15 October 2012

Grootvader van Tibetaanse gereïncarneerde lama sterft vandaag na zelfverbranding

De grootvader van een prominente jonge Tibetaanse gereïncarneerde lama overleed vandaag na zichzelf in brand gestoken te hebben in de buurt van een klooster in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Chinees: Gannan) in de provincie Gansu (het Tibetaanse gebied Amdo). Tibetanen verzamelden zich om voor hem te bidden, ondanks een grootschalige militaire troepenopbouw in het gebied als gevolg van de zelfverbranding. Het is de 55ste zelfverbranding in Tibet sinds februari 2009.

Tamdin Dorje, die net in de vijftig was, kwam uit het dorp Drong Che in de gemeente Khasag in Kanlho. Hij was vader van drie kinderen en grootvader van de 10-jarige jongen, die wordt erkend als een van de belangrijkste lama’s in het historische Labrang Tashikyil (Chinees: Xiahe) klooster, Gungthang Rinpoche.

Afbeeldingen verkregen van Tibetanen in ballingschap uit Tibet, tonen troepen die zich samentrekken in het gebied, en Tibetanen, die het lichaam van Tamdin Dorje ter crematie dragen. Tamdin Dorje stak zichzelf in brand op dezelfde plaats als Dolkar Tso, de moeder van twee kinderen, die zichzelf op 7 augustus in brand stak in de buurt een witte stupa naast het Tsoe Gaden Choeling klooster in Kanlho.

Een jonge Tibetaanse man, de 27-jarige Sangay Gyatso, stak zichzelf op 6 oktober in brand en stierf naast een ander klooster in Tsoe (Chinees: Hezuo), de derde zelfverbranding in die week (zie hier en hier), hetgeen duidt op een voortdurende toename in het aantal zelfverbrandingen in Tibet.

De zelfverbranding van vandaag zal waarschijnlijk door the autoriteiten met bezorgdheid worden opgemerkt vanwege zijn connectie met de jonge lama, die erkend wordt als de 7de Gungthang Rinpoche, Lobsang Geleg Tenpe Khenchen. Gungthang Rinpoche werd in 2002 in het dorp van Dzoege geboren, ten oosten van de stad Tsoe, de zetel van de Tibetaanse Autonome Prefectuur Gannan in het zuidelijke deel van de provincie Gansu. Tamdin Dorje was de grootvader van moeder’s zijde van de jonge lama.

De voorganger van de jonge lama, de 6de Gungthang Rinpoche, Jigme Tenpe Wangchug (1926-2000) was een zeer invloedrijke lama, die bekend stond als een groot en populaire geleerde in Amdo. Hij werd in 1958 tijdens de periode van ‘democratische hervormingen’ gevangen gezet door de communistische autoriteiten. Na zijn vrijlating in 1979 was hij zeer actief als leider van de religieuze opleving in het oosten van Tibet, en de reconstructie van zijn eigen klooster, Labrang. Zijn onderricht over de Kalachakra van religieuze emancipatie in de jaren 1990 trok tienduizenden Tibetanen.

Vier jaar na de dood van de Gungthang Rinpoche in 2000 werd zijn reïncarnatie aangekondigd door het Chinese persbureau Xinhua, na participatie van de gerespecteerde Tibetaanse lama, de 6de Jamyang Zhepa. De Chinese Communistische Partij, die zelf het atheïsme promoot, heeft regelgeving opgelegd met betrekking tot de selectie, installatie en opleiding van reïncarneren lama’s en probeert duidelijk de 7de Gungthang Rinpoche te controleren.

Naar aanleiding van de zelfverbranding van de grootvader van de jongen, Tamdin Dorje, vandaag, begonnen Tibetanen uit alle hoeken van het gebied zich bij het klooster in Tsoe te verzamelen om te bidden na zijn overlijden.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer