EX POLITIEKE GEVANGENE DHONDUP WANGCHEN ONTMOET DALAI LAMA
Op 1 juli ontving de Dalai Lama in zijn thuisbasis Dharamsala Dhondup Wangchen, 15 jaar nadat hij vanwege het maken van een documentaire was gearresteerd en gemarteld door de Chinese autoriteiten. Op foto’s is te zien hoe hij de zegen krijgt van de Tibetaanse leider in ballingschap.
In de woorden van Voice of America: “Tijdens de ontmoeting presenteerde Wangchen een serie video’s van Tibetanen in Tibet. Centrale boodschap: we hopen onze leider ooit terug te zien in Tibet”.
ICT president Tencho Gyatso: “We zijn blij dat hij samen met zijn familie eindelijk Dharamsala heeft kunnen bezoeken. Dhondup heeft enorm geleden door zijn moedige activisme voor de Tibetanen. Na alles wat hij heeft doorstaan is het prachtig om hem de ontvangst van zijn leven te zien krijgen”.
“LEAVING FEAR BEHIND”
In augustus 2008 werd Wangchen’s documentaire “Leaving fear behind” voor het eerst vertoond aan buitenlandse journalisten in Beijing, dagen voor de Olympische Spelen daar begonnen.
In de film vertellen Tibetanen over de onderdrukking door China en over hun gevoelens voor de Dalai Lama, alsmede hun visie op de Olympische Spelen.
Aan het eind van de documentaire vertelt de maker dat hij geen onderhoudende film heeft gemaakt, nee “dit gaat over het noodlot van de Tibetanen, hulpeloos en gefrustreerd”.
Vijf maanden voor de premiere werd Wangchen gearresteerd. En, zoals hij voor een Amerikaanse regeringscommissie, verklaarde: “Het martelen begon meteen na mijn gevangenneming”.
Ook na zijn vrijlating in 2014 bleef hij onder surveillance en werd hij regelmatig lastiggevallen. Na zijn vlucht uit Tibet kwam hij in 2017 aan in San Francisco, waar zijn familie al op hem wachtte.
Golok Jigme, een Tibetaanse monnik die meewerkte aan de film, werd ook gemarteld. Hij ontsnapte in 2014 naar de VS en ontmoette vier jaar later vice-president Mike Pence.
NOBELPRIJS
Grote internationale erkenning bleek vorig jaar toen hij genomineerd werd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg de International Press Freedom Award en de Vaclav Havel Prize for Creative Dissent. Zijn strijd voor het Tibetaanse volk zet hij onverminderd voort. Vorig jaar nog ontmoette hij veel Europese parlementariërs en regering officials in de aanloop naar de Beijing Olympische Winterspelen.
Behalve de Dalai Lama had Wanghen ook een ontmoeting met de Tibetaanse regering in ballingschap.Hij blijft nog tot eind deze maand in Dharamsala.