Hun Verhaal

Geef politieke gevangenen een gezicht!

Gedhun Choekyi Nyima

དགེ་འདུན་ཆོས་ཀྱི་ཉི་མ།

Door de Chinese overheid ontvoerd op 6-jarige leeftijd, en nooit meer gezien.

Reden van gevangenschap: onbekend.
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 6 jaar
    Gevangen genomen op: 17 mei 1995
    Lengte gevangenschap: onbekend
    Locatie gevangenschap: Mogelijk TAR of Beijing
    Verwachtte vrijlating: onbekend
    Status: ontvoerd op 6-jarige leeftijd

     

    Teken de petitie!

     

    Een van ‘s werelds jongste politieke gevangenen, de Panchen Lama (Gedhun Choekyi Nyima) werd ontvoerd in mei 1995, toen hij zes was.

    Gedhun Choekyi Nyima wordt door de Dalai Lama erkend als de reïncarnatie van de Panchen Lama, een van de hoogste spirituele leiders in Tibet. Hij werd op 17 mei 1995 in Chinese hechtenis genomen.

    Sindsdien heeft niemand meer iets van hem gehoord of gehoord en China heeft herhaaldelijk de eisen om zijn veiligheid en welzijn te bevestigen genegeerd.

Bangri Chogtrul Rinpoche

བང་རི་མཆོག་སྤྲུལ་རིན་པོ་ཆེ།

Gevangen genomen door de Chinese overheid omdat hij in verband werd gebracht met een activist die op Potala Palace een Chinese vlag probeerde te vervangen door een Tibetaanse vlag.

Reden van gevangenschap: Seperatisme
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 33 jaar
    Gevangen genomen op: september 2000
    Lengte gevangenschap: Levenslang (omgezet in 18 jaar)
    Locatie gevangenschap: Chushur Prison, Lhasa prefecture, TAR
    Verwachtte vrijlating: juli 2021
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Bangri Rinpoche, komt uit Nangchen County, Yushu TAP, provincie Qinghai. Bangri Chogtrul Rinpoche is het hoofd van de voormalige Gyatso-kinderschool in Lhasa, een particulier gefinancierd weeshuis en school voor Tibetaanse kinderen.

    Hij werd in augustus 1999 gearresteerd omdat hij verband gebracht met Tashi Tsering, een gecontracteerde bouwer bij het weeshuis. Tashi Tsering faalde in een poging om zichzelf op te blazen terwijl hij een Chinese vlag verving voor een Tibetaanse vlag voor het Potala-paleis.

    Uren na de actie van Tashi Tsering werd het volledige personeel van het weeshuis gearresteerd en gevangen gezet, en het weeshuis werd gesloten. Veel kinderen kwamen daarbij op straat terecht.

    Er zijn ernstige zorgen over de gezondheid van Bangri Rinpoche. Een betrouwbaar rapport dat het ICT heeft ontvangen stelt dat hij in het ziekenhuis is opgenomen vanwege een mogelijke darmziekte en dat hij zich in een zeer zwakke staat bevindt. Volgens een ooggetuige werd hij met veel ongemak en pijn aan het ziekenhuisbed geketend. Bangri Rinpoche is vanuit Drapchi overgebracht naar de nieuwe gevangenis in de provincie Chushur ten zuidwesten van Lhasa.

Choeying Khedrub

ཆོས་དབྱིངས་མཁས་གྲུབ།

Gevangen genomen door de Chinese overheid voor het afdrukken en verspreiden van folders over Tibets onafhankelijkheid.

Reden van gevangenschap: Seperatisme
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 28 jaar
    Gevangen genomen op: januari 2001
    Lengte gevangenschap: Levenslang
    Locatie gevangenschap: Chushur Prison, Lhasa prefecture, TAR
    Verwachtte vrijlating: Geen
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Choeying Khedrub, een monnik uit het Tsanden-klooster in de provincie Sog, TAR, was een van de ten minste zes mannen die in maart 2000 werden vastgehouden voor het afdrukken en verspreiden van folders over Tibets onafhankelijkheid.

    Hij werd op 29 januari 2001 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf door het Hoger Volksgerechtshof van de Tibetaanse Autonome Regio voor de ‘misdaad van het aanzetten tot separatisme’.

    Hij werd vervolgens op 4 april 2001 naar TAR Prison (Drapchi) gestuurd. Waarschijnlijk is hij nu overgebracht naar de gevangenis Chushur (Qushui).

Jampel Wangchuk

འཇམས་དཔལ་དབང་ཕྱུག

Een van de drie monikken uit Drepung die zonder enige reden, in de oproer van maart 2008, gevangen genomen is door de Chinese overheid.

Reden van gevangenschap: onbekend
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 51 jaar
    Gevangen genomen op: juni 2010
    Lengte gevangenschap: Levenslang
    Locatie gevangenschap: Lhasa prefecture, TAR
    Verwachtte vrijlating: Geen
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Jampel Wangchuk komt uit Tsotoe township, Phenpo Lhundrup county, Lhasa, TAR.

    Hij werd gearresteerd op 11 april 2008 samen met Konchok Nyima en Ngawang Chonyi: gerespecteerde monniken uit Drepung. Er wordt gezegd dat geen van hen deelnam aan de protesten van maart 2008. De autoriteiten zouden van deze gelegenheid gebruik hebben gemaakt om invloedrijke leden van de Drepung-gemeenschap vast te houden zonder bewijs. De verblijfplaats van deze drie monikken is onbekend, en er zijn ernstige zorgen over hun welzijn.

Karma Samdrup

སྐར་མ་བསམ་གྲུབ།

Een prominente milieuactivist en filantroop die een gevangenisstraf van 15 jaar op uiterst dubieuze aanklachten uitzit.

Reden van gevangenschap: Diefstal en handel in culturele relikwieën
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 42 jaar
    Gevangen genomen op: juni 2010
    Lengte gevangenschap: 15 jaar
    Locatie gevangenschap: Yanqi Hui Autonomous City, XUAR
    Verwachtte vrijlating: Juni 2025
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Karma Samdrup is een prominente milieuactivist en filantroop die een gevangenisstraf van 15 jaar op uiterst dubieuze aanklachten uitzit.

    Hij is een bekende verzamelaar van Tibetaanse kunst en oprichter van de bekroonde Three Rivers Environmental Protection Group. Hij en zijn broer Rinchen Samdrup werden op 7 augustus 2009 gevangengezet na hun inspanningen om dieren in het wild te beschermen in hun thuisgebied in de prefectuur Chamdo in de Tibetaanse autonome regio. Zij botsten met lokale autoriteiten.

    Zijn moeder raakte ernstig gewond nadat ze bewusteloos werd geslagen door gewapende politie die Karma en zijn broer vasthielden.

    Twintig dorpelingen die namens de broers een verzoekschrift indroegen, werden ondervraagd en gemarteld.

    De aanhoudingen van Karma Samdrup en zijn broers hebben een nadelige invloed gehad op het behoud van het milieu in het thuisgebied van de drie broers.

Konchok Nyima

དཀོན་མཆོག་ཉི་མ།

Een van de drie monikken uit Drepung die zonder enige reden, in de oproer van maart 2008, gevangen genomen is door de Chinese overheid.

Reden van gevangenschap: Onbekend
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 39 jaar
    Gevangen genomen op: april 2008
    Lengte gevangenschap: 20 jaar
    Locatie gevangenschap: Tibet Autonomous Region (TAR)
    Verwachtte vrijlating: Juni 2030
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Konchok Nyima werd gearresteerd op 11 april 2008. Hij komt uit de provincie Ngaba, de Tibetaanse Autonome Prefectuur Ngaba, de provincie Sichuan en is leraar aan het Gomang College, in het Drepung klooster.

    Hij werd gearresteerd op 11 april 2008 samen met Jampel Wangchuk en Ngawang Chonyi: gerespecteerde monniken uit Drepung. Er wordt gezegd dat geen van hen deelnam aan de protesten van maart 2008. De autoriteiten zouden van deze gelegenheid gebruik hebben gemaakt om invloedrijke leden van de Drepung-gemeenschap vast te houden zonder bewijs. De verblijfplaats van deze drie monikken is onbekend, en er zijn ernstige zorgen over hun welzijn.

    Konchok Nyima werd gedeporteerd naar zijn thuisgebied, net als andere Drepung / Sera-kloostermonniken van buiten de autonome regio Tibet, maar hij is nooit aangekomen.

Kunchok Tsephel

དཀོན་མཆོག་ཚེ་འཕེལ།

Beschuldigd van het vrijgeven van staatsgeheimen op een Tibetaanse literaire website die hij oprichtte genaamd Chodme (‘Butter Lamp’).

Reden van gevangenschap: Onthulling van staatsgeheimen
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 39 jaar
    Gevangen genomen op: november 2009
    Lengte gevangenschap: 15 jaar
    Locatie gevangenschap: Vermoedelijk Lanzhou
    Verwachtte vrijlating: november 2024
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Kunchok Tsephel, ambtenaar bij een milieu-afdeling, werd in november 2009 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf door een rechtbank in de provincie Gansu op beschuldiging van het vrijgeven van staatsgeheimen, waarvan wordt gedacht dat het verband houdt met artikelen op een Tibetaanse literaire website die hij oprichtte genaamd Chodme (‘Butter Lamp’). Hij werd bijna negen maanden heimelijk vastgehouden en zijn huis werd doorzocht door de politie, waarbij zijn familie alleen hoorde over zijn verblijfplaats toen ze voor de rechtbank werden opgeroepen om het vonnis wat tegen hem werd uitgesproken te horen.

    Van Kunchok werd gezegd dat hij na negen maanden van detentie en ondervraging in slechte gezondheid verkeerde, en er is angst voor zijn welzijn. Tot zijn detentie voorzag hij in de belangrijkste bron van inkomsten voor zijn gezin. Hij had in 1995 een eerdere hechtenis ondergaan in verband met de vermoedelijke betrokkenheid bij politieke activiteiten waarbij hij werd gemarteld en ondervraagd. Maar hij protesteerde tegen zijn onschuld en werd toen na twee maanden zonder aanklacht vrijgelaten.

Lobsang Kirti

བློ་བཟང་ཀིར་ཏི།

Gevangen genomen door de Chinese overheid voor het vermoedelijk verspreiden van folders waarin degenen die zijn gestorven of vastgehouden worden herdacht.

Reden van gevangenschap: Onbekend
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 27 jaar
    Gevangen genomen op: januari 2009
    Lengte gevangenschap: onbekend
    Locatie gevangenschap: Vermoedelijk Ngaba PSB Detention Center
    Verwachtte vrijlating: onbekend
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Lobsang Kirti, 27 jaar, uit het Kirti-klooster in Ngaba Tibetaanse Autonome Prefectuur, provincie Sichuan, werd op 15 januari 2009 gevangen genomen in een drukkerij. Er wordt aangenomen dat de lokale autoriteiten hem beschuldigden van het drukken en verspreiden van folders waarin wordt opgeroepen dat jaar geen Monlam en Losar-feesten te vieren ter nagedachtenis aan degenen die zijn gestorven of vastgehouden sinds de start van demonstraties in Tibet begin maart.

    Lobsang Kirti is een student aan het Boeddhistische Dialectiek Instituut voor de Jeugd in het klooster van Kirti, waar hij eerder kranten- en tijdschriftartikelen publiceerde. Hij is ook redacteur voor Khangtse Metok, een tijdschrift dat jaarlijks door het klooster wordt uitgegeven.

    Zijn verblijfplaats is onbekend.

Lobsang Kunchok

བློ་བཟང་དཀོན་མཆོག

Gevangen genomen door de Chinese overheid voor vermeende aanzet tot zelfverbranding geïnstrueerd door ‘strijdkrachten uit het buitenland’.

Reden van gevangenschap: Opzettelijke doodslag
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 40 jaar
    Gevangen genomen op: januari 2013
    Lengte gevangenschap: Doodvonnis (met 2 jaar uitgesteld)
    Locatie gevangenschap: onbekend
    Verwachtte vrijlating: geen
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Kunchok kreeg een van de zwaarste veroordelingen in januari 2013 in een gerechtelijk proces tegen 8 mannen, omgeven door controverse.

    Zelfs het officiële persbureau van de Republiek China; Xinhua, erkende dat Kunchok niet werd vertegenwoordigd door zijn eigen advocaten.

    Ondanks de bewering van een rechter dat: “autoriteiten voldoende bewijsmateriaal verkregen waaruit bleek dat [de vermeende misdaden] waren geïnstrueerd door ‘strijdkrachten uit het buitenland’” werd geen enkel bewijs geleverd om de veroordeling te rechtvaardigen. Bovendien werd Kunchok beschuldigd van het aanzetten tot acht zelfverbrandingen, waarvan er slechts drie plaatsvonden.

Lolo

བློ་བློ།

Zijn ‘misdaad’: het opnemen van een album met 14 liedjes waarin word opgeroepen tot eenheid van het Tibetaanse volk en de terugkeer van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

Reden van gevangenschap: Separatisme van de staat
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 30 jaar
    Gevangen genomen op: 2012
    Lengte gevangenschap: 6 jaren
    Locatie gevangenschap: Xining
    Verwachtte vrijlating: 2018
    Status: Gevangenschap?

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Lolo is een populaire Tibetaanse zanger uit de Yulshul-regio van Kham (Oost-Tibet).

    Zijn misdaad: het opnemen van een album met 14 liedjes waarin word opgeroepen tot eenheid van het Tibetaanse volk en de terugkeer van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Kort na het uitbrengen van het album in 2012 werd Lolo gearresteerd in Oost-Tibet en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Op een foto die in 2015 van hem opdook, bleek hij in slechte gezondheid te verkeren.

    Volgens zijn strafgegevens had Lolo nu vrijgelaten moeten worden. ICT heeft echter geen informatie ontvangen met betrekking tot zijn vrijlating.

Losang Tenzin

བློ་བཟང་བསྟན་འཛིན།

Losang Tenzin is een monnik uit het Kirti-klooster en een van de drie Tibetaanse monniken die werd veroordeeld na de zelfverbranding van een Kirti-monnik: Phuntsog.

Reden van gevangenschap: Opzettelijke doodslag
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 22 jaar
    Gevangen genomen op: augustus 2011
    Lengte gevangenschap: 13 jaren
    Locatie gevangenschap: onbekend
    Verwachtte vrijlating: 2024
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Losang Tenzin is een monnik uit het Kirti-klooster en een van de drie Tibetaanse monniken die werd veroordeeld na de zelfverbranding van de Kirti-monnik Phuntsog.

    Berichten van Tibetanen in ballingschap die in contact met mensen in de regio staan, gaven aan dat er geen gepast juridisch proces was gevolgd, waarbij de Tibetanen niet in staat waren hun eigen advocaat te kiezen en de verblijfplaats van alle drie gevangenen bij detentie aan hun families werd onthouden.

    De veroordeling lijkt puur politiek te zijn. Er is geen bewijs dat de drie monniken betrokken waren bij de solo daad van de zelfverbranding of de daaropvolgende dood van Phuntsog, anders dan dat zij mogelijk hem probeerde te beschermen tegen verdere schade voordat hij stierf in het ziekenhuis. Een van de veroordeelde monniken, Losang Tsondru, is de oom van de overleden monnik.

Migmar Dhondup

མིག་དམར་དོན་གྲུབ།

Een toeristengids die werd beschuldigd van het “verzamelen van inlichtingen over de veiligheid en de belangen en het verstrekken van deze informatie aan de Dalai-kliek”.

Reden van gevangenschap: Spionage
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: Begin 30
    Gevangen genomen op: waarschijnlijk november 2008
    Lengte gevangenschap: 14 jaren
    Locatie gevangenschap: onbekend
    Verwachtte vrijlating: 2022
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Migmar Dhondup werd gearresteerd in verband met de protesten van 2008. Hij komt oorspronkelijk uit Tingri County in de prefectuur Shigatse in de autonome regio Tibet.

    Hij werd beschuldigd van het “verzamelen van inlichtingen over de veiligheid en de belangen en het verstrekken van deze informatie aan de Dalai-kliek”.

    Dhondup is een goed opgeleide Tibetaan met een passie voor natuurbehoud, die werkte voor de Kunde Foundation in Tibet, een NGO die zich inzet voor het helpen van gemarginaliseerde en verarmde gemeenschappen. Hij werd opgeleid in ballingschap en bij zijn terugkeer naar Tibet enkele jaren later, begon hij te werken als toeristengids voor, onder andere, een Amerikaanse archeoloog die meer dan 700 oude pre-boeddhistische archeologische vindplaatsen in boven-Tibet heeft onderzocht.

Ngawang Chonyi

ངག་དབང་ཆོས་ཉིད།

Een van de drie monikken uit Drepung die zonder enige reden, in de oproer van maart 2008, gevangen genomen is door de Chinese overheid.

Reden van gevangenschap: onbekend
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 38 jaar
    Gevangen genomen op: april 2008
    Lengte gevangenschap: 15 jaren
    Locatie gevangenschap: Tibet Autonomous Region
    Verwachtte vrijlating: april 2023
    Status: Gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Ngawang Chonyi is ongeveer 38 jaar oud. Zijn lay-naam is Kalden en hij komt uit de Shasuzur-buurt van de stad Lhasa. Hij is de scriptleraar aan het Ngakpa-college in het Drepung-klooster.

    Ngawang Chonyi werd samen met Jampel Wangchuk en Konchok Nyima, gerespecteerde monniken uit Drepung, gearresteerd op 11 april 2008. Geen van hen zou hebben deelgenomen aan de protesten van maart 2008. Toch gebruikten de autoriteiten deze gelegenheid om invloedrijke leden van de Drepung-gemeenschap vast te houden zonder bewijs. De verblijfplaats van deze drie personen is niet bekend en er zijn ernstige zorgen over hun welzijn.

Tritsun

ཁྲི་བཙུན།

Hoewel de Chinese autoriteiten de beschuldigingen tegen Tritsun nog niet bekend hebben gemaakt, word hij waarschijnlijk vastgehouden in verband met een boek dat hij in maart 2013 publiceerde.

Reden van gevangenschap: onbekend
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 26 jaar
    Gevangen genomen op: voorjaar 2013
    Lengte gevangenschap: onbekend
    Locatie gevangenschap: onbekend
    Verwachtte vrijlating: onbekend
    Status: onbekend

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Op 11 maart 2013, de dag na de 54e herdenking van de Tibetaanse nationale opstand, werd de monnik Tritsun, uit het Tongkyap-klooster vastgehouden op onbekende gronden. Hoewel de Chinese autoriteiten de beschuldigingen tegen Tritsun nog niet bekend hebben gemaakt, word hij waarschijnlijk vastgehouden in verband met een boek dat hij schreef en in maart 2013 publiceerde.

    Het boek getiteld “Denpai Khalang” (Engels: “Breath of Truth”) werd verspreid op 8 maart in Tongkyap Monastery. Het boek bevat essays over de offers gemaakt door Tibetanen in een reeks zelfverbrandingsprotesten. Het bevat met name een biografie over Lama Soeba, een gereïncarneerde lama uit het Tongkyap-klooster die stierf na zijn zelfverbrandingsprotest.

Tsepak

ཚེ་དཔག

Tsepak werd gearresteerd en door de politie weggehaald toen hij een ziek familielid verzorgde in een dorp nabij het Kirti-klooster.

Reden van gevangenschap: onbekend
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 29 jaar
    Gevangen genomen op:  maart 2013
    Lengte gevangenschap: onbekend
    Locatie gevangenschap: vermoedelijk Ngaba PSB Detention Center
    Verwachtte vrijlating: onbekend
    Status: onbekend

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Tsepak, een Tibetaanse monnik van het Kirti-klooster in de provincie Ngaba (Chinees: Aba) in Oost-Tibet, werd door de politie gearresteerd tijdens een nachtelijke inval op 9 maart 2013, één dag voor de 54e herdenking van de Tibetaanse nationale opstand.

    Hij werd gearresteerd en door de politie weggehaald toen hij een ziek familielid verzorgde in een dorp nabij het Kirti-klooster. De familieleden weten nog steeds niet de redenen achter zijn arrestatie, noch zijn huidige verblijfplaats.

    Tsepak, zoon van wijlen Dhondup en Dhondhe, trad op jonge leeftijd tot het klooster. Ten tijde van zijn arrestatie zat hij in het derde jaar van zijn boeddhistische masteropleiding. Hij werd op op 25 maart 2011 al eerder gearresteerd en opgesloten toen hij studeerde aan de Beijing Nationalities University. Er was toen ook geen reden voor zijn arrestatie.

Wangdu

དབང་འདུས།

Veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op beschuldiging van “spionage”, volgens een rapport gepubliceerd in november 2008 in de Chinese pers.

Reden van gevangenschap: spionage
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 42 jaar
    Gevangen genomen op: oktober 2008
    Lengte gevangenschap: levenslang
    Locatie gevangenschap: Drapchi prison, Lhasa prefecture, TAR
    Verwachtte vrijlating: geen
    Status: gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Wangdu werkte als een NGO-gezondheidswerker voor een Australische NGO voor volksgezondheid.

    Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op beschuldiging van “spionage”, volgens een rapport gepubliceerd in november 2008 in de Chinese pers. Vijf medeverdachten werden ook veroordeeld voor 10 tot 15 jaar voor het “verstrekken van inlichtingen” aan de “Dalai-kliek”.

    Wangdu, een voormalige monnik, werd eerder veroordeeld tot drie jaar ‘heropvoeding door arbeid’, nadat hij in 1989 had deelgenomen aan protesten in Lhasa.

    Vervolgens werd hij veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het ondertekenen van een petitie tijdens zijn verblijf in het werkkamp waarin stond dat Tibet onafhankelijk was voor de invasie van China.

Yeshe Choedron

ཡེ་ཤིས་ཆོས་སྒྲོན།

Veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op beschuldiging van “spionage”.

Reden van gevangenschap: spionage
  • Lees haar verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 53 jaar
    Gevangen genomen op: november 2008
    Lengte gevangenschap: 15 jaren
    Locatie gevangenschap: Drapchi prison, Lhasa prefecture, TAR
    Verwachtte vrijlating: november 2023
    Status: gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Yeshe Choedron, een gepensioneerde arts uit Lhasa, werd in maart 2008 gearresteerd.

    Op 7 november 2008 veroordeelde het Lhasa Intermediate People’s Court Yeshe Choedron tot 15 jaar gevangenisstraf voor “spionage” en verstrekken van “inlichtingen en schadelijke informatie” aan de beveiligingsafdeling van de Dalai-kliek’, aldus het officiële Lhasa Evening News.

Thabkhe Gyatso

ཐབས་མཁས་རྒྱ་མཚོ།

Thabkhe Gyatso is naar verluidt “half verlamd” door martelingen in de gevangenis.

Reden van gevangenschap: aanzetten tot separatisme
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 31 jaar
    Gevangen genomen op: mei 2009
    Lengte gevangenschap: 15 jaren
    Locatie gevangenschap: onbekende gevangenis in het Gansu Province
    Verwachtte vrijlating: mei 2023
    Status: gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Op 21 mei 2009 heeft het intermediaire volksgerechtshof van Gannan naar verluidt Thabkhe Gyatso veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens “gevaar voor de staatsveiligheid”.

    In juli 2009 werd door ambtenaren de in Beijing gevestigde advocaat Li Fangping de toegang tot juridisch advies aan de monnik ontzegd.

    In 2011 omschreef een bezoeker dat Thabkhe Gyatso half verlamd is en lijdt aan een zwak gezichtsvermogen.

Tsegon Gyal

ཚེ་མགོན་རྒྱལ།

Berecht door de Chinese overheid zonder reden, zonder uitspraak, en zonder medeweten van familie en vrienden.

Reden van gevangenschap: aanzetten tot separatisme
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 53 jaar
    Gevangen genomen op: onbekend
    Lengte gevangenschap: onbekend
    Locatie gevangenschap: onbekende locatie van gevangenschap, berecht op 3 mei 2017 in het Tsojang Prefecture.
    Verwachtte vrijlating: onbekend
    Status: gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Tsegon Gyal werd gearresteerd op beschuldiging van het aanzetten tot separatisme en werd berecht op 3 mei 2017. Er is geen uitspraak gedaan.

    Het proces vond plaats in het intermediair hof van volkszaken van de Tibetaanse Autonome prefectuur in de provincie Qinghai.

    Tibetaanse bronnen melden dat het een rechtszaak was waarbij zelfs zijn familie en familieleden niet konden bijwonen.

    Tsegon Gyal was eerder vastgehouden in 1993 en op 28 juli 1994 werd hij veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor spionage en 11 jaar voor deelname aan een ‘contra-revolutionaire groep’.

Bonkho Kyi

བོན་ཁོ་སྐྱིད།

7 jaar gevangenschap voor het mede-organiseren van een picknick.

Reden van gevangenschap: onbekend
  • Lees haar verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 48 jaar
    Gevangen genomen op: december 2016
    Lengte gevangenschap: 7 jaren
    Locatie gevangenschap: Lunggu (Ch: Wenchuan) County, Ngaba Prefecture, Sichuan
    Verwachtte vrijlating: winter 2022
    Status: gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Bonkho Kyi, inwoner van Lhade Gabma, was een van de negen Tibetanen die zijn veroordeeld op basis van het organiseren van vieringen voor de 80ste verjaardag van de Dalai Lama in Ngaba.

    Ze had geholpen een openbare picknick te organiseren om de gelegenheid te vieren.

    Bonkho Kyi was eerder in 2011 en 2012 gearresteerd (om onbekende redenen) en werd al enkele maanden vastgehouden.

Sogkhar Lodoe Gyatso

སོག་མཁར་བློ་གྲོས་རྒྱ་མཚོ།

Opgepakt en gevangen genomen voor 18 jaar omdat hij vredig opriep tot wereldvrede.

Reden van gevangenschap: onbekend
  • Lees zijn verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: 57 jaar
    Gevangen genomen op: 2018
    Lengte gevangenschap: 18 jaren
    Locatie gevangenschap: Tibet Autonomous Region
    Verwachtte vrijlating: 2036
    Status: gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    Lodoe Gyatso, ook bekend als Sogkhar Lodoe Gyatso vanwege zijn thuisgebied in de provincie Sog, Nagchu, de Tibetaanse autonome regio (TAR) – werd in het geheim veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf na zijn protest rond het Potala-paleis met een portret van de Dalai Lama. Hij deed een oproep voor wereldvrede.

    In een video die voor zijn demonstratie werd opgenomen, vestigde Lodoe de aandacht op de geschiedenis van geweldloosheid in Tibet en zei: “Al duizenden jaren werken we aan wereldvrede via vreedzame middelen en de middenweg-benadering, gebaseerd op het principe van onderlinge afhankelijkheid en geweldloosheid, een levend voorbeeld daarvan is Gyalwa Tenzin Gyatso [de Dalai Lama]. ”

    Lodoe heeft al meer dan twee decennia in een Chinese gevangenis doorgebracht na een voorafgaand solo-protest. Bij die gelegenheid, in 1995, riep Lodoe slogans zoals “Tibet is onafhankelijk!” “China moet Tibet verlaten!” “Lang leve Zijne Heiligheid de Dalai Lama!” En “Alle 6 miljoen Tibetanen zijn verenigd!”.

    Hij verspreidde ook handgeschreven pamfletten en posters met de tekst: “Tibetanen staan ​​al 36 jaar onder Chinees bestuur en op deze dag vertegenwoordig ik het hele Tibetaanse volk om de Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijd te herdenken.”

Lhamo Kyab

ལྷ་མོ་སྐྱབས་

Tibetaanse schoollerares veroordeeld tot 15 jaar wegens “vermeende betrokkenheid bij politieke activiteiten”.

Reden van gevangenschap:het in gevaar brengen van de staatsveiligheid
  • Lees haar verhaal

    Leeftijd ten tijde van gevangenschap: onbekend
    Gevangen genomen op: januari 2008
    Lengte gevangenschap: 15 jaren
    Locatie gevangenschap: waarschijnlijk in Lhasa
    Verwachtte vrijlating: 2023
    Status: gevangenschap

    Stuur een persoonlijk bericht

     

    In 2008 werd Lhamo Kyab, een lerares op een basischool uit Nagchu  (Tibet Autonomous Region), ‘s avonds laat weggehaald van een school waar ze werkte. Ze werd eerst naar haar huis gebracht door Chinees veiligheidspersoneel dat haar familiebezit doorzocht, en vervolgens naar een “geheim” detentiecentrum gebracht waar ze werd ondervraagd over “vermeende betrokkenheid bij politieke activiteiten”. Er werd geen uitleg aan haar familie gegeven waarom ze werd meegenomen.

    Lhamo Kyab werd bijna twee jaar in geheime hechtenis gehouden, zonder contact met haar familie of een advocaat. In januari 2010 veroordeelde een rechtbank Lhamo Kyab na ongeveer achttien maanden detentie, tot 15 jaar gevangenisstraf voor het “in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. Haar exacte medische toestand is onbekend, maar ze wordt verondersteld in slechte gezondheid te verkeren. Er is verder geen nieuws over Lhamo Kyab sinds haar detentie in 2008.

Elektrische schokken waardoor ze door de kamer vliegen. Aanvallen door honden. Seksueel misbruik.

Een greep uit de verschrikkingen van Tibetaanse politieke gevangenen in Chinese gevangenissen.

Alleen omdat ze hun recht op een eigen taal, cultuur en religie uitoefenen.

Of zich vreedzaam verzetten tegen de onderdrukking van de Chinese overheid.

Zoals de Panchen Lama, Tashi Wangchuk en Yeshe Choedron zijn er talloze Tibetanen gearresteerd.

Zij worden op brute wijze gemarteld en na vrijlating worden zij en hun families onderdrukt.

De International Campaign for Tibet werkt om deze gevangenen vrij te krijgen.

Daarvoor hebben we uw hulp nodig.

Steun Tibet