VERSLAG: Dhondup Wangchen bezoekt Nederland
Vorige week bracht Tibetaanse activist en filmmaker Dhondup Wangchen een bezoek aan Nederland. Zijn bezoek was onderdeel van de campagne My Olympic Oath. Met deze campagne wil Dhondup Wangchen voorkomen dat de Olympische Spelen in China doorgaan.
Speciale Procedure in het Parlement
Het bezoek van Dhondup werd op woensdag afgetrapt door een Speciale Procedure in het Parlement. Deze ‘Speciale Procedure’ is een formele procedure om externe partijen te ontvangen namens de Commissie Buitenlandse Zaken.
Tijdens de procedure sprak Dhondup Wangchen met de leden van de Tweede Kamer, Sjoerd Sjoerdsma (D66), Ruben Brekelmans (VVD) en Raymond de Roon (PVV). In zijn inleiding vertelde Dhondup zijn persoonlijke verhaal. Vervolgens benadrukte hij dat er in Tibet culturele genocide plaatsvindt. Tot slot waarschuwde hij de Kamerleden dat de Nederlandse regering voorzorgsmaatregelen moet nemen om te voorkomen dat Nederlandse sporters worden misbruikt om Chinese mensenrechtenschendingen in Tibet en elders in China te legitimeren. Dhondup pleitte voor het aflassen van de Olympische Winterspelen in Beijing of op zijn minst een diplomatieke boycot.
Nationaal Olympisch Comité NOC*NSF
Dhondup werd op donderdag ontvangen door twee afgevaardigde van het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF): Geert Slot, woordvoerder NOC*NSF en Herbert Wolff, directeur internationale zaken NOC*NSF. De bijeenkomst vond plaats op het kantoor van Amnesty International in Amsterdam. Het doel van de bijeenkomst was het overhandigen van Dhondup’s persoonlijke brief.
Tijdens de overhandiging was er een levendige en open uitwisseling tussen Dhondup en de twee NOC-vertegenwoordigers. Dhondup benadrukte dat hij niet tegen de Olympische Spelen is, maar dat hij uit eigen ervaring weet dat China zich in 2008 niet aan zijn beloften heeft gehouden en dat er geen reden is om aan te nemen dat ze dat dit keer wel zullen doen. Dhondup benadrukte dat hij zich zorgen maakt dat de atleten worden misbruikt om grove schendingen van de mensenrechten in China en Tibet te legitimeren.
Herbert zei dat hij de door Dhondup verstrekte informatie met de atleten en anderen zal delwn. Het NOC onderhoudt daarnaast nauw contact met de Nederlandse regering over de voorbereiding van de Nederlandse atleten. Wat betreft de beslissing om de Spelen na de verslechterde mensenrechtensituatie na 2008 opnieuw aan China toe te kennen, verwees hij naar de verantwoordelijkheid van het internationaal Olympisch Comité (IOC).
Dhondup onderstreepte hoe belangrijk het is dat de atleten zich ervan bewust zijn dat er misbruik van hen wordt gemaakt. De vertegenwoordigers van het NOC verzekerden Dhondup dat zij alle relevante informatie aan het verzamelen zijn en een ontmoeting zullen hebben met Amnesty om input voor hun brief aan de atleten te bespreken.
Amnesty International
Dhondup werd vrijdags op het hoofdkantoor van Amnesty International ontvangen door Dagmar Oudshoorn (onlangs benoemde directeur van Amnesty Nederland), Stijn DeKlerck (sinoloog, filmmaker en docent aan de universiteit van Leuven) en Nicole Sprokel (Senior Political Affairs Officer en voormalig voorzitter van de Brede Mensenrechtencoalitie in Nederland, waar ICT-Europe deel van uitmaakt).
Dhondup benadrukte bij Amnesty dat er steeds minder ruimte is voor de gewone burger om zich te uiten in Tibet. Hij vroeg Amnesty om bij het Nationaal Olympisch Comiteé (NOC) te pleiten dat sporters niet worden gebruikt voor sportwashing. Amnesty beloofde in december met het NOC te praten en hen vragen hun atleten voor te lichten over de mensenrechtensituatie in China en Tibet.
Vertoning documentaire ‘Leaving Fear Behind’
Vrijdags werd in een intieme sessie Dhondup’s documentaire ‘Leaving Fear Behind’. De filmvertoning vond plaats in Theater Vrijburcht in samenwerking met Tibet Support Group. Na de vertoning was er de gelegenheid Dhondup Wangchen vragen te stellen.
Leaving fear behind is een documentairefilm van Dhondup Wangchen en Jigme Gyatso over de onderdrukking van Tibet door de communistische Chinese regering. De première in 2008, het jaar van de Olympische Zomerspelen in Peking, leidde tot Wangchens arrestatie. In 2014 is hij pas weer vrijgekomen en uiteindelijk naar de VS gevlucht. Nu de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking gehouden zullen worden, reist Dhondup Europa doorom zijn verhaal te delen. Zolang de Chinese regering de mensenrechten met voeten treedt, zouden er geen Olympische Spelen in Peking gehouden moeten worden.
En nog véél meer!
Naast het drukke programma van Dhondup Wangchen in Nederland was zijn er ook diverse interviews gegeven aan de Nederlandse pers en vond er een bijzondere ontmoeting plaats met Oeigoerse activist Alerk Ablikim en deTibetan Community in Nederland.
Het radio item over Dhondup’s bezoek luister je terug via deze link. De foto’s van de ontmoeting met Alerk staan hieronder.