23 november 2012

Jonge Tibetaanse vader steekt zichzelf in brand in Tsekhog

19 november 2012 – International Campaign for Tibet

Ambtenaren waarschuwen Tibetanen zich niet bij crematies te verzamelen

Een 24-jarige Tibetaan, Sangdag Tsering, stak zichzelf op 17 november in brand en stierf in een gehucht in Tsekhog in Rebkong, Qinghai, waar sinds 4 november acht zelfverbrandingen hebben plaatsgevonden. Hij was de tweede Tibetaan die zichzelf op 17 november in brand stak, na de dood van een moeder van twee, Chagmo Kyi, die zichzelf in brand stak op het Dolma Plein in Rebkong.

Ambtenaren in het gebied van Rebkong hebben mensen gewaarschuwd niet naar de huizen van mensen, die zichzelf in brand gestoken hebben, te gaan om hun medeleven uiten. Ze zeiden ook, dat als monniken gaan om te bidden voor mensen die zichzelf in brand gestoken hebben, hun kloosters zullen worden gesloten en dat de families van mensen, die zichzelf in brand hebben gestoken, zullen worden gestraft.

Honderden, soms duizenden Tibetanen woonden de afgelopen twee weken crematies van Tibetanen bijg, die zichzelf in Rebkong in brand gestoken hebben. Lokale Tibetanen en monniken kwamen op 17 november bijeen om de dood van Chagmo Kyi te gedenken, ondanks de intense militaire opbouw over de afgelopen week. Volgens Tibetaanse bronnen werden de honderden Tibetanen tijdens het bijwonen van haar crematie omringd door troepen. Duizenden Tibetanen verzamelden zich op 8 november na de zelfverbranding van de Tibetaanse nomade Jinpa Gyatso op dezelfde plaats, het Dolma Plein in Rebkong, en een groot aantal Tibetanen verzamelden zich ook in het dorp Dowa in Rebkong om te bidden voor Nyangchag Bum, één van de twee Tibetanen die zichzelf op maandag 12 november in brand stak en overleed. (ICT: Duizenden Tibetanen mobiliseren zich in reactie op zelfverbrandingen ondanks opbouw beveiligingstroepen).

Sangdang Tsering stak zichzelf op 17 november rond 7 uur buiten een overheidsgebouw in brand in het dorp Dokar Mo in de gemeente Tsekhog (Chinees: Zeku / Zekog), die naast Rebkong (Chinees: Tongren) ligt, in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Malho (Chinees: Huangnan) in Qinghai (het Tibetaanse gebied Amdo). Beveiligingspersoneel ter plekke probeerde de vlammen met water te doven, maar dat mislukte.

Sangdang Tsering was getrouwd en had een drie-jaar oude zoon. Een Tibetaan in ballingschap zei dat Sangdag Tsering vaak had gesproken over het feit dat de Dalai Lama niet in Tibet mag komen, dat Tibetanen geen rechten hebben, en dat de Panchen Lama nog steeds in de gevangenis zit, verwijzend naar de jongeman, die door de Dalai Lama erkend is als de 11de Panchen Lama en in 1995 op de leeftijd van zes in een Chinese gevangenis verdween.
Sangdag Tsering werd in de buurt van een plaatselijke klooster gecremeerd, en volgens dezelfde bronnen verzamelden zich honderden Tibetanen bij de crematie.

Tsering Jampa, Excutive Director van de International Campaign for Tibet in Europe, zei: “Tibetanen over heel Rebkong hebben op de zelfverbrandingen gereageerd door zich in grote getale te verzamelen en te bidden. Tot nu toe is hun enige ruimte gegeven om dit te doen, maar nu is de militaire opbouw en communicatie blackout voltooid. Dergelijke onderdrukkende maatregelen zullen naar alle waarschijnlijk de spanningen en het kans op instabiliteit vergroten. In plaats daarvan zouden de autoriteiten zich moeten laten leiden door wat de zelfverbranders aangeven en de legitieme grieven van het Tibetaanse volk aanpakken.”

Sangdag Tsering was de 76ste Tibetaan in Tibet die zichzelf sinds februari 2009 in brand heeft gestoken (ICT: Self-Immolations Inside Tibet Fact Sheet).

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer