26 November 2012

Drie zelfverbrandingen in twee dagen brengt totaal in Tibet op 81

24 november 2012
International Campaign for Tibet

.   Tamdrin Kyab, leeftijd 23 en een voormalige Tibetaanse boeddhistische monnik, stak zichzelf in brand en overleed op 23 november in het dorpje Luchu in de provincie Gansu.
.   Tamdrin Dorjee, leeftijd 29, stak zichzelf in de avond van 23 november aan de voorzijde van een overheidsgebouw in Dokarmo in brand in het Tsekhog gebied van Rebkong in de provincie Qinghai. Men hoorde hem schreeuwen voor een lange levensduur voor de Dalai Lama, met zijn handen samengevouwen als in gebed.
.   Lubhum Gyal, leeftijd 18, overleed op 22 november na zichzelf in lichterlaaie gezet te hebben in de hoofdstraat van het dorpje Dowa in Rebkong.
.   Ambtenaren in gebied van Rebkong hebben Tibetanen gewaarschuwd om niet naar de huizen van degenen die zichzelf in brand gestoken hebben, te gaan om medeleven te betuigen. Ze zeiden ook dat als monniken gaan bidden voor zelfverbranders, hun kloosters zullen worden gesloten, en dat de familieleden van mensen die zichzelf hebben verbrand, zullen worden gestraft (ICT-nieuwsbericht, Jonge Tibetaanse vader steekt zichzelf in brand in Tsekhog).
.   Het aantal Tibetaanse zelfverbrandingen in Tibet bereikt hiermee met drie in twee dagen de 81.

De zelfverbranding van Tamdrin Kyab
Tamdrin Kyab, 23-jaar oud, was vroeger een monnik bij het Shitsang klooster. Hij legde zijn monniksgewaad in 2007 af om zijn nomadische familie te helpen. Tamdrin Kyab had drie broers, waaronder één die is nog steeds monnik is in het Shitsang klooster. De familie kwam uit het dorp Palgur Nagri in Ma Nge Shang in Luchu (Chinees: Luqu), Kanlho (Chinees: Gannan), de provincie Gansu.
Tamdrin Kyab stak zichzelf in brand rond 10 uur p.m. in de buurt van de rivier de Luchu. Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap, was de lokale bevolking niet op de hoogte van zijn zelfverbranding omdat het ‘s nachts gebeurde. Pas in de ochtend vonden mensen zijn lichaam en namen het mee terug naar zijn huis. Lokale Tibetanen en monniken van het Shitsang klooster verzamelden zich bij zijn huis om te bidden en hun medeleven te betuigen.
Volgens dezelfde bronnen had Tamdrin Kyab gehoord over de zelfverbrandingen in Tibet. Hij had ook gezegd dat er geen reden was om te leven zonder de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet.

De zelfverbranding van Tamdrin Dorjee
Tamdrin Dorjee stak zichzelf op 23 november in brand. Hij kwam uit het dorp Makor in de gemeente Dokarmo in het Tsekhog gebied van Rebkong (Chinees: Tongren), de Tibetaanse Autonome Prefectuur Malho (Chinees: Huangnan), provincie Qinghai. Volgens een Tibetaanse bron in ballingschap, “Toen de vlammen hoger oplaaiden, kon men zien hoe hij zijn handen samen vouwde in gebed, waarbij hij schreeuwde voor een lange levensduur van de Dalai Lama.”
Officiële waarschuwingen trotserend, verzamelden zich volgens dezelfde bronnen ballingschap meer dan duizend mensen zich op de plaats van zijn zelfverbranding onder het bidden voor een lange levensduur van de Dalai Lama en het zingen van mantra’s. Vervolgens verzamelden ze zich voor de crematie van Tamdrin Dorjee.

De zelfverbranding van Lubhum Gyal
Op 22 november overleed Lubhum Gyal, 18 jaar oud, na zichzelf in lichterlaai gezet te hebben in de hoofdstraat van het dorp Dowa in Rebkong. Tibetanen verzamelden zich bij de plaats van de zelfverbranding van Lubhum Gyal. Vervolgens, zonder rekening te houden met de officiële waarschuwingen, namen ze zijn lichaam mee voor crematie in de buurt het Dowa klooster, waar monniken gebedsrituelen uitvoerden.

Tsering Jampa, Executive DIrector van de International Campaign for Tibet in Europe, zei: “Tibetanen, die zichzelf in brand steken – in steeds snellere successie – worden niet duidelijk weerhouden door de opbouw van beveiligingstroepen of andere intimidatie van Chinese zijde. Toch lijken de autoriteiten te verwachten dat verdere onderdrukking de wilskracht van toekomstige zelfverbranders zal afschrikken of afmatten. Maar tenzij en totdat er een sprake is van initiatief dat de cyclus van repressie en protest kan doorbreken, denk ik dat we allemaal moeten erkennen dat meer Tibetanen bereid zullen zijn om de pijnlijke actie van zelfverbranding te ondernemen. En dat is een afschuwelijke en onaanvaardbare inschatting.”
In Rebkong volgde een aantal zelfverbrandingen op een bezoek van een ambtenaren, die Tibetanen sommeerden om geen foto’s van de Dalai Lama te bewaren. De drieëntwintig jaar oude Tamdrin Tso, die zichzelf op 7 november in brand stak, liet een brief aan haar vader na, waarin ze stelde: “Vader, het is zo moeilijk om een Tibetaan te zijn. We kunnen niet eens bidden tot de foto van de Dalai Lama. We hebben helemaal geen vrijheid.” (Een verzameling door Woeser van de laatste woorden van 19 zelfverbranders, uitgegeven door Global Voices op 23 november 2012).
Duizenden Tibetanen, inclusief kleine kinderen, marcheerden op 9 november door de straten van Rebkong in een vreedzame demonstratie, die volgde op emotionele bijeenkomsten van de Tibetanen na twee eerdere zelfverbrandingen. (ICT-nieuwsbericht, Escalatie aantal Tibetaanse zelfverbrandingen aan vooravond Chinese partijcongres; Tibetanen verzamelen zich in grote getale op begrafenis locaties).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer