Tashi Wangchuk is vrijgelaten door jouw steun!

Daar zijn we je ontzettend dankbaar voor
Tashi Wangchuk is op 28 januari 2021 vrijgelaten

Tibetaanse politieke gevangene Tashi Wangchuk is vrijgelaten na vijf jaar gevangenisstraf

Tashi Wangchuk heeft vijf jaar in Chinese gevangenschap doorgebracht zonder dat hij een misdaad heeft begaan. Hij is op 22 mei 2018 veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van ‘aansporing tot separatisme’ door de Yushu Intermediate rechtbank. Op 28 januari 2021 is Tashi Wangchuk vrijgelaten uit gevangenschap.

International Campaign for Tibet is verheugd over de vrijlating van Tashi Wangchuk. Tashi Wangchuk was een voorvechter van de rechten van de Tibetaanse taal. Hij heeft een gevangenisstraf van vijf jaar uitgezeten omdat hij de westerse media had toegesproken over het belang van de bescherming van de Tibetaanse taal.

Hoewel hij is vrijgelaten, hebben zijn advocaten geen gelegenheid gehad om rechtstreeks contact met hem te hebben. Een van zijn advocaten, Liang Xiaojun, tweette vandaag in het Chinees: ” Vandaag hebben medewerkers van het Justice Bureau van Trindu (Chenduo) county, Qinghai, Tashi Wangchuk teruggebracht naar Yulshul. Hij is nu teruggekeerd naar het huis van zijn zus, en zijn familieleden zeggen dat hij in goede gezondheid verkeert. Omdat ik geen foto van hem heb kunnen maken en niet rechtstreeks contact kan opnemen met zijn familie in Yulshul, weet ik niet of hij al dan niet volledig vrij is.”

Lees hier het nieuwsbericht over de vrijlating van Tashi Wangchuk op 28 januari 2021.

 

Bedankt voor jouw steun!

Sinds 2017 hebben wij samen met onder andere Amnesty International en Human Rights Watch actiegevoerd voor de vrijlating van Tashi Wangchuk. Samen met alle Tibet-supporters hebben wij meer dan 10.000 handtekeningen opgehaald op de petitie voor de vrijlating van Tashi Wangchuk. We willen jou ontzettend bedanken voor je inzet voor Tashi Wangchuk. Jouw steun was onmisbaar!

 

Lees Tashi Wangchuk’s verhaal

In een interview in de The New York Times in november 2015 leverde Tashi Wangchuk kritiek op het Chinese culturele en onderwijsbeleid. Op 27 januari 2016 werd hij gearresteerd naar aanleiding van de publicatie van deze video in de New York Times, waarin verslag gedaan wordt van Tashi Wanchuk’s pogingen om bij de officiële instanties een verzoek in te dienen voor extra Tibetaanse taallessen op scholen in de regio Yulshul. Tashi werd beschuldigd van van het aanzetten tot separatisme.

5 jaar gevangenschap

Tashi Wangchuk werd in 2018 tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld (2 jaar na zijn arrestatie), zonder enig overtuigend bewijs, door een rechtbank in Qinghai’s Yushul Autonomous Prefecture. Toen de advocaten van Tashi Wangchuk hem op 1 augustus 2019 wilden bezoeken om in hoger beroep te gaan, werd hen de toegang ontzegd op grond van het feit dat Tashi Wangchuk in de gevangenis niet meegewerkt zou hebben. De Chinese advocaten werd te verstaan gegeven dat hun carriere schade zou kunnen oplopen omdat de zaak van Tashi Wangchuk gevoelig ligt. Lees hier meer over in het interview met Radio Free Asia: Jailed Tibetan Language Activist is Denied Visit from His Lawyers.

Tibetaanse taal ondermijnd

De Tibetaanse taal – het fundament van de Tibetaanse cultuur, religie en identiteit – is de afgelopen zes decennia onder het Chinese bestuur gestaag ondermijnd. Chinese autoriteiten richten zich op de dominantie van de Chinese taal ten koste van het Tibetaans en ook marginaliseren ze de Tibetaanse taal door deze te verwijderen uit het lesrooster. Chinese beleid dat de Tibetaanse taal ondermijnt, is in strijd zijn met bepalingen van China’s eigen grondwet en andere wetten, met name de Wet op Regionale Etnische Autonomie. Beschermende bepalingen in de Chinese wet voor taal en cultuur worden in in Tibet niet ten uitvoer gelegd.

Share this
Share this