21 September 2012

Wereldwijde fakkelestafette voor Tibet arriveert in Nederland

Amsterdam – Persbericht 19 september 2012 – International Campaign for Tibet

De wereldwijde Tibet-actie ‘Flame of Truth’ komt op 25 september vanuit Duitsland aan in Nederland. De fakkel wordt begeleid door de Tibetaanse monnik en parlementslid Thubten Wanchen en de Tibetaanse zanger Loten. Tibetanen en Tibet supporters voeren actie in Arnhem en Amsterdam om aandacht te vragen voor de kritische mensenrechtensituatie in Tibet en roepen de VN op om een onafhankelijke delegatie naar Tibet te sturen om de huidige crisis te onderzoeken.

De Flame of Truth, die door meer dan 30 landen in Noord-Amerika, Afrika, Azië, Australië en Europa reist, wordt op 25 september in Arnhem door Tibetanen en Tibet Supporters verwelkomd met een traditionele Tibetaanse ceremonie. Op 26 september wordt de fakkel door het centrum van Amsterdam gedragen met een kleurrijke fietstocht eindigend in een manifestatie op de Dam. Diverse sprekers, zangers en dichters, onder wie dichter Tsead Bruinja, Victor Vroomkoning en Patty Scholten treden tijdens de evenementen op.

International Campaign for Tibet, Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap in Nederland roepen met deze actie de Nederlandse regering op om als lid van de VN, de schrijnende mensenrechtenschendingen door China in Tibet binnen de VN aan te kaarten. Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: “Gezien de zorgwekkende situatie in Tibet, waarbij zoveel Tibetanen hun leven hebben opgeofferd voor vrijheid die wij in de vrije wereld koesteren, kan de internationale gemeenschap niet langer meer toekijken.
Onmiddellijke actie is vereist.”

Massale aanwezigheid van Chinese paramilitaire troepen bij de kloosters, onderdrukking van de vrijheid van godsdienst en meningsuiting en willekeurige arrestaties hebben gezorgd voor een klimaat van angst en terreur onder de Tibetaanse bevolking. Uit protest hebben 51 Tibetanen zichzelf in brand gestoken, onder wie monniken, nonnen en nomaden. De laatste zelfverbranding vond plaats op 27 augustus in Ngaba, Oost Tibet. Lobsang Damchoe, 17 jaar, kwam hierbij om het leven. Tibet is momenteel hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

De ‘Flame of Truth’ is een initiatief van het Tibetaanse parlement in ballingschap.

Noot voor de redactie:

Activiteiten in Arnhem op 25 september:
Tijdstip:11.30-13.30
Locatie: Plein bij ‘Musis Sacrum’, Velpersingel te Arnhem
Programma: Traditionele Tibetaanse ceremonie. Optreden Tibetaanse zanger, Loten, sprekers en dichters

Activiteiten in Amsterdam op 26 september:
Tijdstip: 15.30 start fietstocht op de Dam.
Locatie: De Dam in Amsterdam.
Tibetanen en supporters fietsen door het centrum van Amsterdam.
Tijdstip: 17.00-18.00 Manifestatie
Locatie: De Dam in Amsterdam
Programma: Optreden Tibetaanse zanger, Loten, sprekers en dichters

Voor meer informatie, kunt u bellen met:
Shiba Degenhart, Campaign Manager, International Campaign for Tibet
T: 020-3308265 / M: 06-41012687
E-mail: [email protected]

Kijk voor meer informatie op www.savetibet.nl of op www.tibet.nu

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer