27 March 2024

Tibetaanse dichter Gendun Lhundrub nog steeds vermist

De Tibetaanse schrijver en dichter Gendun Lhundrub werd drie jaar geleden, op 2 december 2020, gearresteerd in de provincie Qinghai. Sindsdien is er niets bekend gemaakt over zijn vonnis.   

Het is onduidelijk waar hij zich bevind en er is geen informatie over zijn welzijn sinds zijn arrest. Gendun Lhundrub is een voormalige monnik uit het Rongwo klooster in het Rebgong district van de Malho autonome Tibetaanse prefectuur in de provincie Qinghai. Twee bronnen hebben aan Radio Free Asia verklaard dat de familieleden van Gendun Lhundrub al meerdere keren informatie hebben opgevraagd aan de Chinese autoriteiten in het Rebgong district. Tot op heden is er echter nog geen informatie vrijgegeven en is de reden van arrest niet bekend.

Ongedateerde foto van Gendun Lhundrub

 

Wanneer familieleden van Lhundrub spullen naar hem willen sturen, geven de ambtenaren van het Chinese regeringskantoor (in het district Rebgong) aan dat de spullen moeten worden achtergelaten. De ambtenaren zeggen de spullen door te zullen sturen naar Lhundrub. Het is niet duidelijk of dit echt gebeurd en de ambtenaren hebben nog nooit geen documentatie laten zien als bewijs van Lhundrub’s veroordeling.

Voor de arrestatie van de dichter werd hij enige tijd gevolgd en in de gaten gehouden door de politie. Volgens een bron van Radio Free Asia werd Gendun Lhundrub gecontroleerd op tekenen van dissidentie en verzet tegen het Chinese beleid.   

Dat de Chinese autoriteiten Tibetaanse muzikanten en schrijvers arresteren en vasthouden is niet nieuw. Er zijn meerdere gevallen van Tibetanen die zijn, of werden, verdacht van “separatisme”, waaronder Tashi Wangchuk.  

 

 

Share this
24 April 2024

Jetsun Pema ontvangt Pearl S. Buck Award

Jetsun Pema, het jongere zus van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama, heeft de prestigieuze Pearl S. Buck Award ...

18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...