4 March 2021

Wetsvoorstel tegen Uyghur, Tibetaanse dwangarbeid

Een nieuw tweeledig wetsontwerp dat de invoer in de Verenigde Staten verbiedt van goederen die door Oeigoerse dwangarbeiders zijn vervaardigd, zal de Amerikaanse regering ook een handhavingsstrategie opleggen voor de aanpak van dwangarbeid van Tibetanen.

De Uyghur Forced Labor Prevention Act zal een “weerlegbaar vermoeden” creëren dat goederen die in Xinjiang zijn gemaakt – wat de Oeigoeren kennen als Oost-Turkestan – het resultaat zijn van dwangarbeid en de Verenigde Staten niet mogen binnenkomen, tenzij er “duidelijk en overtuigend” bewijs is van het tegendeel.

Een groep van Republikeinse en Democratische congresleden-Reps. James P. McGovern, D-Mass, Chris Smith, R-N.J., Thomas R. Suozzi, D-N.Y., Vicky Hartzler, R-Mo, Tom Malinowski, D-N.J., Mike Gallagher, R-Wis, en Jennifer Wexton, D-Va – heeft het wetsvoorstel vandaag, 18 februari 2021, in het Huis geïntroduceerd.

Een eerdere versie van de wet werd in september 2020 door het Huis aangenomen met een stemming van 406-3.

Handhavingsstrategie
Het bijgewerkte wetsvoorstel van het Huis bevat nieuwe verwijzingen naar Tibet, waaronder de bevinding dat “honderdduizenden plattelandsbewoners van de Tibetaanse Autonome Regio zijn onderworpen aan ‘militaire’ opleiding, ideologisch onderwijs en beroepsopleiding voordat zij werden overgeplaatst naar arbeidsplaatsen in de [Tibetaanse] Autonome Regio of elders in China”.

In het wetsontwerp wordt gewezen op de “gelijkenis van het systeem van de Tibetaanse Autonome Regio met dat van de Xinjiang Uyghur Autonome Regio”.

De TAR beslaat ongeveer de helft van Tibet, een historisch onafhankelijk land dat China meer dan 60 jaar geleden annexeerde en veranderde in wat nu een van de minst vrije plaatsen op aarde is.

Volgens de nieuwe wet moet de Forced Labor Enforcement Task Force van de VS een strategie opstellen om “dwangarbeid in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang in China of [goederen] die door Oeigoeren, Kazakken, Kirgiezen, Tibetanen of leden van andere vervolgde groepen [door dwangarbeid] in enig ander deel van de Volksrepubliek China zijn vervaardigd, doeltreffend aan te pakken”.

Deze handhavingsstrategie zal een lijst moeten omvatten van produkten die geheel of gedeeltelijk zijn vervaardigd door onvrijwillige arbeid van Tibetanen of leden van de andere vervolgde groepen, alsmede een lijst van bedrijven die dergelijke produkten in de Verenigde Staten hebben verkocht.

Gedwongen arbeid in Tibet
De kwestie van de Tibetaanse dwangarbeid heeft de aandacht getrokken van wetgevers en activisten over de hele wereld sinds de wetenschapper Adrian Zenz in september 2020 een baanbrekend rapport publiceerde waarin een grootschalig dwangarbeidprogramma in de TAR aan het licht werd gebracht.

Volgens het onderzoek van Zenz heeft het programma in de eerste zeven maanden van 2020 meer dan een half miljoen Tibetanen van het platteland van hun land verdreven naar militair-geleide zgn. ‘trainingscentra.’ Daarna werden veel van de Tibetanen naar andere gebieden in Tibet en China gestuurd en gedwongen in fabrieken en de bouw te gaan werken tegen lage lonen.

Zenz verscheen later in de serie Tibet Talks van de International Campaign for Tibet om zijn bevindingen te bespreken.

Na het uitkomen van dit rapport riepen meer dan 60 parlementsleden uit 16 landen hun verheden op om ” onmiddellijke maatregelen te treffen om deze wandaden te veroordelen en verdere mensenrechten schendingen te voorkomen.” De 63 parlementsleden waren lid van de Inter-Parliamentary Alliance on China. Zenz adviseert hen aangaande nationale minderheden.

ICT quote

International Campaign for Tibet Interim President Bhuchung K. Tsering zegt:

“Americans have long been strong supporters of the Tibetan people, and they do not want their goods and products tainted by the coerced labor of Tibetans living under China’s authoritarian rule. Similarly, Americans are appalled at China’s horrific treatment of Uyghurs, which the US government has labeled as genocide. We thank Reps. McGovern, Smith and their colleagues for making Tibet part of this urgent legislation, and we call on both houses of Congress to pass the bill with haste.”

Share this
27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel

23 September 2024

Meer tickets beschikbaar voor ‘Ganden: A Joyful Land’

Wegens de grote belangstelling voor de documentaire ‘Ganden: A Joyful Land’ zijn er extra tickets beschikbaar!