27 oktober 2023

TASHI WANGCHUK MISHANDELD DOOR POLITIE

Voormalig politiek gevangene Tashi Wangchuk is geslagen en vastgezet door de Chinese politie, toen hij op 17 oktober op WeChat een video poste, waarin te zien is dat ambtenaren hem een licentie voor zijn nieuwe zaak weigeren. Dit meldt Tibet Watch.

Op dezelfde dag had hij in Yushy Stad een autowasstraat geopend, maar de officiële papieren hiervoor kreeg hij dus niet. Tijdens de drie dagen die hij in een cel zat kreeg hij klappen van de politiechef, Zhi Husai, omdat de video een misdaad tegen de staat zou zijn.

Wangchuk: “Dit kan ik niet accepteren, ik heb het recht om me uit te spreken. Opnieuw beschuldigt de politie me van iets dat ik niet gedaan heb”.

Ook voor andere ex-politieke gevangenen is het steeds moeilijker om hun brood te verdienen; na hun vrijlating worden ze vaak gevolgd en lastig gevallen door veiligheidsbeambten.

Wangchuk is een voormalige winkelier, die in 2015 internationale aandacht kreeg, toen hij een aanklacht indiende tegen lokale autoriteiten, omdat ze Tibetaanse klassen hadden gesloten. Na vijf jaar gevangenschap blijft hij zich inzetten voor het gebruik van het Tibetaans in overheidskantoren; ook bericht hij over scholen die Tibetaanse leerboeken inruilen voor Chinese. Vorige maand werd hij aangevallen door gemaskerde mannen, nadat hij een video van hemzelf bij een Tibetaanse school online had gezet.

Doneer om ons te helpen de chinese onderdrukking te stoppen!

Share this
29 november 2023

TIBETAANS BOEDDHISME IN DE SCHIJNWERPERS OP INTERNATIONALE CONFERENTIE OVER RELIGIEUZE VRIJHEID

Lees meer
29 november 2023

STEUN VS VOOR OPLOSSING KWESTIE TIBET

Lees meer