3 April 2024

Tibetaanse monniken die vastzaten voor damprotesten deels vrijgelaten

Volgens Radio Free Asia, hebben Chinese autoriteiten honderden Tibetaanse monniken en lokale bewoners vrijgelaten die eerder dit jaar werden gearresteerd. Ze werden gearresteerd wegens het protesteren tegen de bouw van een dam, in een door Tibetanen bewoond gebied van Sichuan. De protestanten zijn inmiddels grotendeels vrijgelaten, maar mishandeld tijdens hun detentie.

De dam, die naar verluidt zes kloosters zal overstromen, waaronder het Wonto-klooster, en de verplaatsing van minstens twee grote gemeenschappen langs de Drichu-rivier zal veroorzaken, heeft geleid tot grootschalige protesten. Meer dan 1000 Tibetaanse monniken en bewoners van Derge county werden gearresteerd, waarvan er velen werden vastgehouden in het grotere detentiecentrum in Derge. 

Twee vermeende leiders van de protesten, Tenzin Sangpo en een dorpsofficial genaamd Tenzin, zijn nog niet vrijgelaten. Sangpo en Tenzin zijn overgedragen aan het Procureur-Generaalschap van de Chinese overheid voor verder onderzoek en vervolging. De exacte aanklachten tegen hen zijn niet bekend. 

Tenzin Sangpo (L), senior beheerder van het Wonto-klooster, en dorpsfunctionaris Tenzin (R) op ongedateerde foto’s. Photo from Radio Free Asia.

 

Tijdens hun detentie werden de gearresteerden naar verluid onderworpen aan mishandeling, slechte voedsel- en drinkomstandigheden. Sommige van de gedetineerden zijn zo hard geslagen dat ze daarna medische aandacht vereisten. Daarnaast werden ze onder druk gezet elkaar te beschuldigen van een misdrijf. Sinds de protesten en daaropvolgende arrestaties in februari worden dorpen en kloosters aan beide zijden van de Drichu-rivier nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten. Er zijn strenge reisbeperkingen opgelegd aan dorpsbewoners en monniken van het Wonto-klooster, met meerdere controleposten tussen Wonto Village en Derge county.  

De toekomst van het damproject blijft onzeker met tegenstrijdige berichtgeving van Chinese functionarissen. Sommige bronnen suggereren dat het project wordt heroverwogen, terwijl anderen benadrukken dat de bouw doorgaat.

Share this
24 April 2024

Jetsun Pema ontvangt Pearl S. Buck Award

Jetsun Pema, het jongere zus van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama, heeft de prestigieuze Pearl S. Buck Award ...

18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...