Golf van vreedzame solo protesten in Ngaba: repressie en verdere beperkingen opgelegd
Afgelopen maand vond er een golf van dappere solo protesten plaats in Tibet.
-
In 2015 vond een golf van vreedzame solo protesten in Ngaba (Chinees: Aba) plaats, een van de meest repressieve gebieden in Tibet, in verband met een belangrijk politieke jubileum in augustus en de Dalai Lama’s verjaardag in juli. In hun solo demontraties riepen de Tibetaanse monniken en jonge vrouwen op voor de terugkeer van de Dalai Lama, en vrijheid voor Tibet. Sommigen hielden afbeeldingen van de verbannen Tibetaanse religieuze leider omhoog of hielden hun handen samengevouwen in gebed.
-
Ngaba is het gebied waar de zelfverbrandingen van Tibetanen in 2009 begonnen, maar het is opmerkelijk dat deze protesten een ander patroon volgen, de jonge monniken en vrouwen, die demonstreerden – en nu verdwenen zijn – hebben zichzelf niet hebben verwond.
-
Sindsdien hebben foto’s ICT bereikt van toegenomen patrouilles van paramilitaire oproerpolitie in de straten van provinciestad Ngaba, in Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo). De acties van de demonstranten zijn des te opvallender, gezien de politieke context; ze weten dat het gevolg van zelfs milde uitingen van ontevredenheid in Ngaba waarschijnlijk ernstige marteling in detentie en wellicht gevangenis straf betekent.
-
Van de negen protesten sinds juli werden vier uitgevoerd door jonge vrouwen, met een verder protest door een vrouw van in de zestig. Vier jonge monniken van het Kirti klooster in Ngaba voerden ook solo protest uit, waarbij twee van hen familie banden hebben met Tibetanen, die al voor protesten in de gevangenis zitten.
Adrak, 20, die op 10 september een solo protest uitvoerde en schreeuwde: “Vrijheid voor Tibet! Moge de Dalai Lama 10.000 jaar leven!”
Op 10 september voerden twee jonge Kirti monniken afzonderlijke protesten uit tegen de Chinese regering, na eerdere protesten op 7 en 9 september. De twintig-jarige Kirti monnik Adrak liep in de ochtend van 10 september door de hoofdstraat van de provinciestad Ngaba en schreeuwde “Vrijheid voor Tibet! Moge de Dalai Lama 10.000 jaar leven!”
Hij werd onmiddellijk door de politie aangehouden. Toen ze hem onder het wegvoeren zeer zwaar sloegen, begonnen veel Tibetaanse toeschouwers uit protest te schreeuwen, en sommigen van hen werden geslagen en zelf weggevoerd, aldus twee Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala, India. Onder de tegen de behandeling van de monnik protesterende omstanders, die door de politie werden aangehouden, was een vrouw genaamd Aye Gumo, van ongeveer 64. Haar huidige toestand en verblijfplaats zijn niet bekend. Aye Gumo is een arbeiderster en straatveegster uit het dorp Kharsar in de provincie Ngaba, in de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur Ngaba.
Adrak, de protesterende Kirti monnik, is de jongste van negen kinderen uit een dorp in de gemeenste Choejema, Ngaba. Hij sloot zich op jonge leeftijd bij het Kirti klooster aan. In 2012 werd zijn neef Losang Tsultrim veroordeeld tot 12 jaar voor betrokkenheid bij een zelfverbrandingsprotest. Sinds vanaf 2009 de golf van zelfverbrandingen – nu in totaal meer dan 140 – Tibet overspoelden, heeft de Chinese Communistische Partij als reactie de repressie in heel Tibet geïntensiveerd, door hen die een vermeende “band” hebben met zelfverbranders te bestraffen, inclusief vrienden, families en zelfs hele gemeenschappen.
[1]
Ook op 10 september hield de 22 jaar oude Kirti monnik Losang om ongeveer 6 uur ‘s avonds een vergelijkbaar protest in de hoofdstraat. Hij werd meegenomen door de politie en zijn huidige verblijfplaats niet bekend.
Losang, die uit het landelijke gebied Chukle Gabma komt, trad op een jonge leeftijd toe tot het Kirti klooster en studeerde in de logica klas. Kirti monniken in ballingschap meldden ook nog een demonstratie op 10 september door een groep leken, die rustig langs de hoofdstraat en Kirti leuzen schreeuwden, maar geen verdere details zijn beschikbaar.
Zowel Losang en Adrak’s protesten vonden plaats op de belangrijkste straat in de buurt van het Kirti klooster, dat bekend staat als “Helden [of Martelaars] Straat” vanwege het aantal zelfverbrandingen, dat hier heeft plaatsgevonden. Volgens Kirti monniken in ballingschap: “[Na de protesten], staan de belangrijkste straten en kruispunten in de provinciestad onder streng toezicht van de veiligheidstroepen en alle internetverbindingen zijn afgesneden, met uitzondering die in de regeringskantoren. Voor alle particuliere gebruikers is het internet afgesloten. Bussen en auto’s vol met politie waren te zien in de belangrijkste straten en kruispunten, toen troepenversterkingen arriveerden om de orde in Aba hardhandig af te dwingen).
Troepen in de straten van de provinciestad Ngaba (Chinees: Aba) naar aanleiding van de protesten in september
Op 11 september liepen vijf in de logica klasse van het Kirti klooster studerende monniken – dezelfde klas als een van de demonstranten de dag daarvoor – in de richting van de grens van het zomerresidentie gebied van het klooster, toen ze werden geslagen en aangehouden door de politie, aldus dezelfde bronnen. Ze werden twee of drie dagen later vrijgelaten, met uitzondering van de 22-jarige Losang Sonam. De redenen voor zijn aanghouden detentie en de plaats waar hij wordt vastgehouden, zijn niet bekend. Losang Sonam is de oudste van de vier kinderen, ook uit het dorp Kharsar, en hij werd op jonge leeftijd een Kirti monnik.
(Links) Jampal Gyatso’s protest op 9 september. Hij houdt een groot in een zegen sjaal (khatag) gewikkeld portret van de Dalai Lama vast en roept op tot vrijheid voor Tibet.
(Rechts) Jampal Gyatso, die 9 september in de hoofdstraat van de
provinciestad
Ngaba protesteert
Op 9 september protesteerde rond het middaguur liep een monnik, Jampal Gyatso van 21, uit de logica klas van het Kirti-klooster, in de hoofdstraat van de provinciestad Ngaba, met een groot portret van de Dalai Lama, gewikkeld in een zegen sjaal (khatag), waarbij hij opriep tot vrijheid voor Tibet. Hij werd onmiddellijk door de politie gearresteerd en zijn huidige verblijfplaats is niet bekend, aldus de twee Kirti monniken in ballingschap, Kanyag Tsering en Lobsang Yeshe. Een korte video clip van Jampal Gyatso, die in de straat loopt met de grote portret, is verspreid onder de Tibetanen in ballingschap.
Jampal Gyatso komt uit het pastorale Me’uruma gebied en is de jongste van drie kinderen. Hij werd op jonge leeftijd lid van het Kirti-klooster.
00:00 00:13
Losang Kalsang, die op 7 september protesteerde |
Twee dagen voor Jampal Gyatso’s protest, op 7 september om ongeveer 3 uur ‘s middags, organiseerde de 19-jarige Kirti monnik Losang Kalsang een protest in de provinciestad, en schreeuwde “Vrijheid voor Tibet! Moge de Dalai Lama 10.000 jaar leven!” en andere protestleuzen tegen de Chinese overheid. Hij werd door de politie meegenomen en zijn huidige verblijfplaats is niet bekend. Opmerkelijke beelden van zijn protest en detentie worden verspreid onder de Tibetaanse ballingen: Hij is te zien langs de straat met een omhoog gehouden foto van de Dalai Lama. Als de politie in actie komt, grijpen ze het beeld, dat op de grond valt, omsingelen hem, en slepen hem weg. Terwijl hij wordt weggevoerd, roepen Tibetaanse toeschouwers en schreeuwen als uiting van steun.
Losang Kalsang komt ook uit het
pastorale
Me’uruma gebied in de provincie Ngaba en is de tweede van vier kinderen. Hij werd als kind lid van het klooster en studeerde in 2014 in de voorbereidende filosofie klas, aldus de Kirti monniken in ballingschap . Vorig jaar riep zijn kamergenoot en neef Losang Tenpa protestleuzen in de stad
Ngaba. Hij werd veroordeeld tot twee jaar cel en zit nog steeds in de gevangenis. De verbannen Kirti monniken zei: “In 2008 werden zijn ooms Tsedak en Choepel veroordeeld tot zes en vier jaar gevangenisstraf, respectievelijk, dus hij heeft uit eerste hand ervaring met zulke dingen.”
Twee jonge Kirti monniken, Tapey en Phuntsog, waren de eerste Tibetanen, die zich in 2009 en 2011 in Tibet in brand staken bij het begin van de golf van zelfverbrandingen.
[2]
Terwijl de eerdere zelfverbrandingen door monniken werden uitgevoerd, met name uit het belangrijke Kirti klooster, namen leken daarna de zelfverbrandingen over.
Een Tibetaan uit Ngaba, die de begrafenisrituelen bijwoonde voor Phuntsog, die zichzelf in brand stak op 16 maart 2011, zei: “Deze jonge Tibetanen, die [in de afgelopen weken] hebben geprotesteerd zijn zo vastbesloten en moedig, en het is zo goed om te zien, dat ze zichzelf geen schade berokkenen [door het uitvoeren van zelfverbranding].”
De hoofd lama van het Kirti klooster, Kirti Rinpoche, die in ballingschap in Dharamsala, India woont, heeft gezegd dat “de zelfverbrandingen voortkomen uit de ondraaglijke door de Chinese autoriteiten opgelegde onderdrukking en hun beleid, dat de Tibetaanse religie en cultuur ondermijnt”.
[3]
Wangmo bij haar aankomst in Meuruma, in de gemeente Ngaba.
|
De recente golf van solo protesten in Ngaba begonnen in juli, toen twee jonge Tibetaanse vrouwen werden vastgehouden, kennelijk na afzonderlijke demonstraties. Een tengere jonge vrouw genaamd Wangmo, van vroeg in de twintig, werd op 15 juli gearresteerd in het dorp Me’uruma, in Ngaba, nadat ze geroepen had om de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en vrijheid voor de Tibetanen.
[4]
Wangmo, die twee kinderen heeft, liep langs de hoofdweg van de stad Me’uruma met een portret van de Dalai Lama, volgens het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie. Haar vrijlating uit hechtenis werd gemeld op 23 Juli door Tibetaanse bronnen in ballingschap; een foto van haar bij haar vrijlating toont haar gedrapeerd in khatags (zegening sjaals), die door de lokale bevolking zijn gegeven om hun respect te tonen voor haar acties.
Eerder in dezelfde maand op 2 juli (2015) werd een andere Tibetaanse vrouw, genaamd Tashi Kyi, 20, in dezelfde stad gearresteerd door de Chinese autoriteiten. De aanhouding wordt in verband gebracht met aan een aantal activiteiten, wellicht een demonstratie, die op de 80
ste
verjaardag van de Dalai Lama in het drop Me’uruma plaatsvonden.
[5]
Haar huidige locatie en welzijn zijn niet bekend. Tashi Kyi is opgegroeid met haar nomade ouders en heeft nooit formele scholing gekregen.
[6]
Een maand later demonstreerde een andere jonge vrouw van vroeg in de twintig in dezelfde stad, Me’uruma in de provincie Ngaba. Op 15 augustus riep Wokar Kyi “Vrijheid voor Tibet”, “We hebben te veel repressie geleden” en “De Dalai Lama moet terugkeren”, aldus rapporten door twee Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala, India. Ze werd onmiddellijk gearresteerd door de lokale politie en meegenomen, en haar huidige verblijfplaats is onbekend. Wokar Kyi is getrouwd en heeft een vier jaar oude zoon. Als kind hielp ze haar ouders met het zorgen voor hun vee en is niet naar school gaan.
Vijf dagen later, op 20 augustus om ongeveer 8:30 ‘s ochtends, hield een 29-jarige vrouw genaamd Dorje Drolma een protestactie in de hoofdstraat van de provinciestad Ngaba, en liep daarbij langs de weg en schreeuwen leuzen tegen de onderdrukking door Chinese overheid. Ze werd onmiddellijk opgepakt door ongeveer 10 politiemensen en haar situatie en de plaats van detentie zijn nog niet bekend, aldus de Kirti monniken in ballingschap. Dorje Drolma is de tweede van vier dochters uit Me’uruma en een moeder van drie kinderen.
De restrictieve klimaat in Tibet is in de afgelopen maanden bijzonder intens geweest in de aanloop naar de verjaardag van de oprichting van de Tibetaanse Autonome Regio in september en een belangrijke beleidsvergadering over Tibet op 24 en 25 augustus.
[7]
Dorjee Dolma, 29, die op 20 augustus in de hoofdstraat van de provinciestad Ngaba een protestactie hield, liep langs de straat en schreeuwde leuzen tegen de onderdrukking door de Chinese overheid.
Voetnoten
[1]
ICT-rapport, ‘Acts of Significant Evil: de criminalisering van zelfverbrandingen’, 31 juli 2014,
http://www.savetibet.org/acts-of-significant-evil/
[2]
http://www.savetibet.org/resources/fact-sheets/self-immolations-by-tibetans/
[3]
ICT persbericht van 19 maart, 2013,
http://www.savetibet.org/kirti-rinpoche-chief-abbot-of-kirti-monastery-in-london-this-week/
[4]
Tibetaanse ballingschap website, 18 juli 2015,
http://www.phayul.com/news/article.aspx?id=36265
[5]
De Dalai Lama vierde zijn 80ste verjaardag op 6 juli, 21 juni in de Tibetaanse kalender. Zie ICT fotoreportage, 29 juni 2015,
https://www.savetibet.org/dalai-lamas-80th-birthday-celebrated-in-tibet-despite-chinese-clampdown/
[6]
TCHRD rapport, 12 juli 2015,
http://www.tchrd.org/tibetan-woman-20-detained-in-connection-with-dalai-lamas-80th-birthday/
[7]
ICT rapporten, 8 september, 2015,
http://www.savetibet.org/tough-warnings-on-anti-separatism-from-party-leaders-at-political-anniversary-in-tibet/
and 28 augustus 2015,
https://www.savetibet.org/major-policy-meeting-on-tibet-in-buildup-to-sensitive-anniversary/