fbpx

Stuur een bericht naar politieke gevangenen

Tijdens mijn gevangenschap hield ik moed door de gedachte dat er ergens op de wereld mensen waren die zich bekommerden om mijn lot.

– Dhondup Wangchen, voormalige politieke gevangene

In deze video vertelt voormalige politieke gevangene Phuntsok Nyidron haar aangrijpende verhaal.

Zij is 15 jaren onterecht gevangen gehouden voor deelname aan een vreedzame demonstratie tegen de onderdrukking van China in Tibet.

Nu werkt ze in een bloemenzaak in Zwitserland, waar ze probeert haar leven weer op te pakken. Ze mist haar familie in Tibet, en weet dat ze haar eigen ouders nooit meer zal kunnen spreken of terugzien.

Bekijk de video
 • Een van ‘s werelds jongste politieke gevangenen, de Panchen Lama (Gedhun Choekyi Nyima) werd ontvoerd op 17 mei 1995, toen hij nog maar zes jaar oud was.

  Hij wordt door de Dalai Lama erkend als de reïncarnatie van de Panchen Lama, een van de hoogste Tibetaanse spirituele leiders. Zijn ontvoering is deel van China’s plan om een eventuele reïncarnatie van de Dalai Lama te voorkomen. Sinds zijn ontvoering heeft niemand meer iets van hem gehoord of gehoord, en China heeft herhaaldelijk de eisen om zijn veiligheid en welzijn te bevestigen genegeerd.

  De Panchen Lama is nu 30 jaar oud, en is één van de langstzittende Tibetaanse politieke gevangenen ooit. Laat hem met een bericht weten dat hij niet alleen is!

 • Tibetaanse blogger en oprichter Kunchok Tsephel van Tibetaanse taalwebsite Chomei (boterlamp) is in 2009 opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar wegens ‘onthullen van staatsgeheimen’ tijdens een besloten hoorzitting.

  De zaak van Kunchok Tsephel blijft erg geheimzinnig en er zijn grote zorgen voor zijn welzijn. Hij moet zijn onterechte straf volledig uitzitten tot 2024.

 • Bonkho Kyi is een van de negen Tibetanen die werd veroordeeld omdat zij hielp bij het organiseren van een openbare viering van de 80ste verjaardag van de Dalai Lama. Ze is veroordeeld tot 7 jaren gevangenis voor het mede-organiseren van een picknick. Naar verwachting moet zij haar gehele straf uitzitten tot de winter van 2022.

  Bonkho Kyi was eerder in 2011 en 2012 gearresteerd (om onbekende redenen) en werd ook toen al enkele maanden vastgehouden.

 • Prominente milieuactivist Karma Samdrup is de oprichter van de bekroonde Three Rivers Environmental Protection Group. Hij zit een gevangenisstraf van 15 jaar uit op uiterst dubieuze aanklachten. Hij werd op 7 augustus 2009 samen met zijn broer gevangengezet na hun inspanningen om wilde dieren te beschermen. Zijn moeder raakte ernstig gewond nadat ze bewusteloos werd geslagen door gewapende politie. Twintig dorpelingen die namens de broers een verzoekschrift indroegen, werden ondervraagd en gemarteld.

  De aanhoudingen van Karma Samdrup en zijn broers hebben een nadelige invloed gehad op het behoud van het milieu in het thuisgebied van de drie broers.

 • Migmar Dhondup werd gearresteerd in verband met de protesten van 2008. Hij werd beschuldigd van het “verzamelen van inlichtingen over de veiligheid en de belangen en het verstrekken van deze informatie aan de Dalai-kliek”.

  Migmar Dhondup is een Tibetaan met een passie voor natuurbehoud, die werkte voor de Kunde Foundation in Tibet, een NGO die zich inzet voor het helpen van gemarginaliseerde en verarmde gemeenschappen. Dhondup zijn verwachtte vrijlating is in 2022, wanneer hij 14 jaren gevangen heeft gezeten.

 • Wil je meer verhalen lezen van langzittende politieke gevangenen?

  Bekijk hun verhaal

Ingezonden berichten

Wieger

Tashi Delek. You are not fogotten. You are in our tonglen prayers, every day.
With love, hope and respect

Do

I think about you and hope you can stay strong , you are not alone!!!!

N

Nam myoho renge kyo
Nam myoho renge kyo
Nam myoho renge kyo

walter

Heel veel sterkte toegewenst

Anoniem

We think about you

Karin

Politieke systemen zijn oneerlijk . Houd moed

Anoniem

Ik wens u toe dat u snel wordt vrijgelaten en in alle rust in uw eigen dorp of stad weer mag gaan wonen, omringt door uw familie. Houdt moed ! Een warme groet, Frits.

jan Donateur

hou vol!

Els Donateur

Dear Gedhun Choekyi Nyima (Panchen Lama),
Thousends of people know about you and your fate. We all think: your role of Panchen Lama will become a true fact, one day you will be free to act as the Panchen Lama. And we long for it.
May it be possible for you to prepare this role in these prisoned period of your lift. A wonder will happen and you will be the new Panchen Lama, visible to us all. How happy we all will be.
With most respect,
Els Vermaas, from The Netherlands

Jaap

Dear Bonkho,

I want you to know that all over the world, there are people thinking of you. You are not alone. I wish you strength and I hope you will be released soon.

Best regards!

Jaap, The Netherlands.

Jaap

Dear Panchen Lama,

I want you to know that all over the world, there are people thinking of you. You are not alone. I wish you strength.

Best regards,

Tineke

Dearest Tibetan man or woman,
I think of you and wish you comfort, hope, and joy in spite of everything that makes your live so very difficult.
Peace be to you.
Love,
Tineke

Wilhelmina. Donateur

Lieve medemensen,
Ik wens jullie héél véél kracht, licht, liefde en vertrouwen.
Weet, dat er mensen zijn op deze wereld die aan jullie denken.
In diepe verbondenheid.
Wilhelmina.

Frans

Ik ben solidair met iedereen die strijdt voor rechtvaardigheid en menselijkheid. Hoop maar dat de Tibetaanse politieke gevangenen snel hun gerechtvaardigde vrijheid terugkrijgen.

Anoniem

ben zelf in Tibet geweest in 2006 maar ook toen al zag je de de Tibetanen niet konden leven zoals ze graag geleefd hadden met de Chinese invloed.

Isis Donateur

In Nederland hebben we veel vrijheid waar helaas niet altijd bewust mee omgegaan wordt. Het geestelijke is voor mij belangrijker dan het materialistische leven en hoop dat wereldwijd de mensen weer meer aan elkaar gaan denken en elkaar helpen uit vrije wil.Ik steun de Tibetanen omdat het naar mijn idee erg bewuste en vredelievende mensen zijn en het verschrikkelijk is dat deze onschuldige mensen onder het bewind van China nog steeds moeten lijden en hoop diep vanuit mijn hart dat hier verandering in gaat komen. Dankzij de goede samenwerking moeten er betere tijden gaan komen voor Tibet en wens iedereen alle goeds, heel veel sterkte en een gezonde toekomst.. Hartelijke groeten; Isis Wiegerinck

Rosa

Beste Kunchok Tsephel,
De boterlamp is voor jullie Tibetanen een wezenlijk symbool voor gebed, licht en hoop in deze voor jullie mensonterende levenssituatie.
De Tibetaanse taal is primair voor de levendige Tibetaanse cultuur en wordt door het Chinese regime teniet gedaan.
Dank voor uw inspiratie en ik zend u middels meditatie warmte, kracht en liefde toe.
Tashi Delek Rosa

Rosa

Beste Lodo Gyatso,
Uw dappere protest het portret van de geliefde Dalai Lama rond het Potala Paleis te dragen en ja "Tibet is onafhankelijk", China moet Tibet verlaten.
De hartwens voor wereldvrede staat lijnrecht tegenover het Chinese regime met zijn koude hart.
Ik dank u voor uw moed en zend u middels meditatie warmte, kracht en liefde toe.
Tashi Delek Rosa

Rosa

Beste Migmar Dhondup,
De beschuldiging"Dalai Kliek"laat zien hoe onvrij jullie Tibetanen zijn en hoe het Chinese regime alles onderdrukt.
De veertien jaar gevangenschap is een verschrikkelijke lange tijd.
Dank voor uw inzet en passie en middels meditatie zend ik u warmte, kracht en liefde toe.
Tashi Delek Rosa