2 April 2014

Tibetaanse non steekt zichzelf in brand buiten klooster in eerste zelfverbranding in Bathang

Een Tibetaanse non, genaamd Dolma en naar verluid 31 jaar oud, stak zichzelf op 29 maart buiten een klooster in brand. Dit is de eerste zelfverbranding in de provincie Bathang in Sichuan (het Tibetaanse gebied Kham).


Dolma

Tibetanen, die om het Ba Choede klooster heen liepen, een traditionele religieuze praktijk en de zelfverbranding bemerkten, slaagden erin om de vlammen te doven en Dolma naar ziekenhuis te brengen.

De Tibetaanse non Dolma komt uit een groot gezin. Drie van haar familieleden zijn erkend als gereïncarneerde lama’s, en haar zus is ook een non. Ze wordt verondersteld religieuze offers te hebben verricht voordat ze zichzelf in brand stak in de buurt van de rondgang (kora) buiten het Ba Choede klooster in de provinciestad van Bathang (Chinees: Batang) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Chinees: Ganzi).

De beveiligingsmaatregelen in het klooster en het dorp zijn aangescherpt. Internetverbindingen zijn geblokkeerd en mobiele aansluitingen afgesloten, aldus dezelfde Tibetaanse bronnen. Lokale mensen kregen geen toegang tot Dolma in het ziekenhuis. Ze wordt verondersteld het te hebben overleefd, nadat ze medische behandeling in het ziekenhuis heeft ontvangen, maar haar huidige toestand is niet bekend.

Drie nonnen uit Dolma’s nonnenklooster zijn verdwenen. Vermoedelijk worden ze vastgehouden als gevolg van de zelfverbranding, aldus Tibetaanse bronnen.
Het Ba Choede klooster in Bathang behoort tot de Gelugpa (Gele Hoed) orde van het Tibetaans boeddhisme en werd opgericht door de 5de Dalai Lama. Een dag na Dolma’s zelfverbranding werden boter-lampen in het klooster aangestoken om het overlijden van Bapa Phuntsog Wangyal te markeren, de toonaangevende schrijver, denker en de eerste Tibetaanse Communist, die werd geboren in Bathang en op 30 maart in Beijing overleed op de leeftijd van 92. (ICT-rapport, Phuntsog Wangyal Goranangpa: Een indrukwekkend figuur in de moderne geschiedenis van Tibet).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer