14 mei 2015

Wereldwijde actie voor vermiste Panchen Lama

Amsterdam – Op zondag 17 mei markeren wereldwijd Tibetanen en supporters de 20 jaar durende verdwijning van Gedhun Choekyi Nyima, de 11de Panchen Lama. In Nederland voeren International Campaign for Tibet (ICT), Tibetanen en supporters die dag actie op het Leidseplein in Amsterdam van 12.00 tot 15.00 uur voor de vrijlating van de Panchen Lama.

Op 17 mei 1995, enkele dagen na zijn erkenning door de Dalai Lama als 11de Panchen Lama, ontvoerden de Chinese autoriteiten de zesjarige Panchen Lama en houden hem en zijn ouders sindsdien op een onbekende locatie vast. Tot op de dag van vandaag verstrekt China geen informatie over zijn verblijfplaats of zijn welzijn.

Tsering Jampa, Directeur International Campaign for Tibet: “De gedwongen verdwijning van de Panchen Lama en zijn ouders is een schokkend voorbeeld van hoe ver de Chinese regering gaat om het Tibetaanse volk te onderdrukken. Terwijl wij de 20 jaar durende verdwijning van de Panchen Lama markeren, verzoeken wij de internationale gemeenschap met klem om zijn onmiddellijke vrijlating. In het bijzonder dringen we bij de VN aan om zich opnieuw in te spannen om toestemming te krijgen van de Chinese autoriteiten om de Panchen Lama te bezoeken en om zijn gezondheid en veiligheid vast te stellen”.

De Chinese regering heeft in het verleden toegegeven dat de Panchen Lama wordt vastgehouden. Zijn voortdurende opsluiting werd in 2012 ook erkend door de VN Werkgroep inzake Gedwongen Verdwijningen in een verklaring met betrekking tot de Panchen Lama. “Hij verdween in 1995 toen hij zes jaar oud was. Hoewel de Chinese autoriteiten hebben toegegeven dat zij hem hebben opgepakt, weigerden zij continue om informatie over hem of zijn verblijfplaats te onthullen, hetgeen van zijn geval een gedwongen verdwijning maakt.”

Sinds 1995 hebben diverse regeringen toestemming gevraagd om de Panchen Lama te mogen bezoeken en om zijn veiligheid en welzijn vast te stellen. Deze verzoeken werden door de Chinese autoriteiten geweigerd. Tevens zijn de inspanningen van een aantal VN-mechanismen, met inbegrip van de Commissie tegen Foltering, de Commissie voor de Rechten van het Kind, alsmede de Speciale Rapporteur voor de Vrijheid van Godsdienst of Overtuiging, niet succesvol geweest.

De Panchen Lama is de tweede meest belangrijke religieuze leider in het Tibetaanse boeddhisme en wordt vaak gezien als de maan en de Dalai Lama als de zon.

Bekijk hier onze speciale actie pagina voor de Panchen Lama.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer