Tibetaanse politieke gevangene Tashi Wangchuk vrijgelaten na vijf jaar gevangenisstraf
Tashi Wangchuk is na het uitzitten van zijn gevangenisstraf van 5 jaar vrijgelaten!
International Campaign for Tibet is verheugd over de vrijlating van Tashi Wangchuk. Tashi Wangchuk was een voorvechter van de rechten van de Tibetaanse taal. Hij heeft een gevangenisstraf van vijf jaar uitgezeten omdat hij de westerse media had toegesproken over het belang van de bescherming van de Tibetaanse taal.
Hoewel hij is vrijgelaten, hebben zijn advocaten geen gelegenheid gehad om rechtstreeks contact met hem te hebben. Een van zijn advocaten, Liang Xiaojun, tweette vandaag in het Chinees: ” Vandaag hebben medewerkers van het Justice Bureau van Trindu (Chenduo) county, Qinghai, Tashi Wangchuk teruggebracht naar Yulshul. Hij is nu teruggekeerd naar het huis van zijn zus, en zijn familieleden zeggen dat hij in goede gezondheid verkeert. Omdat ik geen foto van hem heb kunnen maken en niet rechtstreeks contact kan opnemen met zijn familie in Yulshul, weet ik niet of hij al dan niet volledig vrij is.”
International Campaign for Tibet zei: “De zaak van Tashi Wangchuk is een van de meest flagrante voorbeelden van hoe China het Tibetaanse volk onderdrukt, hun wettelijke rechten ontzegt en Tibetanen mishandelt wanneer zij proberen fundamentele vrijheden uit te oefenen.”
“Hoewel we blij zijn dat Tashi na vijf jaar eindelijk naar zijn familie kan terugkeren, mag niemand zijn vrijlating als een overwinning beschouwen. De Chinese regering heeft Tashi valselijk beschuldigd van het overtreden van de wet, hem jarenlang vastgehouden ondanks een internationale oproep tot zijn vrijlating, hem onderworpen aan een schijnvervolging en hem onvoorstelbare fysieke en psychische schade toegebracht. Dit alles terwijl ze weigerde in te gaan op zijn legitieme zorgen over het recht van Tibetanen hun eigen taal te spreken. Hoewel Tashi Wangchuk nu is vrijgelaten, moet de internationale gemeenschap China verantwoordelijk houden voor de martelingen en mishandelingen van Tibetaanse politieke gevangenen, daarnaast moet China onder druk worden gezet om de mensenrechten van de Tibetanen te eerbiedigen.”
Tashi, die ongeveer 35 jaar oud is, heeft zijn straf uitgezeten in de Dongchuan Gevangenis in Xining City, provincie Qinghai.
Opkomen voor taalrechten
Volgens berichten in de media was Tashi verbijsterd over het ontbreken van faciliteiten voor Tibetanen om hun eigen taal te leren.
Toen Tashi ontdekte dat zijn tienernichtjes geen Tibetaans meer konden leren nadat Chinese ambtenaren een informele school, onder leiding van monniken, hadden gedwongen te stoppen met het onderwijzen van de taal aan leken, besloot hij actie te ondernemen.
Hij spande zich in om meer dan 10 advocatenkantoren en een Chinees staatstelevisiestation op de kwestie te wijzen. Ook probeerde hij een rechtszaak aan te spannen tegen ambtenaren in zijn thuisregio Jyekundo (Chinees: Jiegu), waarbij hij opmerkte dat de grondwet van China etnische groepen het recht garandeert om hun eigen gesproken en geschreven taal te gebruiken.
Tashi vertelde zijn verhaal aan The New York Times. The New York Times produceerde vervolgens in november 2015 een video waarin de reis van Tashi naar Beijing werd vastgelegd. Tijdens deze reis sprak Tashi met advocaten en verslaggevers.
“Ik wil proberen de wetten van de Volksrepubliek China te gebruiken om het probleem op te lossen,” zegt Tashi in de video van de Times.
Gearresteerd, gemarteld, gevangen gezet
Hoewel Tashi zich beriep op zijn wettelijke rechten, arresteerde de politie hem in januari 2016 en beschuldigde hem van “separatisme”, ondanks het feit dat hij niet had gepleit voor de onafhankelijkheid van Tibet van China.
Na zijn arrestatie begon een angstaanjagende beproeving van vijf jaar voor Tashi en zijn familie, die in strijd was met internationale rechtsnormen:
- Volgens de advocaten van Tashi onderwierpen de autoriteiten hem tijdens zijn eerste week in de gevangenis aan martelingen, waarbij ze hem lange tijd in een “tijgerstoel” hielden terwijl ze hem ondervroegen en herhaaldelijk sloegen. De ondervragers dreigden ook zijn familie iets aan te doen.
- Tashi kwam pas na twee jaar na zijn gevangenschap voor de rechter. Toen het proces in januari 2018 begon, gebruikten de aanklagers de video van de New York Times als een belangrijk bewijsstuk tegen Tashi, wat het eerste bekende geval is van een internationaal nieuwsverhaal dat dient in een strafvervolging tegen een Tibetaan.
- Op 22 mei 2018 veroordeelde de rechtbank Tashi tot vijf jaar gevangenisstraf.
- Op 23 aug. 2018 zei een van Tashi’s advocaten op sociale media dat het Hoger Volksgerechtshof van Qinghai het beroep van Tashi had verworpen.
- Nadat het beroep was mislukt, vertaalde de International Campaign for Tibet een rechtbankdocument waarin werd ingegaan op Tashi’s aantijgingen over marteling. In het document werd niet ontkend dat de martelingen hebben plaatsgevonden.
- Op 15 januari 2019 wilden functionarissen van de Dongchuan-gevangenis niet toestaan dat een van Tashi’s advocaten, Lin Qilei, hem zag, met als argument dat Tashi’s zaak “gevoelig” lag.
China beging al deze misstanden tegen Tashi ondanks inspanningen van regeringen en wetgevers over de hele wereld – waaronder Frankrijk, Duitsland, Letland, het Europees Parlement, de Europese Dienst voor extern optreden en de Verenigde Staten – om zich uit te spreken tegen zijn vervolging en gevangenschap. Zijn zaak werd ook door sommige EU-lidstaten en door de EU aan de orde gesteld tijdens verscheidene zittingen van de VN-Mensenrechtenraad in Genève.
Voortdurende bezorgdheid
Hoewel Tashi nu is vrijgelaten, blijft International Campaign for Tibet zich zorgen maken over zijn gezondheid en veiligheid op lange termijn.
Onlangs nog overleed een 19-jarige Tibetaanse monnik, Tenzin Nyima, enkele maanden na zijn vrijlating uit de gevangenis als gevolg van de mishandelingen die hij als gevangene had ondergaan. ICT heeft opgeroepen tot een onderzoek naar zijn dood en het onderliggende patroon van martelingen in Tibet.
Voormalige Tibetaanse politieke gevangenen hebben ook vaak te maken met bewaking, pesterijen en eventuele nieuwe arrestaties door de Chinese autoriteiten na hun vrijlating.
ICT blijft zich zorgen maken over het voortbestaan op lange termijn van de Tibetaanse taal in Tibet. Ondanks het feit dat de Chinese grondwet het recht op gebruik van de eigen taal garandeert, hebben Chinese functionarissen onlangs betoogd dat het onderwijzen van etnische talen in strijd is met de grondwet.