Indamming Tibetaanse Rivieren: Nieuwe bedreigingen voor Tibetaanse gebieden onder UNESCO bescherming
Een nieuw rapport van de International Campaign for Tibet (ICT-2019) onthult dat de UNESCO World Heritage site “Three Parallel Rivers” in Tibet, één van de meest biologisch diverse gebieden op aarde, wordt bedreigd door China’s constructie van 25 nieuwe dammen.
Tevens zal de constructie van de dammen leiden tot de gedwongen verplaatsing van duizenden Tibetanen en andere bewoners.
Het nieuwe rapport van ICT, “Damming Tibet’s Rivers: New Threats to Tibetan Areas under UNESCO Protection”, onderzoekt de effecten van de dammen op lokale Tibetaanse bewoners en de impact van de dammen stroomafwaarts. Uit het rapport blijkt dat 25 nieuwe dammen in aanbouw zijn of in de planning staan rond het unieke gebied waar de Yangtze, Mekong en Salween rivieren parallel aan elkaar lopen.
Volgens UNESCO is de Three Parallel Rivers-regio van Tibet “de laatst overgebleven habitat voor een uitgebreide reeks van zeldzame en bedreigde planten en dieren.” Het gebied is een van ‘s werelds meest biologisch gevarieerde gebieden met ongeveer 7.000 plantensoorten en wordt wel de genenbank van de wereld genoemd.
Verstrengeling belangen UNESCO en Chinese overheid
UNESCO heeft tot nu toe niet gereageerd op deze verontrustende ontwikkelingen. China wendt haar politieke en economische macht aan om UNESCO te beïnvloeden. De energiegigant GEIDCO, die geleid wordt door een hoge functionaris van de communistische partij, Liu Zhenya, sponsorde de internationale water conferentie van UNESCO in Parijs op 13 en 14 mei. De voormalig Chinese ambassadeur in België is in maart 2018 aangesteld als plaatsvervangend directeur-generaal van UNESCO. En de President van de International Hydropower Association, die het World Hydropower Congress organiseerde aansluitend op de UNESCO waterconferentie, Liu Chuxue, is tevens vice-president van China’s Three Gorges Corporation. Deze corporatie bouwde een van ‘s werelds meest beruchte dammen die meer dan 1,2 miljoen mensen ontheemde en records haalde voor het aantal overstroomde dorpen en steden, corruptie, mensenrechtenschendingen en aantasting van het milieu.
Chinese bronnen
Chinese bronnen zeggen dat duizenden mensen gedwongen zullen worden te verhuizen als gevolg van de damconstructie, waarvan 100.000 mensen vanwege de Longpan / Tiger Leaping Gorge dam over de Yangtze-rivier en meer dan 58.000 mensen vanwege waterkrachtprojecten in de provincie Qinghai.
Volgens Tsering Jampa, Executive Director ICT-Europe:
“Dit rapport laat zien dat de strategie van de Chinese overheid om UNESCO status te krijgen voor plekken in Tibet maar de regels om die gebieden behoorlijk in stand te houden te negeren, zowel roekeloos als gevaarlijk is. Door tientallen dammen te bouwen op het Tibetaanse Plateau zeer dicht bij door UNESCO beschermde gebieden, brengt Peking een uniek ecosysteem in gevaar en riskeert het levensonderhoud van duizenden mensen. UNESCO moet de Chinese overheid ter verantwoording roepen en een gedegen onderzoek verrichten. Anders staat de reputatie van UNESCO op het spel.”
Lees hier het volledige rapport (in het Engels):
https://www.savetibet.org/damming-tibets-rivers-new-threats-to-tibetan-area-under-unesco-protection/
Of download het betreffende rapport hier (in het Engels).