Stuur een bericht naar politieke gevangenen

Tijdens mijn gevangenschap hield ik moed door de gedachte dat er ergens op de wereld mensen waren die zich bekommerden om mijn lot.

– Dhondup Wangchen, voormalige politieke gevangene

 • Een van ‘s werelds jongste politieke gevangenen, de Panchen Lama (Gedhun Choekyi Nyima) werd ontvoerd op 17 mei 1995, toen hij nog maar zes jaar oud was.

  Hij wordt door de Dalai Lama erkend als de reïncarnatie van de Panchen Lama, een van de hoogste Tibetaanse spirituele leiders. Zijn ontvoering is deel van China’s plan om een eventuele reïncarnatie van de Dalai Lama te voorkomen. Sinds zijn ontvoering heeft niemand meer iets van hem gehoord of gehoord, en China heeft herhaaldelijk de eisen om zijn veiligheid en welzijn te bevestigen genegeerd.

  De Panchen Lama is nu 30 jaar oud, en is één van de langstzittende Tibetaanse politieke gevangenen ooit. Laat hem met een bericht weten dat hij niet alleen is!

 • Tibetaanse blogger en oprichter Kunchok Tsephel van Tibetaanse taalwebsite Chomei (boterlamp) is in 2009 opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar wegens ‘onthullen van staatsgeheimen’ tijdens een besloten hoorzitting.

  De zaak van Kunchok Tsephel blijft erg geheimzinnig en er zijn grote zorgen voor zijn welzijn. Hij moet zijn onterechte straf volledig uitzitten tot 2024.

 • Bonkho Kyi is een van de negen Tibetanen die werd veroordeeld omdat zij hielp bij het organiseren van een openbare viering van de 80ste verjaardag van de Dalai Lama. Ze is veroordeeld tot 7 jaren gevangenis voor het mede-organiseren van een picknick. Naar verwachting moet zij haar gehele straf uitzitten tot de winter van 2022.

  Bonkho Kyi was eerder in 2011 en 2012 gearresteerd (om onbekende redenen) en werd ook toen al enkele maanden vastgehouden.

 • Prominente milieuactivist Karma Samdrup is de oprichter van de bekroonde Three Rivers Environmental Protection Group. Hij zit een gevangenisstraf van 15 jaar uit op uiterst dubieuze aanklachten. Hij werd op 7 augustus 2009 samen met zijn broer gevangengezet na hun inspanningen om wilde dieren te beschermen. Zijn moeder raakte ernstig gewond nadat ze bewusteloos werd geslagen door gewapende politie. Twintig dorpelingen die namens de broers een verzoekschrift indroegen, werden ondervraagd en gemarteld.

  De aanhoudingen van Karma Samdrup en zijn broers hebben een nadelige invloed gehad op het behoud van het milieu in het thuisgebied van de drie broers.

 • Migmar Dhondup werd gearresteerd in verband met de protesten van 2008. Hij werd beschuldigd van het “verzamelen van inlichtingen over de veiligheid en de belangen en het verstrekken van deze informatie aan de Dalai-kliek”.

  Migmar Dhondup is een Tibetaan met een passie voor natuurbehoud, die werkte voor de Kunde Foundation in Tibet, een NGO die zich inzet voor het helpen van gemarginaliseerde en verarmde gemeenschappen. Dhondup zijn verwachtte vrijlating is in 2022, wanneer hij 14 jaren gevangen heeft gezeten.

 • Wil je meer verhalen lezen van langzittende politieke gevangenen?

  Bekijk hun verhaal

In deze video vertelt voormalige politieke gevangene Phuntsok Nyidron haar aangrijpende verhaal.

Zij is 15 jaren onterecht gevangen gehouden voor deelname aan een vreedzame demonstratie tegen de onderdrukking van China in Tibet.

Nu werkt ze in een bloemenzaak in Zwitserland, waar ze probeert haar leven weer op te pakken. Ze mist haar familie in Tibet, en weet dat ze haar eigen ouders nooit meer zal kunnen spreken of terugzien.

Bekijk de video