22 December 2015

Nieuw solo protest van jonge man in Ngaba vormt onderdeel van opkomende trend


  • Een jonge man, geïdentificeerd als Tashi Dhondup, die een foto van de Dalai Lama droeg en een boeddhistische vlag om zijn rug had geslagen terwijl hij langs een weg in Dzoege in Ngaba liep, werd op 19 december gearresteerd. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend, aldus berichten van Tibetaanse bronnen. Tashi Dhondup, wiens solo protest op een op sociale media circulerende video werd gefilmd, is de meest recente in een nieuwe trend van solo protesten in Tibetaanse gebieden waar zelfverbrandingen eerder gangbaar waren.


    [1]

  • De één-persoon demonstraties zijn een nieuwe trend in het Ngaba gebied van Amdo in de provincie Sichuan, hetzelfde gebied waar de golf van zelfverbrandingen in 2009 begon, toen Kirti monnik Tapey zichzelf in brand stak. Er zijn ook een aantal solo-protesten geweest in Kardze (Chinees: Ganzi), eveneens in de provincie Sichuan, waar een aantal zelfverbrandingen hebben plaatsgevonden. Deze protesten laten een jonge generatie van monniken en leken zien, die met krachtige uitspraken hun loyaliteit aan de Dalai Lama tonen. Zij doen dat hoewel ze weten dat dit ernstige gevolgen zal hebben, waaronder levensbedreigende marteling en opsluiting.

  • Het is opmerkelijk met het veranderende patroon van de protesten, dat deze jonge demonstrerende mannen en vrouwen zichzelf geen letsel berokkenen. Sinds de golf van zelfverbrandingen vanaf 2009 Tibet overspoelden – nu in totaal meer dan 140 -, heeft de Chinese Communistische Partij gereageerd met een geïntensiveerde golf van repressie in Tibet en het bestraffen van hen, die naar verluidt “banden hebben” met zelfverbranders, zoals vrienden, families en zelfs hele dropsgemeenschappen.


    [2]


    De wens om familie en vrienden voor deze repercussies te behouden kan mogelijk een keuzefactor zijn voor deze nieuwe golf van solo protesten. Prominente religieuze leiders in ballingschap, zoals de Karmapa hebben Tibetanen aangespoord om hun leven niet op te geven, zodat ze kunnen meehelpen in het behoud van hun cultuur en religie.

  • De meeste van de solo-demonstranten hebben opgeroepen tot vrijheid voor Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en veel van hen houden afbeeldingen van de verbannen Tibetaanse religieuze leider vast of hebben hun handen samengevouwen in gebed. Zeven Kirti monniken, die dit jaar eenzame protesten uitvoerden, zijn van dezelfde generatie als veel van degenen die zichzelf in brand hebben gestoken en kennen wellicht een aantal van de zelfverbranders. Twee van hen hebben familie banden met Tibetanen, die al in de gevangenis zitten. In november was er een bericht over de gevangenisstraffen van meerdere jaren voor twee van de vreedzame solo demonstranten, beide Kirti monniken. De huidige golf van solo protesten in Ngaba lijkt te zijn begonnen in 2014.

Nieuw protest in Dzoege volgt trend van solo protesten


Tashi Dhondup


Tashi Dhondup, die op 19 december in Dzoege, Ngaba demonstreeerde. Deze foto circuleert op sociale media en lijkt voor zijn protest te zijn genomen. Hij houdt de afbeelding van de Dalai Lama vast, die hij tijdens zijn solo-demonstratie meedroeg..


Zojuist heeft ons bericht bereikt over de detentie van Tashi Dhondup, een jonge Tibetaanse man, die op zaterdag (19 december) langs een weg in de provinciestad Dzoege (Chinees Ruo’ergai ) liep. Tijdens zijn tocht droeg hij traditionele Tibetaanse kleding en het hield hij van een foto van de Dalai Lama omhoog, terwijl hij een boeddhistische vlag over zijn rug geslagen had.
[3]

Op sociale media circulerende beelden tonen hoe hij hardloopt en wandelt over de straat met de grote foto van de verbannen religieuze leider. Volgens Tibetaanse bronnen werd hij kort na de opnames door gewapende politie opgepakt. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Tashi Dhondhup werd geboren in het dorpje Thangkor, in de gemeente Dzoege in de Ngaba Tibetaanse en Qiang prefectuur in Sichuan, het Tibetaanse gebied Amdo.

Tashi Dhondup is de 14de

eenzame demonstrant in de prefectuur Ngaba, die sinds juli (2015) door Tibetaanse bronnen is gedocumenteerd. De trend van solo protesten heeft geleid tot een intensivering van de beveiligingsmaatregelen en het hardhandig optreden in het gebied. In de provinciestad Ngaba is sinds 10 september het internet voor iedereen afgesloten, met uitzondering van overheidskantoren, aldus Kirti monniken in ballingschap en andere bronnen. Ook zijn is de controle en toezicht verder geïntensiveerd in de toch al beklemmende sfeer.


Kanyag Tsering, een in Dharamsala, India wonende Kirti monnik, zei: “Veel van de zelfverbranders en solo-demonstranten zijn in hetzelfde gebied geboren en zijn van dezelfde leeftijd, meestal ergens in de twintig. Vaak studeerde ze op dezelfde kloosters. Sommige van de solo demonstranten kennen wellicht degenen, die zichzelf in brand hebben gestoken, al is het alleen maar als een vluchtige kennis.”


Een Tibetaan uit Ngaba, die de begrafenisrituelen bijwoonde voor Phuntsog, die zich op 16 maart 2011 brand stak, zei: “Deze jonge Tibetanen, die [in de afgelopen weken] hebben geprotesteerd zijn zo vastberaden en moedig, en het is zo goed om te zien dat ze zichzelf geen schade toebrengen [door zichzelf in brand te steken].”


Kirti monniken veroordeeld na solo protesten


Gendun Puntsok


Kirti monnik Gendun Puntsok, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf na zijn solo protest in maart (2015).


Volgens Kirti monniken in ballingschap werden twee monniken veroordeeld na solo protesten in maart (2015). Einde oktober werd de 18 jaar oude Kirti monnik Gendun Puntsok veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en werd onmiddellijk overgebracht naar de Mianyang gevangenis in de buurt van Chengdu, waar de meeste politieke gevangenen in Sichuan worden vastgehouden. Er zijn geen details bekend over hun proces.


Gendun Puntsok organiseerde op 8 maart (2015) in de provinciestad Ngaba een protest en marcheerde met een portret van de Dalai Lama gewikkeld in een gele

khatag

(zegen sjaal). Terwijl hij het portret omhoog hield bij zijn hoofd hield, schreeuwde hij: “Laat de Dalai Lama terugkeren! Vrijheid en gelijkheid voor Tibet”, aldus Kirti monniken in ballingschap. Gendun Puntsok komt uit het dorp Cha in landelijke gebied van Chukle Gabma. Hij trad als kind toe tot het Kirti klooster en studeerde vorig jaar af voor de voorbereidende klas.


Losang Kelsang


Kirti monnik Losang Kelsang, veroordeeld tot drie jaar in de gevangenis voor zijn eenzame protest in maart (2015).


Op 2 november, aldus dezelfde bronnen, werd Gendun Puntsok’s neef, de 19-jarige Kirti monnik Kelsang Losang tot drie en een half jaar veroordeeld door dezelfde rechtbank in de gemeente Li in de prefectuur Ngaba en overgebracht naar de Mianyang gevangenis. Geen verdere details over het proces zijn bekend. Losang Kelsang protesteerde op 17 maart in de straten van de provinciestad Ngaba. Hij hield een portret van de Dalai Lama in de ene hand en verstrooide lungta (met gebeden bedrukte vellen papier) met zijn andere, terwijl hij “Vrijheid voor Tibet!” zong. Hij komt ook uit Chukle Gabma en trad op jonge leeftijd tot het Kirti klooster toe.


Er zijn sinds juli (2015) 14 solo protesten in de Ngaba Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur geweest. Negen van deze vonden plaats in de provinciestad Ngaba, die bekend staat om zijn banden met zelfverbranders. De weg van het belangrijkste gedeelte van de stad naar het Kirti-klooster, een van de belangrijkste en meest invloedrijke religieuze instellingen in Tibet, staat bij de lokale Tibetanen bekend als ‘Heldenstraat’. De hoofd lama van het Kirti klooster, Kirti Rinpoche, die in ballingschap woont in Dharamsala, India, en door de monniken in Ngaba nog steeds bijzonder gerespecteerd wordt, zegt: “De zelfverbrandingen komen voort uit de door de Chinese autoriteiten opgelegde onverdraaglijke onderdrukking en hun beleid, dat de Tibetaanse religie en cultuur ondermijnt.”


[4]

Nieuwe informatie over solo protesten in Ngaba is als volgt:


  • Op 26 oktober organiseerde een 31-jarige leek, genaamd Tashi, een vreedzaam protest op de belangrijkste straat in de provinciestad Ngaba. Terwijl hij door de straat marcheerde, hield hij een foto van de Dalai vast Lama en schreeuwde hij “Vrijheid voor Tibet! De Dalai Lama moet terugkeren!” “Hij werd door de dienstdoende politie gearresteerd en weggevoerd. Momenteel zit hij in detentie in de provinciestad. Tashi woont bij de familie van zijn vrouw in het landelijke Me’uruma gebied. Hij en zijn vrouw hebben vier kinderen.

  • Op 23 september om ongeveer 4 uur organsieerde de 15-jarige monnik Losang Jamyang een protestmars. Langs de belangrijkste weg ‘Heldenstraat’ (buiten het Kirti klooster) liep hij richting de provinciestad Ngaba en schreeuwde: “Vrijheid voor Tibet! De Dalai Lama moet terugkeren!” Hij werd onmiddellijk gearresteerd door de daar aanwezige politie en weggevoerd. Niets is verder bekend over zijn verblijfplaats. Losang Jamyang is ook uit hetzelfde landelijke Me’uruma gebied en sloot zich al als kind aan bij het Kirti klooster.

  • Op 10 september rond het middaguur marcheerden twee Tibetanen, genaamd Trinley en Losang, langs de hoofdstraat van de provinciestad en schreeuwden: “Vrijheid voor Tibet! Moge de Dalai Lama 10.000 jaar oud worden!”. Ze werden gearresteerd en weggevoerd. Beide komen uit het drop Soruma in gemeente Choejema in de provincie Ngaba, maar geen verdere details zijn bekend.


Sinds juli hebben negen solo protesten plaatsgevonden, waarvan vier door jonge vrouwen en nog een ander protest door een vrouw van in de zestig. Deze zijn


gedocumenteerd in dit ICT-report


. Twee van de Kirti monniken, die geprotesteerd hebben, hadden familie betrekkingen met Tibetanen, die al in de gevangenis zaten. Een overzicht van deze protesten is als volgt:


  • Op 10 september (2015) voerden twee jonge Kirti monniken afzonderlijke protesten uit tegen de Chinese overheid. De twintig-jarige Kirti monnik Adrak liepen in de ochtend van 10 september langs de hoofdstraat van de provinciestad Ngaba en schreeuwde “Vrijheid voor Tibet! Moge de Dalai Lama 10.000 jaar oud worden!” Hij werd onmiddellijk door de politie aangehouden. Toen ze hem tijdens het wegvoeren ernstig mishandelden, begonnen veel Tibetaanse toeschouwers uit protest te schreeuwen en sommigen van hen werden eveneens geslagen en weggevoerd, aldus Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala, India.

  • Om ongeveer 6 uur ‘s avonds organiseerde de 22 jaar oude Kirti monnik Losang organisator een vergelijkbaar protest in de hoofdstraat. Ook hij werd meegenomen door de politie. Zijn huidige verblijfplaats is niet bekend. Losang, die uit het landelijke gebied van Chukle Gabma komt, trad op jonge leeftijd toet tot het Kirti klooster en studeert in de logica klas.

  • Rond het middaguur op 9 september protesteerde een monnik van de logica klas van het Kirti-klooster, de 21 jaar oude Jampal Gyatso, in de hoofdstraat van de provinciestad Ngaba. Hij hield een groot portret van de Dalai Lama omhoog, gewikkeld in een zegen sjaal

    (khatag)

    en riep op voor vrijheid voor Tibet. Hij werd onmiddellijk door de politie gearresteerd.

  • Om ongeveer 3 uur ‘s middags op 7 september organiseerde de 19-jarige Kirti monnik Losang Kalsang een protest in de provinciestad Ngaba. Hij schreeuwde “Vrijheid voor Tibet! Moge de Dalai Lama 10.000 jaar oud worden!” en andere protestleuzen tegen de Chinese overheid. Hij werd door de politie meegenomen. Zijn huidige verblijfplaats is niet bekend. Opmerkelijke beelden tonen hoe hij langs de straat wandelt en een foto van de Dalai Lama omhoog houdt. Zodra de politie toeslaat, grijpen ze de foto, laten deze op de grond vallen, omsingelen hem en slepen hem weg. Terwijl hij wordt weggevoerd, roepen en schreeuwen Tibetaanse toeschouwers om hem te steunen.

  • Een Tibetaanse jonge vrouw, Wangmo, van vroeg in de twintig, werd op 15 juli aangehouden na een solo protest in het dorp Me’uruma in Ngaba, waarbij ze had opgeroepen voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en vrijheid voor Tibetanen. Haar vrijlating uit detentie werd op 23 Juli gemeld door Tibetaanse bronnen in ballingschap. Een foto van haar bij haar vrijlating toont haar gedrapeerd in

    khatags,
    die de lokale bevolking haar heeft omgehangen
    om hun respect te tonen voor haar acties.

  • Eerder die maand op 2 juli werd een ander Tibetaans meisje van 20 jaar, genaamd Tashi Kyi, door de Chinese autoriteiten in Me’uruma gearresteerd. Naar verondersteld houdt de aanhouding verband met een aantal activiteiten, mogelijk een demonstratie, die op de 80

    ste

    verjaardag van de Dalai Lama in Me’uruma plaatsvonden. Haar huidige locatie en welzijn zijn niet bekend.

  • Een maand later op 15 augustus, ook in de stad Me’uruma, riep Wokar Kyi: “Vrijheid voor Tibet”, “Er is teveel onderdrukking” en “De Dalai Lama moet terugkeren”. Ze werd onmiddellijk gearresteerd door de lokale politie en meegenomen. Haar huidige verblijfplaats is niet bekend.

  • Op 20 augustus rond half negen ‘s ochtends hield een 29-jarige vrouw genaamd Dorje Drolma een protestactie in de hoofdstraat van provinciestad Ngaba. Zij liep langs de weg en schreeuwde leuzen tegen de onderdrukking door de Chinese autoriteiten. Ze werd onmiddellijk opgepakt door ongeveer 10 politiemensen. Haar situatie sindsdien en de plaats van haar detentie zijn nog niet bekend, aldus de Kirti monniken in ballingschap.

Solo protesten in Ngaba in 2014


Drie Kirti monniken hebben in 2014 afzonderlijke solo protesten uitgevoerd. Op 2 april 2014 hield de 20-jarige Lobsang Gyatso een handgemaakte papieren Tibetaanse vlag omhoog en riep op voor vrijheid voor Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama. Hij kon veilig terugkeren naar zijn klooster, maar midden in de nacht van 15 april (2014) deed de politie een inval in zijn kamer en nam hem in hechtenis. Hij werd op 7 november 2014 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Er is geen verdere informatie over hem bekend.


De 19-jarige Lobsang Tenpa uit Kirti klooster organiseerde later die maand op 26 april 2014 een solo protest in de hoofdstraat van provinciestad Ngaba. Hij werd onmiddellijk gearresteerd en later veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.


Kirti monnik Lobsang Tinley, 21 jaar oud, hield op 26 december 2014 een solo demonstratie op de belangrijkste straat van de provinciestad Ngaba. Hij werd onmiddellijk aangehouden. Zijn welzijn en verblijfplaats zijn niet bekend.


Cluster van eenzame protesten in Kardze


Jampa Sengge


Tibetaanse demonstrant Jampa Sengge hier afgebeeld in een ongedateerde foto. (Foto afkomstig van een RFA luisteraar)


Een Tibetaanse genaamd Jampa Sengge, van onbekende leeftijd, werd op 28 november in hechtenis genomen, nadat hij folders verspreidde terwijl hij langs de belangrijkste weg liep in de provinciehoofdstad Kardze (Chinees, Ganzi) in de Kardze Tibetaanse Autonome prefectuur, aldus Radio Free Asia’s Tibetaanse Nieuwsdienst. Een Tibetaanse bron vertelde RFA: “Terwijl hij door door de straat liep, gooide hij het ??papier folders in de lucht en riep hij op voor de lange leven en de zegeningen van Gyalwa Tenzin Gyatso [de verbannen geestelijk leider, de Dalai Lama]. Na een paar minuten greep de in de stad gestationeerde politie hem, duwde hem naar de grond en voerde hem weg.”


[5]


Beelden hebben ons bereikt van de politie agenten, die proberen om alle papieren folders van de grond te halen, terwijl Tibetanen toekijken.


In oktober 2014 hield een Tibetaanse man, genaamd Dorje Rinchen, vermoedelijk van in de twintig, een protest op het centrale plein van de provinciehoofdstad Serthar (Chinese, Seda) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur het Kardze (Ganzi), aldus RFA’s Tibetaanse Nieuwsdienst.


[6]


“Vele getuigen zagen hem folders in de lucht gooien en leuzen schreeuwen, waarin hij opriep voor de lange levensduur van de [verbannen spirituele leider] Dalai Lama en vrijheid voor Tibet, voordat hij door de politie werd overmeesterd”, aldus een Tibetaanse bron, die sprak op voorwaarde van anonimiteit. De arresterende beambten bonden Dorje Rinchen’s handen achter zijn rug, dwongen zijn hoofd naar de grond, “en voerden hem weg, terwijl ze hem tegelijkertijd verschrikkelijk sloegen”, zei de bron.


Hetzelfde RFA rapport meldde dat op 3 oktober (2014), Pasang Wangchuk , een Tibetaanse zakenman en vader van drie, in de prefectuur Kardze werd aangehouden na een solo protest tegen het beleid van Peking in Tibetaanse gebieden, aldus bronnen.


Tibetanen in de Kardze Tibetaanse Autonome Prefectuur (in het Tibetaanse regio Kham) staan ??bekend om hun sterke gevoel voor Tibetaanse identiteit en nationalisme. Het politieke klimaat in de regio is met name sinds 2008 buitengewoon onderdrukkend geweest, hetgeen geleid heeft tot een aantal zelfverbrandingen, en groeps- en solo protesten. De Chinese autoriteiten hebben ervaren, dat hun loyaliteit aan de Dalai Lama en sterke weerstand, het werk “van handhaving van de openbare orde en het waarborgen van de stabiliteit … erg lastig.” heeft gemaakt.


[7]

Voetnoten


[1]


Er zijn 143 zelfverbrandingen geweest in Tibet sinds 2009: zie



http://www.savetibet.org/resources/fact-sheets/self-immolations-by-tibetans/


[2]

Gedocumenteerd in het ICT-rapport,


‘Daden van Veelzeggende Kwaardaardigheid: De criminalisering van de Tibetaanse zelfverbrandingen’


[3]


Tibetaanse demonstranten hebben over het algemeen handgemaakte Tibetaanse ‘sneeuw leeuw’ vlaggen laten zien. In dit geval werd Tashi Dhondup gefotografeerd met een vlag, die door boeddhisten over de hele wereld symbool staat voor het boeddhisme. Hoewel het niet mogelijk om dit direct te bevestigen, is er een mogelijkheid dat Tashi Dhondup misschien zijn protest een minder nationalistische insteek wilde geven.

Zie
[4]ICT-rapport, 28 september 2015,


‘Golf van vreedzame protesten in Ngaba : repressie en verdere beperkingen opgelegd’


[5]

Radio Free Asia rapport, 30 november 2015,


http://www.rfa.org/english/news/tibet/solo-11302015142320.html


[6]

Radio Free Asia rapport, 17 oktober 2014,


http: //www.rfa .org / engels / nieuws / tibet / jeugd-10172014135212.html


[7]


ICT-rapport, ‘Tien Tibetanen gewond nadat de politie opende in Kardze, Tibet’, 13 augustus 2013,



http://www.savetibet.org/ten -tibetans-verwonde-na-politie-open haard-in-Kardze-Tibet /

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer