fbpx

Tashi Wangchuk moet onmiddelijk vrij!

Teken nu de petitie
tashi wangchuk moet onmiddelijk vrij!

Jouw steun is onmisbaar

Op 27 januari zou Tashi Wangchuk, pleitbezorger voor Tibetaans taalonderwijs in Tibet, vrijgelaten moeten worden. Hij heeft dan vijf jaar in Chinese gevangenschap doorgebracht zonder dat hij een misdaad heeft begaan. Tashi Wangchuk is op 22 mei 2018 veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van ‘aansporing tot separatisme’ door de Yushu Intermediate rechtbank. Bekijk en deel onderstaande video met de hashtag #FreeTashi.

In een interview in de The New York Times in november 2015 leverde Tashi Wangchuk kritiek op het Chinese culturele en onderwijsbeleid. Op 27 januari 2016 werd hij gearresteerd naar aanleiding van de publicatie van deze video in de New York Times, waarin verslag gedaan wordt van Tashi Wanchuk’s pogingen om bij de officiële instanties een verzoek in te dienen voor extra Tibetaanse taallessen op scholen in de regio Yulshul. Tashi werd beschuldigd van van het aanzetten tot separatisme.

 

5 jaar gevangenschap

Tashi Wangchuk werd in 2018 tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld (2 jaar na zijn arrestatie), zonder enig overtuigend bewijs, door een rechtbank in Qinghai’s Yushul Autonomous Prefecture. Toen de advocaten van Tashi Wangchuk hem op 1 augustus 2019 wilden bezoeken om in hoger beroep te gaan, werd hen de toegang ontzegd op grond van het feit dat Tashi Wangchuk in de gevangenis niet meegewerkt zou hebben. De Chinese advocaten werd te verstaan gegeven dat hun carriere schade zou kunnen oplopen omdat de zaak van Tashi Wangchuk gevoelig ligt. Lees hier meer over in het interview met Radio Free Asia: Jailed Tibetan Language Activist is Denied Visit from His Lawyers.

 

Tibetaanse taal ondermijnd

De Tibetaanse taal – het fundament van de Tibetaanse cultuur, religie en identiteit – is de afgelopen zes decennia onder het Chinese bestuur gestaag ondermijnd. Chinese autoriteiten richten zich op de dominantie van de Chinese taal ten koste van het Tibetaans en ook marginaliseren ze de Tibetaanse taal door deze te verwijderen uit het lesrooster. Chinese beleid dat de Tibetaanse taal ondermijnt, is in strijd zijn met bepalingen van China’s eigen grondwet en andere wetten, met name de Wet op Regionale Etnische Autonomie. Beschermende bepalingen in de Chinese wet voor taal en cultuur worden in in Tibet niet ten uitvoer gelegd.

ICT sluit zich aan bij Human Rights Watch en Amnesty International in hun oproep voor de onmiddellijke vrijlating van Tashi Wangchuk! Teken ook de petitie voor zijn vrijlating!

Share this
Share this