaatst bij de ingang van Labrang Klooster in Amdo op de plaats waar Dhondup zichzelf in brand stak en overleed.

. Een Tibetaanse man van in de zestig genaamd Dhondup stak zichzelf vandaag in brand en overleed naar verluid aan zijn verwondingen.
. Dhondup’s zelfverbranding is de eerste in het Labrang klooster in Oost-Tibet, de tweede in 48 uur in de provincie Gansu (nieuwe informatie hieronder), en de derde zelfverbranding die in de afgelopen 10 dagen in de buurt van een klooster in Gansu plaatsvindt.
. De huidige zelfverbranding brengt het aantal zelfverbrandingen door Tibetanen sinds februari 2009 op 57.

In wat de eerste zelfverbranding in het Labrang klooster in Oost-Tibet is, en de tweede binnen 48 uur in de provincie Gansu, stak een Tibetaanse man van in de zestig zichzelf vandaag (22 oktober) in brand. Het is de derde zelfverbranding, die de afgelopen 10 dagen in de buurt van een klooster in Gansu plaatsvond.

Een Tibetaanse man genaamd Dhondup stak zichzelf vanochtend (22 oktober) in brand aan de zijkant van een tempel, genaamd Serkhang (wat betekent gouden huis of tempel) in het Labrang Tashikyil (Chinees: Xiahe) klooster in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Gannan) in de provincie Gansu (het Tibetaanse gebied Amdo). Aangrijpende beelden, die de Tibetanen in ballingschap bereikten, tonen zijn brandende lichaam in de buurt van de bedevaart rondgang van het klooster, en een foto toont een khatag (wit zegen sjaal), die op de plek geplaatst is nadat zijn lichaam werd verwijderd. Labrang Tashikyil klooster is een van de grote kloosters in de Gelugpa traditie en is een van de belangrijkste centra van de Tibetaanse religieuze cultuur in Tibet.

Volgens berichten van Tibetanen in ballingschap stierf Dhondup na zijn zelfverbranding en namen troepen zijn lichaam weg. Een Tibetaan in ballingschap uit Labrang vertelde ICT: “We hebben gehoord, dat de vlammen rond het lichaam bijzonder intens waren. Troepen kwamen snel daarna en deden de resten in een grote zak en voerden die af. Plaatselijke monniken probeerden toen om gebeden te houden voor Dhondup, maar de politie en monastieke ambtenaren probeerden dit te voorkomen.”

Dhondup kwam uit een agrarische en nomadische familie uit een dorp in de gemeente Denme in de provincie Sangchu (of Labrang, Chinees: Xiahe) in Gannan. Toen hij trouwde verhuisde hij naar de gemeente Gyoegya in Labrang en het echtpaar had een geadopteerde zoon.

De zelfverbranding van Dhondup vandaag volgt de dood van een andere Tibetaanse leek en vader op zaterdag (20 oktober), nadat hij zichzelf in brand had gestoken in de buurt het Bora klooster, ook in Labrang. Lhamo Kyab, die in de twintig is, laat een vrouw en twee kinderen in de leeftijd van tien en zeven na.

Volgens Tibetanen in ballingschap zag men Lhamo Kyab in vlammen over de weg rennen, terwijl hij de Dalai Lama opriep om thuis te komen naar Tibet. Dezelfde bronnen meldden dat de politie de vlammen probeerde te blussen en een lokale man trok zijn shirt uit en probeerde het over Lhamo Kyab te gooien, maar de brand was te sterk. Er was sprake van spanning tussen het veiligheidspersoneel ter plekke en lokale Tibetanen, toen de Tibetanen het lichaam naar het Bora klooster wilden nemen. De Tibetanen slaagden er in om de overblijfselen van Lhamo Kyab mee te nemen en hielden gebeden. Lhamo Kyab kwam uit het lagere dorp Drognang in de gemeente Bora.

De dood van Dhondup en Lhamo Kyab volgen op de zelfverbranding en dood op 13 oktober van de grootvader van een prominente jonge Tibetaanse gereïncarneerde lama in de buurt van het Tsoe Gaden Choeling klooster in Kanlho, Gansu. Tamdin Dorje, die in het begin van de vijftig was, kwam uit het dorp Drong Che in gemeente Khasag in Kanlho. Hij was vader van drie kinderen en de grootvader van de 10-jarige jongen, die wordt erkend als een van de belangrijkste lama’s in het historische Labrang Tashikyil (Chinees: Xiahe) klooster, Gungthang Rinpoche. (zie ook hier). Tibetanen verzamelden zich om voor Tamdin Dorje bidden, ondanks een intensieve militaire opbouw in het gebied als gevolg van de zelfverbranding.

De Dalai Lama sprak over de zelfverbrandingen in een tijdens zijn recente bezoek aan Syracuse, New York, in de Verenigde Staten, uitgezonden interview en benadrukte dat het gaat om niet-gewelddadige uitingen over het Chinese beleid in Tibet. Hij stelde dat er een voortdurende strijd in Tibet gaande is tussen de “kracht van de waarheid en de kracht van het geweer … op korte termijn de macht van het geweer is veel sterker, en op de lange termijn is de kracht van de waarheid is veel sterker.” Het betrokken interview is hier te zien.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer