9 March 2013

Women of Courage Award aan Tsering Woeser bevestigt Amerikaanse betrokkenheid bij TibetWASHINGTON, 8 maart. In een formele ceremonie in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reikten First Lady Michelle Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag de International Women of Courage Award 2013 uit aan de niet aanwezige Tsering Woeser, de Tibetaanse schrijver, blogger en activist.
Tencho Gyatso, die International Campaign for Tibet tijdens de prijsuitreiking vertegenwoordigde, zei: “Deze award is meer dan alleen een erkenning van het moedige werk van Woeser, het is ook een erkenning van de risico’s, die zo veel Tibetanen elke dag nemen om gehoord te worden. Tibetanen van overal zullen de moed van Woeser vieren en de beslissing van de Verenigde Staten om haar te steunen.”
Woeser, die onder huisarrest staat in Peking, was niet in staat om de prijs persoonlijk te aanvaarden. Echter, zowel Radio Free Asia als de Tibetaanse Nieuwsdienst van Voice of America konden haar telefonisch bereiken. Woeser beschreef de toegenomen beperkingen op haar bewegingsvrijheid sinds de aangekondiging van de prijs op maandag 4 maart, en legde uit dat de Chinese regering geen paspoort wilde afgeven. “De Amerikaanse ambassade in Peking heeft haar best gedaan, maar China wilde mij geen paspoort geven… Ik ben niet de enige. Veel Tibetanen kunnen geen paspoort krijgen om naar het buitenland te reizen… Ik ben nog nooit in het buitenland geweest om een prijs te ??ontvangen”, vertelde ze RFA.
Sinds 2007 wordt de International Women of Courage Award uitgereikt als erkenning voor vrouwen over de hele wereld, die, vaak met groot persoonlijk risico, moed en leiderschap hebben getoond om rechtvaardigheid en recht te bevorderen. Tsering Woeser is een van de tien prijswinnaars dit jaar.
“Ik zie dit niet als een prijs voor mijzelf alleen”,  vertelde Woeser VOA. “Het is een uitdrukking van het bewustzijn over de huidige situatie in Tibet op internationaal niveau en in de Verenigde Staten. Ik ben maar een schrijver die schrijft over Tibet. En ik ben dankbaar aan al mijn lezers en aan de Verenigde Staten voor deze prijs…. Ik dank Tibetanen buiten en binnen Tibet voor hun felicitaties. Er zijn meer dan honderd Tibetanen, die zichzelf in brand hebben gestoken, en ik wil deze prijs aan hen opdragen – … Ik zeg dit met grote emotie en vanuit mijn hart” (vertaling ICT uit het Tibetaans)
In haar opmerkingen zei First Lady Michelle Obama: “Dit is niet een eer die alleen maar verleend wordt, maar een oproep tot actie aan ons allen. Deze prijswinnaars … hebben aan de volgende generatie de mogelijkheid getoond om op te staan ??en actie te eisen.” “Met elke blog post hebben deze vrouwen miljoenen geïnspireerd”, voegde ze eraan toe.
Secretaris John Kerry zei in zijn verwijzing naar Woeser: “Voor haar moedige houding om de mensenrechten situatie in Tibet te verbeteren … voor het geven van een welluidende stem aan hen die anders niet worden gehoord … is deze prijs aan Tsering Woeser gegeven.”
Todd Stein, ICT Director van Government Relations, die ook aanwezig was bij de prijsuitreiking, reageerde op de beleidsimplicaties van deze prijsuitreiking aan Woeser. “Het geeft met name voldoening om deze publieke uitdrukking van Amerikaanse betrokkenheid bij de Tibetaanse strijd voor recht en waardigheid mee te maken op dit niveau. Op kundige wijze verweeft de Amerikaanse regering veel van haar zorgen over China in deze prijs: Beperkingen op de vrijheid van meningsuiting, cyber censuur, discriminatie van niet-Chinese bevolkinggroepen. De inspanningen van de Chinese autoriteiten om Woeser te intimideren en het zwijgen op te leggen is even voorspelbaar, als tegelijk ook een ??eerbetoon is aan haar moed en overtuiging om het ware verhaal over Tibet te vertellen, zoals hier vandaag ook erkend wordt”, zie Mr. Stein.
(Opmerking: de volledige verklaringen van de deelnemers zullen binnenkort beschikbaar zijn op www.state.gov)
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer