5 June 2024

Wereldmilieudag: de aftakeling van het klimaat in Tibet

Op 5 juni vieren we Wereldmilieudag, een dag die bewustwording en actie voor milieubescherming stimuleert. De klimaatkwestie en Tibet zijn nauw verbonden. Tibet is de bron van acht grote riviersystemen die meer dan een miljard mensen in Azië van water voorzien. Ondanks zijn rijke biodiversiteit en unieke landschappen, wordt het milieu in Tibet bedreigd door China’s ontwikkelingsbeleid. Dit beleid versnelt de klimaatverandering en brengt de lokale en mondiale omgeving in gevaar. Het Tibetaanse plateau, de ‘Derde Pool’, heeft de op twee na grootste hoeveelheid ijs ter wereld. De gletsjers voeden grote rivieren waarvan dagelijks meer dan 1,5 miljard mensen afhankelijk zijn. Tibet warmt drie keer sneller op dan het wereldgemiddelde, met een verlies van acht miljard ton ijs per jaar. Deze snelle opwarming bedreigt de watervoorziening, landbouw en het levensonderhoud van vele mensen in Zuid- en Zuidoost-Azië.

De natuurlijke omgeving van Tibet voorziet de Tibetanen al eeuwenlang van drinkwater, energie en voedsel. De natuur speelt een cruciale rol in hun culturele en religieuze leven. Hun traditionele nomadische levensstijl, afhankelijk van het behoud van hun land, wordt steeds moeilijker vol te houden door de verwoestende veranderingen in het ecosysteem.

Tibetaanse nomaden met yaks. Foto van © Kieran Dodds

Deskundigen voorspellen dat Zuid-Azië tegen het einde van deze eeuw minstens 1 °C warmer zal worden, terwijl andere regio’s een temperatuurstijging van 3,5 tot 4 °C kunnen zien. Het Tibetaanse plateau zal te maken krijgen met een opwarming van 4,5 tot 5 °C. Dit vormt een directe bedreiging voor de stabiliteit van de regio en de biodiversiteit. Het International Centre for Integrated Mountain Development voorspelt dat als we onze koolstofuitstoot niet drastisch verminderen, twee derde van het ijs in de regio kan smelten. Tibetanen roepen de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen. Ze hebben zich aangesloten bij wereldwijde klimaatstakingen en strijden voor hun rechten en het behoud van hun milieu.

Help mee aan het beschermen van Tibet’s ecosysteem! Onderteken de petitie nu op tibetclimatecrisis.org/take-action/stop-damming-tibet.

Share this
21 June 2024

Wereldmuziekdag en Gesmoorde Tibetaanse Melodieën

Op 21 juni vieren we World Music Day, ook bekend als Wereldmuziekdag. Het is een dag waarop muziek in al zijn ...

20 June 2024

Amerikaanse Delegatie bezoekt zijne heiligheid de Dalai Lama

Dharamshala - Een delegatie uit de Verenigde Staten heeft gisteren de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) bezocht en ontmoetingen gehad met ...