7 February 2020

Amerikaanse politici Pelosi, Trump, bidden voor Tibetaanse politieke gevangenen tijdens 'Prayer Breakfast'

Amerikaanse politici Pelosi en Trump, bidden voor Tibetaanse politieke gevangenen tijdens ‘Prayer Breakfast’

Nancy Pelosi ging Amerika’s leiders gisterochtend tijdens het “National Prayer Breakfast” voor in het gebed voor religieuze gevangenen in Tibet. Golog Jigme, een Tibetaanse monnik en voormalig politieke gevangene die ontsnapte aan de marteling en gevangenschap, was hierbij op uitnodiging aanwezig. Dit verhoogde het bewustzijn van de meedogenloze onderdrukking van Tibetanen.

House Speaker Nancy Pelosi, D-Californië leidde de bijeenkomst in een gebed voor ‘de armen en de vervolgden’ tijdens het evenement in Washington, DC. De eerste groep die ze noemde: Tibetaanse boeddhisten.

“Laten we bidden voor de Panchen Lama en alle Tibetaanse boeddhisten in de gevangenis in China of vermist omdat ze hun geloof hebben gevolgd,” zei Pelosi terwijl Trump zijn ogen sloot en zijn hoofd boog in gebed.

Panchen Lama en de Dalai Lama

De Panchen Lama, een van de belangrijkste figuren in het Tibetaans boeddhistische geloof, wordt sinds 1995 vermist toen de Chinese regering hem en zijn familie ontvoerde. Hij was toen pas zes jaar oud.

In zijn plaats installeerde China – dat Tibet, een historisch onafhankelijk land, al meer dan 60 jaar op brute wijze bezet – zijn “eigen Panchen Lama”, die de propaganda van de Chinese overheid papegaait.

China is van plan deze imitatie Panchen Lama te gebruiken om in de toekomst een onwettige Dalai Lama te helpen benoemen zodra de huidige Dalai Lama, nu 84, uiteindelijk overlijdt.

Vorige week speelde Pelosi een leidende rol toen het Huis de Tibetan Policy and Support Act goedkeurde, een tweeledig wetsvoorstel en toekomstig officieel Amerikaans beleid, dat alleen Tibetaanse boeddhisten de opvolging van de Dalai Lama kunnen bepalen en Chinese ambtenaren die  een toekomstige Dalai Lama proberen te benoemen zullen bestraffen. De TPSA zal ook de Amerikaanse ondersteuning voor Tibetanen drastisch verbeteren.

 

Tibetaanse politieke gevangenen

Tibetaanse Politieke Gevangenen

Amerikaanse leiders hebben China bekritiseerd omdat het de verblijfplaats van de echte Panchen Lama blijft verbergen. Vice-president Pence sprak vorig jaar over de Panchen Lama tijdens zijn toespraak tijdens de ministeriële bijeenkomst om religieuze vrijheid te bevorderen.

Tijdens hetzelfde evenement sprak Nyima Lhamo -wiens oom, een Tibetaanse lama naar verluidt in de gevangenis werd vermoord door Chinese functionarissen- rechtstreeks met Trump in de Oval Office over het lot van het Tibetaanse volk.

Rep. James McGovern, D-Mass., Voorzitter van de Congressional-Executive Commission on China, heeft de Panchen Lama ook “aangenomen” als gewetensgevangene.

De Panchen Lama is een spraakmakende zaak, maar hij is zeker niet de enige Tibetaanse politieke gevangene. Volgens de Congressional-Executive commissie zijn er momenteel meer dan 500 Tibetaanse politieke gevangenen in hechtenis.

Wil jij politieke gevangenen helpen?  Stuur ze een persoonlijk bericht en lees hun verhaal.

Stuur een bericht!

 

 

Tibetaanse monnik Golog Jigme tijdens National Prayer Breakfast 

Tibetaanse monnik Golog Jigme tijdens National Prayer BreakfastGolog Jigme (ook bekend als Golog Jigme Gyatso), een Tibetaans boeddhistische monnik, is een voormalige politieke gevangene. Hij werd twee keer gearresteerd: in 2009 en 2012, voor zijn rol bij het helpen creëren van “Leaving Fear Behind”, een aangrijpende documentaire waarin Tibetanen de Chinese onderdrukkende heerschappij in hun land bespreken. Nadat Golog Jigme in 2012 ontsnapte uit de gevangenis en de onderdrukking van de Chinese overheid, is hij uiteindelijk in 2014 gevlucht naar India, en door naar Switzerland waar hij de mensenrechten van Tibetanen aan de kaak blijft stellen.

Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...