Politie verwijdert met kracht protesterende zus van gevangen Tibetaan
Nadat Gonpo Kyi, de oudere zus van de gevangen Tibetaanse ex-zakenman Dorjee Tashi, tijdens een protest in april was verborgen door een groot politievaandel, is zij op 10 mei opnieuw gaan protesteren, vermoedelijk voor het Hoger Gerechtshof van de Tibetaanse Autonome Regio. Deze keer heeft de Chinese politie haar met geweld van het protestterrein verwijderd, nadat zij eerst de tactiek van de vorige keer had herhaald door het gebied rond haar met hekken voor het publiek af te sluiten. Wij weten niet waar zij was nadat zij met geweld van het protestterrein was verwijderd.
ICT roept de Chinese autoriteiten op Gonpo Kyi’s recht op vrije meningsuiting te respecteren. Gonpo Kyi mag niet worden vastgehouden alleen vanwege haar vreedzame protest. Als zij wordt vastgehouden, mag zij niet worden gemarteld of mishandeld. De autoriteiten moeten de berichten over mishandeling en afranseling van haar tijdens haar detentie onderzoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen.
Tactiek verbergen en verwijderen
Op videobeelden die door ICT zijn verkregen, is te zien dat de politie Gonpo Kyi met geweld heeft verwijderd. Tijdens haar laatste protest hadden ze een grote doek gebruikt om het gebied rond haar te bedekken.
Aan het betrokken personeel, met name het Gerechtshof, aangezien u de handhavers van het recht bent, hoop ik dat u in overeenstemming met de wetten van het land zult handelen als mijn verzoekschrift in overeenstemming is met die wetten. Als mijn verzoek niet in overeenstemming is met de wetten van het land, zal ik elke straf dragen die u mij oplegt. Maar als het wel in overeenstemming is met de wetten van het land [en u handelt er niet naar], dan overtreedt u de wet. (…) Ik heb het niet over de nieuwe leiding van het Hoger Gerechtshof in Lhasa (…) In de wetten van het land staat dat Chinezen en Tibetanen gelijk zijn voor de wet, en dat ambtenaren en gewone mensen gelijk zijn voor de wet. Maar worden we echt gelijk behandeld? Ambtenaren manipuleren de wet vaak als een speeltje, terwijl als een gewoon persoon zoals ik hetzelfde zou doen, ik een ernstig misdrijf zal krijgen.” – Gonpo Kyi
Dorjee Tashi
Dorjee Tashi was een succesvol zakenman die lid was van de Chinese Communistische Partij. Hij was 34 jaar oud en eigenaar van een luxe hotelketen en vastgoedbedrijven in Tibet voordat hij in juli 2008 werd gearresteerd. Omdat hij niet inging op verzoeken om persoonlijke villa’s en andere financiële gunsten, werd Dorjee door hatelijke corrupte leiders in de Tibetaanse Autonome Regio een “afscheiding strijder” genoemd in de nasleep van de massaprotesten van maart 2008 in heel Tibet tegen het Chinese bewind in Tibet. Hij werd in juli 2010 door het Lhasa Intermediate People’s Court aangeklaagd wegens “leningfraude” en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf met uitsluiting van politieke rechten voor het leven. Als bekend voormalig zakenman en filantroop is hij gemarteld, zoals gedocumenteerd door ICT. De bezorgdheid van zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten over de willekeurige detentie van Dorjee Tashi getuigt van de ernst van de situatie. De EU heeft opgeroepen tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating tijdens de 51e zitting van de VN-Mensenrechtenraad in september-oktober 2022, en de Verenigde Staten hebben zijn detentie erkend in zowel het landenrapport van 2021 als dat van 2022 over mensenrechten praktijken.
U kunt andere Tibetaanse politieke gevangenen helpen door hen een persoonlijk bericht te sturen.