fbpx

Klimaat

Als je om klimaatverandering geeft, moet je om Tibet geven

Maar China’s roekeloze ontwikkelingsbeleid verwoest Tibet’s natuur en vormt een gevaar voor de hele aarde

Tibet is de bron van de acht grootste rivieren ter wereld. Meer dan 1 miljard mensen in Azië zijn van dit water afhankelijk. Haar rijke biodiversiteit maakt het Tibetaanse Plateau een unieke en prachtige plek. Maar China’s roekeloze ontwikkelingsbeleid verwoest Tibet’s natuur en vormt een gevaar voor de hele aarde.

Gelegen op de hoogste en grootste hoogvlakte ter wereld wordt Tibet ook wel de ‘Derde Pool’ genoemd omdat het de grootste zoetwaterreserves heeft buiten de Zuid en de Noordpool. In Tibet bevinden zich 45.000 gletsjers. Maar de gletsjers smelten.

Klimaatverandering en exploitatie van Tibet’s natuurlijke hulpbronnen -met name water- hebben geleid tot aardverschuivingen, overstromingen, vervuiling en onregelmatige watertoevoer stroomafwaarts.

Ondanks groeiende wetenschappelijke consensus -ook in China- dat inheems beheer essentieel is voor behoud van het fragiele ecosysteem, gaat de Chinese overheid door Tibetaanse nomaden te dwingen hun land te verlaten en in troosteloze betonnen buitenwijken van steden te wonen.

Tibet warmt ongeveer drie keer zo snel op als de rest van de wereld. Tibet’s unieke ecologie, en haar behoud, gaat de wereld en de mensheid aan.

De Dalai Lama heeft de alarmklok geluid over de noodzaak om Tibet’s natuurlijke schoonheid te beschermen.

Help Tibetanen hun natuur te redden in het belang van de wereld.