Politieke gevangenen

Elektrische schokken die hen door de kamer deden vliegen.

Aangevallen worden door honden. Sexuele mishandeling.

Dit is wat Tibetaanse politieke gevangene moeten doorstaan in Chinese gevangenissen simpelweg omdat ze hun cultuur willen behouden, hun religie beoefenen en weerstand bieden tegen de Chinese onderdrukking.Er zijn momenteel meer dan 500 politieke gevangenen in Tibet. Onlangs heeft Human Rights Watch een rapport uitgebracht met namen van politieke gevangenen die al sinds de grootschalige protesten van 2008 vastzitten. https://www.hrw.org/news/2019/05/21/china-free-tibetans-unjustly-imprisoned

De beroemdste politieke gevangene is de Panchen Lama, een belangrijke leider in het Tibetaans Boeddhisme. In 1995 werd hij op zesjarige leeftijd door de Chinezen ontvoerd. Ondanks veel internationale verzoeken om informatie is er niets meer van hem, noch van zijn familie vernomen.

Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk werd aangeklaagd wegens separatisme en veroordeeld tot 5 jaar gevangennisstraf in 2018 nadat hij in een interview met de New York Times sprak over het belang van Tibetaans taalonderwijs voor Tibetaanse kinderen. Uit documenten van de rechtbank bleek dat zijn proces een schijnproces was.     

Ngawang Sangdrol, een Boeddhistische non, werd op 13 jarige leeftijd gearresteerd omdat zij op de markt in de buurt van haar huis ‘Vrij Tibet en lang leve de Dalai Lama’ had gezegd. De gevangenisbewaarders tilden haar op en lieten haar hoofd op de betonnen vloer stuiteren. Geïnspireerd door de Dalai Lama vergaf zij dgenen die haar mishandelden.

Zoals Ngawang Sangdrol, Tashi Wangchuk en de Panchen Lama zijn veel meer Tibetanen op vreselijke manier gemarteld voor het uitoefenen van hun rechten. 

ICT werkt aan de vrijlating van deze politieke gevangenen.

Dat kunnen we alleen met jullie steun.