29 October 2012

Zelfverbranding van 24-jarige Tibetaanse nomade in het onrustige gebied van Amchok

ICT-rapport

. Een 24-jarige Tibetaanse boer en nomade genaamd Lhamo Tseten, stak zichzelf op vrijdag 26 oktober in de gemeente Amchok in Labrang (Sangchu, Chinees: Xiahe), Gansu in brand. Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap overleed Lhamo Tseten ter plaatse.
. Hij is de vierde Tibetaan in de provincie Sangchu, die zichzelf binnen een week in brand steekt. Beveiliging is geïntensiveerd en volgens dezelfde bronnen zijn na de zelfverbranding meer troepen naar Amchok gestuurd.
. De regio was al onder strenge controle als gevolg van de hevige reacties van lokale Tibetanen op een nieuwe luchthaven in Amchok, die dicht bij een voor de lokale bevolking heilige berg gebouwd wordt.

Lhamo Tseten stak zichzelf in brand voor de lokale militaire basis en gemeentelijke administratie in Amchok, die in het district Sangchu (Chinees: Xiahe), de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Chinees: Gannan) in de provincie Gansu (het Tibetaanse gebied Amdo) ligt. Hij was getrouwd met een lokale Tibetaanse vrouw, Tsering, en ze hebben een twee jaar oude dochter.

Hij is de vierde Tibetaan uit de provincie Sangchu die zichzelf de afgelopen week in brand steekt, na de dood van Lhamo Kyab in de buurt van het Bora klooster op 20 oktober, Dhondup buiten het Labrang Tashikyil klooster op 22 oktober, en Dorje Rinchen buiten een militaire basis in de stad Labrang op oktober 23.

Lhamo Tseten kwam uit het dorp Kad, dat op ongeveer vijf kilometer van de gemeente Amchok (Chinees: Amuquhu) ligt, in de buurt van de nieuwe luchthaven die door de Chinese autoriteiten wordt aangelegd. Het gebied Amchok staat al enige tijd onder intense militaire controle, niet in het minst vanwege de bouw van de luchthaven bij dorp van Lhamo Tseten, die in de buurt van een berg ligt, die Tibetanen als heilig beschouwen.

De luchthaven werd in 2009 goedgekeurd door de State Council in Peking (Xinhua, 3 mei 2009), en sindsdien hebben veel lokale mensen ernstige bezwaren tegen het project kenbaar gemaakt. Volgens Tibetanen uit Amchok, die nu in ballingschap zijn, stopte de bouw tijdelijk in 2010 als gevolg van de protesten van de Tibetanen, maar begon het jaar daarna weer, bijgestaan door een sterker contingent van troepen en paramilitairen. Volgens Tibetaanse bronnen wordt het naar verwachting binnen één of twee jaar voltooid.

Eerder dit jaar werd een Tibetaan uit Amchok door de politie doodgeschoten, klaarblijkelijk na beschuldigingen van het stelen van de bouwplaats van de luchthaven, hoewel er geen bewijs was voor zijn betrokkenheid.
In een ander incident op 9 december 2011 werd een Tibetaanse man van in de twintig uit Amchok door de politie doodgeslagen, nadat hij was aangehouden voor het besturen van een motorfiets in de stad Labrang. 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer